Sursa foto: flickr.com, licenta aici

Sursa foto: flickr.com, licenta aici


„La ce scară stai?” l-am întrebat eu la telefon pe un prieten la care trebuia să ajung.
 
Răspunsul lui a fost surprinzător: „Da, ai ghicit..”
„Cum adică?” am spus eu.
„Stau la scara C” 🙂

 

Orice întrebare are în miezul ei sămânţa răspunsului. Şi acest răspuns va încolţi întotdeauna, dacă pui întrebarea de suficiente ori, cu destulă insistenţă.

 

Şi uneori, aşa cum spunea Marilee Adams în cartea ei, dacă îţi schimbi întrebările îţi poţi schimba viaţa.
 
Tu câte întrebări îţi pui pe parcursul unei zile? (chiar acum citeşti o întrebare şi poate te întrebi ce te-a făcut să citeşti acest articol)
 
De exemplu ce te întrebi dimineaţa imediat după ce te trezeşti?
 
Să mai stau în pat să mai lenevesc vreo jumătate de oră?
De ce am fost blestemat să mă trezesc aşa devreme?
Cât de bine o să mă simt după ce voi face exerciţiile fizice de dimineaţă?
Cum pot să mă bucur mai mult de ziua asta frumoasă?

 

Imaginează-ţi ce răspunsuri diferite pot apărea în urma întrebărilor de mai sus şi ce tip de gândire rezultă din fiecare. Un lucru este cert: orice întrebare ai pune, vei găsi un răspuns pe măsură.

 

Tony Robbins spune că „Întrebările de calitate generează o viaţă de calitate. Oamenii de succes pun întrebări mai bune, şi ca rezultat primesc răspunsuri mai bune”. Ne punem permanent întrebări în fiecare domeniu al vieţii, şi de aceste întrebări depind răspunsurile pe care le generăm.
De aceea este esenţial să conştientizăm ce întrebări ne adresăm şi apoi să ne alegem singuri întrebările (de calitate) care ne vor duce pe calea dorită de noi.

 

Oamenii care au rezultate extraordinare au ceva în comun – îşi pun întrebări la care ceilalţi nu se gândesc şi astfel îşi energizează viaţa şi găsesc soluţii inedite chiar şi în situaţii care par fără ieşire.
 
Aşa că am cules 15 întrebări pe care nu şi le pun oamenii în mod normal – întrebări care te vor ajuta să gândeşti altfel şi să găseşti răspunsuri puternice. Ia-ţi măcar un minut pentru fiecare în parte, vei fii uimit(ă) de răspunsurile care o să apară!

 
 
1. Ce îmi este imposibil să fac (sau foarte dificil) în acest moment, şi dacă ar fi posibil mi-ar schimba total în bine viaţa?
 
Cea mai puternică întrebare din listă, pentru că te face să cauţi acolo unde nici nu ai fi încercat, să încalci regulile şi să-ţi foloseşti din plin creativitatea.
 
2. Care este diferenţa între a fi în viaţă şi a trăi cu adevărat?
 
Descoperă ce înseamnă de fapt pentru tine să trăieşti intens – te va ajuta foarte mult pentru următoarea întrebare.

 

3. Ce pot face astăzi pentru a trăi cum mai multă intensitate, pentru a mă bucura la maxim de această zi?
 
Găseşte cât mai multe răspunsuri, şi cât mai îndrăzneţe! Avem o singură viaţă şi e păcat s-o pierdem în monotonia pe care o practică majoritatea oamenilor.

 

4. Cum aş putea să am >mai multă recunoştinţă pentru tot ceea ce am în viaţa mea şi pentru tot ceea ce sunt?
 
Aceasta este o variantă avansată a obişnuitei întrebări „Pentru ce pot avea recunoştinţă?”, deoarece presupune că apreciezi deja persoanele şi lucrurile bune din viaţa ta. Acum treci la următorul nivel, găsind moduri de a te bucura de acestea şi mai mult.
 

5. Cum aş putea să privesc într-un mod diferit o problemă din viaţa mea astfel încât să găsesc ceva util în ea?
 
A găsi o oportunitate într-o dificultate este deja un clişeu, poţi descoperi mult mai mult într-o situaţie ce te provoacă. Aşa că vreau să-ţi foloseşti glandele creative să vii cu răspunsuri diferite, amuzante, nebuneşti, ieşite din comun!

 

6. Dacă produsul muncii mele ar fi fericirea, ce fel de munca aş face?
 
Pentru cine ai produce fericire, şi în ce fel? Oare acest lucru îţi va aduce şi ţie fericirea? (aici deja te influenţez prin natura întrebării, la fel ca profesorul care încearcă să ajute elevul prin întrebări de tipul ‘nu-i aşa că..’:)

 

7. Dacă aş călători cu 10 ani în viitor şi m-aş întâlni cu eul meu mai bătrân, ce sfat i-aş cere?
 
Pe măsură ce citeşti aceste rânduri, în faţa ta se materializează un portal spre viitor, iar tu păşeşti prin el. Ai ajuns în acelaşi loc, dar peste 10 ani – te uiţi în jur şi observi câte schimbări au avut loc.. apoi te vezi pe tine însuţi, cu 10 ani în plus de înţelepiciune. Până se închide portalul şi eşti trimis înapoi în prezent, ai şansa de a-i adresa cea mai arzătoare întrebare.

 

8. Dacă de mâine viaţa mea ar fi subiectul unui reality show şi aş şti că milioane de oameni îmi urmează exemplu în tot ceea ce fac, cum mi-aş schimba modul de viaţă?
 
De fapt,îi influenţăm pe cei din jurul nostru chit că vrem chit, că nu vrem. O întrebare care te face să-ţi reconsideri deciziile din fiecare moment şi efectul acestora asupra celorlalţi.

 

9. Dacă aş fi în faţa unui oracol care îmi poate răspunde la orice întrebare, dar numai la una, care ar fi aceea?
 
Răspunsul îţi va spune ceva despre priorităţile tale din acest moment. În plus vei genera o nouă întrebare, şi mai interesantă.

 

10. Cum aş vrea să-şi amintească oamenii de mine după ce nu voi mai fi?
 
Sau mai bine zis – ce vrei să laşi în urma ta, cum vrei să contribui? Cum spunea şi Gladiatorul, acţiunile noastre au un ecou în timp pe care nu-l conştientizăm .. decât dacă ne punem din când în când câte o întrebare mai ciudată, ca asta.

 

11. Dacă m-aş trezi la porţile Raiului şi Sfântul Petru m-ar întreba: „De ce ar trebui să te las înăuntru?”, ce aş răspunde?
 
La fel ca întrebarea anterioară, aceasta ne poate schimba un pic perspectiva – ca şi cum am face câţiva paşi în spate pentru a ne privi viaţa în ansamblu şi a discerne care sunt consecinţele alegerilor noastre.

 

12. Ce aş face diferit pentru ţelurile mele dacă ar fi imposibil să eşuez şi nimeni nu m-ar critica, indiferent de consecinţe?
 
Este uşor să găsim motive pentru care nu putem face ceea ce ne dorim. Hai să uităm pentru moment de obstacole şi să ne dăm voie să visăm. Ne va ajuta mai mult să cunoaştem mai bine ce vrem de fapt cu adevărat şi să găsim idei inovatoare acolo unde nu ne permiteam să ne aventurăm nici măcar cu gândul.

 

13. Cum aş putea să contribui mai mult în vieţile oamenilor importanţi pentru mine?
 
La fel ca întrebarea nr 4, aceasta presupune că avem deja un efect pozitiv asupra celor din jurul nostru, chiar dacă nu ne dăm seama – cu un zâmbet, un cuvânt de alinare sau prin simpla noastră prezenţă. O dată ce am conştientizat influenţa noastră, putem găsi căi prin care să ajutăm şi mai mult.

 

14. Care sunt lucrurile care îmi irosesc timpul (şi implicit viaţa) şi la care dacă aş renunţa chiar astăzi nu aş avea decât de câştigat?
 
Una din cele mai dificile întrebări pentru că ai nevoie de sinceritate tranşantă. Pentru a răspunde, cel mai uşor este să te gândeşti că această zi nu va mai reveni niciodată, nu poţi recupera timpul care a trecut, nu vei mai putea trăi vreodată aceşti ani.

 

15. Care este lucrul pe care l-am visat întotdeauna să-l fac, şi ce aş putea să fac chiar acum pentru a mă apropia de realizarea lui?
 
Mai ştii când erai copil şi credeai că poţi face orice? Ai călătorit în viitor la întrebarea 7, iar acum o să te întorci înapoi în timp, prin portalul care se deschide în spatele tău.. şi care te duce pe vremea în care credeai în Moş Crăciun.. Şi vreau să-i ceri moşului ceea ce îţi doreşti din toată inima ta de copil, ştiind că ai fost cuminte şi că poate să-ţi îndeplinească orice dorinţă! 😀

 

Şi pentru că ne-am dat seama de puterea întrebărilor, închei acest articol tot cu o întrebare:
 
Cum ar fi dacă ţi-ai pune aceste 15 întrebări în fiecare săptămână, şi ai încerca să găseşti mereu alte răspunsuri, care să te facă să acţionezi şi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa în mod constant?

 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments