Acesta este un guest post scris de Ovidiu Lazăr, blogger la FiiProductiv.com şi BaniDinBloguri.com


 
Sursa foto: flickr, licenta aici

Sursa foto: flickr, licenta aici

În fiecare zi, muncesc ca un nebun. Şi îmi place enorm de mult ceea ce fac. Dar am evitat o capcană în care multă lume cade: nu muncesc doar din pasiune, muncesc şi pentru rezultate.
 

Şi aici apare problema: dacă munceşti fără să fii organizat, rezultatele se vor lăsa aşteptate.
 
Sigur, pasiunea este cea care te ţine pe calea spre a-ţi atinge obiectivele, dar fără echipamentul necesar, şansele să nu ajungi acolo sunt sensibil mai mari decât dacă porneşti pregătit la drum.
 

În cele ce urmează vreau să îţi arăt uneltele mele de productivitate, care îmi fac viaţa extrem de uşoară atunci când lucrez la calculator.
 

De multe ori am renunţat la unele tool-uri pentru că găsisem altele mai bune, astfel că cele pe care ţi le prezint au trecut, din punctul meu de vedere, testul timpului.
 

De ce? Pentru că lucrez de acasă, iar munca la domiciliu presupune să fii foarte bine organizat – la serviciu ai şefi şi colegi care să te împingă de la spate şi al căror exemplu să îl urmezi.
 

Iar dacă ai deja o slujbă la birou, uneltele mele te vor ajuta, cu siguranţă, să devii cel mai bun şi cel mai productiv din departamentul tău.
 

Fără alte comentarii, să vedem ce unelte de productivitate ai putea să încerci începând de azi.
 
 

Unealta #1: Notepad++

 

Ţi se poate părea ciudat ca un soft atât de simplu să fie în topul preferinţelor mele. Însă nu este vorba de Notepad, varianta pe care o avem cu toţii instalată în Windows, ci de Notepad++, un soft pe care îl găseşti gratuit aici.
 

Principala diferenţă faţă de softul făcut de Microsoft este că permite să deschizi mai multe tab-uri cu fişiere, asemenea unui browser de Internet. Însă diferenţele nu se opresc aici. Notepad++ oferă suport pentru diferite limbaje de programare, lucru extrem de util atunci când ai de editat un fişier HTML sau PHP.
 

Principalul mod în care eu îl folosesc este, însă, acela de a-mi ţine un TO-DO list cu task-uri importante, precum şi diferite lucruri pe care trebuie să le ştiu.
 

Ţin tot timpul deschis în el un fişier text cu un TO-DO personal şi un altul cu unul pentru lucru. Dacă am de notat un număr de telefon sau alt gen de informaţii, acesta este tot timpul deschis pentru a accepta ce am de scris (de multe ori, pe fugă). Nu mai pierd vremea să deschid un fişier nou pe care să îl salvez apoi într-o locaţie pe care probabil că o s-o uit.
 

Similar, când apare informaţie nouă legată de unul dintre task-uri, nu trebuie decât să dau un Enter pentru a o adăuga.
 

În contrast, am folosit şi soft-uri complicate de task management care aveau două mari dezavantaje. În primul rând, erau foarte lente, din cauză că informaţia se salvează ”in cloud” şi nu la tine pe calculator. Acele jumătăţi de secundă contează când adaugi task-uri de 100 de ori pe zi.
 

În al doilea rând, serviciile de task management sunt mult prea complicate pentru ceea ce trebuie să facă. E nevoie de prea multe click-uri pentru a face un lucru trivial în Notepad++. Așadar, încearcă-l pentru câteva zile şi nu vei fi dezamăgit.
 
 

Unealta #2: Un flipchart

 

Un flipchart este o tablă magnetică pe care poţi nota diferite lucruri. Am una mai mică, potrivită pentru camera în care lucrez. O folosesc pentru a-mi seta obiective sau pentru a ţine evidenţa unor lucruri critice.
 

Cel mai important rol al său este că pot scrie pe ea ce task-uri am de făcut în ziua următoare. Acele task-uri trebuie făcute fără nicio scuză şi sunt primul lucru pe care îl văd atunci când mă trezesc.
 
 

Unealta #3: Autohotkey

 

Dacă ai ceva de tastat din nou şi din nou, cum ar fi o semnătură într-un e-mail, Autohotkey poate face asta pentru tine.
 

Funcționalitate este simplă: în momentul în care apeşi o combinație de taste predefinită, programul tastează ce vrei tu, în ce ordine vrei tu. Îl recomand să îl faci să îţi scrie nişte texte pe care te trezeşti că le scrii des, cum ar fi numere de telefon, spre exemplu.
 
 

Unealta #4: OneNote pentru Windows 8

 

Dacă Notepad++ mă ajută cu task-urile imediate, incredibilul soft de la Microsoft, OneNote, îmi stochează şi organizează toată informaţia mea.
 

E util atunci când ai de stocat cantităţi mari de text, poze legate de un anumit task de-al tău, sau idei provenite din brainstorming.
 

Toate acestea ar aglomera Notepad++ul, motiv pentru care poţi să foloseşti OneNote, special conceput pentru a stoca absolut orice informaţie vrei. E organizat în caiete, secţiuni şi pagini şi corespunde celor mai exigente cereri pe parte de luare de notiţe.
 
 

Îmi doresc ca aceste uneltele să-ţi îmbunătăţească munca şi te invit să adaugi într-un comentariu sub acest articol ce unelte foloseşti tu pentru a avea mai multă productivitate.
 
Spor la treabă!
Ovidiu Lazar
www.BaniDinBloguri.com
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments