72-citate-inspirationale-despre-cartiImaginează-ţi cum ar fi să pătrunzi în mintea celor mai mari gânditori ai vremurilor şi să primeşti îndrumarea lor în viaţa ta.
 
Acest lucru chiar se întâmplă atunci când citeşti o carte bună cu dorinţa de a învăţa cât mai multe lucruri.
 

După ce am scris articolul despre cum ne ajută cărţile în dezvoltarea noastră personală, am vrut să văd ce părere au avut marile personalităţi de-a lungul timpului despre acest subiect.
 

Am ales doar citate motivaţionale, care te pot inspira să foloseşti puterea cărţilor pentru a te cunoaşte mai bine, pentru a-ţi creşte încrederea în propriile forţe şi pentru a te autodepăşi.

Dacă vrei să ai acces la rezumate din ultimele cărţi din domeniul dezvoltării personale, abonează-te la Blinkist.


 
1. “Cărţile constituie un capital. O carte din bibliotecă ţine la fel de mult ca o casă, pentru sute de ani. De aceea nu este un simplu articol de consum, ci un capital, şi de cele mai multe ori, în cazul oamenilor care sunt la început în viaţă, este singurul lor capital.”
– Thomas Jefferson
 
2. „Fiecare cititor se regăseşte. Munca scriitorului este doar un instrument optic ce îi dă posibilitatea cititorului să discearnă că, fără această carte, nu s-ar fi văzut niciodată pe el însuşi.”
– Marcel Proust
 
3. “Dacă există o carte pe care vrei s-o citeşti dar nu s-a scris încă, atunci trebuie s-o scrii tu.”
– Toni Morrison
 
4. „Citeşte pentru a deveni mai deştept! Pentru a judeca mai puţin. Pentru a fi mai capabil de a înţelege comportamentul nebun al prietenilor, sau şi mai bine, pe al tău.”
– John Waters
 
5. “Cele mai bune momente din citit sunt atunci când descoperi ceva – un gând, un sentiment, un mod special de a vedea lucrurile.”
– Alan Bennett
 
6. “Dacă tu crezi că durerea şi tristeţea ta sunt fără precedent în istoria lumii, atunci trebuie să citeşti. Cărţile m-au învăţat că lucrurile care mă chinuiau cel mai mult erau de fapt lucruri care mă conectau cu toţi oamenii în viaţă, sau care au fost în viaţă.”
– James Baldwin
 
7. “Gustul pentru citit oferă acces către ceea ce a fost descoperit de alţii. Este cheia, sau una din cheile către problemele deja rezolvate. Şi nu numai. Oferă înclinaţie şi facilitare către urmărirea cu succes a problemelor care nu sunt încă rezolvate.”
– Abraham Lincoln
 
8. “Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni; sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri, şi cei mai răbdători profesori.”
– Charles William Eliot
 
9. “Cărţile ne ajută să înţelegem cine suntem şi cum ne comportăm. Ne arată ce înseamnă comunitatea şi prietenia; ne arată cum să trăim şi cum să murim.”
– Anne Lamott
 
10. “Cititul mă face să simt că am realizat ceva, că am învăţat ceva, că am devenit o persoană mai bună.”
– Nora Ephron
 
11. “O carte bună este o educaţie a inimii.”
– Susan Sontag
 
12. “Cărţile sunt oglinzi: vezi în ele ceea ce ai deja înăuntrul tău.”
– Carlos Ruiz Zafón
 
13. „Ce lucru uimitor este o carte! E un obiect plat făcut dintr-un copac, cu părţi flexibile pe care sunt imprimate multe semne caraghioase. Dar odată ce arunci o privire în ea, ajungi în mintea altei persoane, poate cineva care a murit de mii de ani. Peste milenii, un autor vorbeşte clar şi tăcut în capul tău, direct către tine. Scrisul este probabil cea mai bună invenţie a omului, legând oameni care nu s-au cunoscut niciodată, cetăţeni din epoci distante. Cărţile rup lanţurile timpului.”
– Carl Sagan
 
14. „Cărţile sunt total inutile dacă nu aplici sfaturile lor. Dacă doar le citeşti, gândind ‘asta e aşa de interesant! asta schimbă totul’, dar nu faci niciodată ceva diferit, atunci sentimentul va trece destul de repede şi vei căuta altă carte pentru a umple golul.”
– Aaron Swartz
 
15. „O calitate comună pe care o văd la oamenii de succes este aceea că sunt cititori avizi.”
– Matt Mullenweg
 
16.“Cărţile bune te fac să-ţi pui întrebări.”
– Scott Westerfeld
 
17. “Cărţile îţi deschid şi lărgesc mintea, şi te fac mai puternic decât orice altceva.”
– William Feather
 
18. “Cărţile sunt averea de preţ a lumii şi moştenirea de drept a generaţiilor şi a naţiilor.”
– Henry David Thoreau
 
19. “O carte este un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar.”
– Garrison Keillor
 
20. “Cititul şi scrisul ne reduc sentimentul de izolare. Ne adâncesc şi lărgesc sensul vieţii noastre: ne hrănesc sufletul.”
– Anne Lamott
 
21. “Nu poţi deschide o carte fără să înveţi ceva.”
– Confucius
 
22. “Dacă vrei să-mi zici cum este inima unui om, nu-mi spune ce citeşte, spune-mi ce reciteşte.”
– François Mauriac
 
23. “Citirea cărţilor bune este ca şi cum ai conversa cu cei mai buni oameni din secolele trecute.”
– René Descartes
 
24. “Singurul lucru important într-o carte este semnificaţia pe care o are pentru tine.”
– W. Somerset Maugham
 
25. „Cititul este ca gândirea, ca rugăciunea, ca o discuţie cu un prieten, ca exprimarea ideilor tale, ca ascultarea ideilor altor oameni, ca ascultarea unei melodii, ca admirarea unei privelişti, ca o plimbare pe plajă.”
– Roberto Bolaño
 
26. “Cărţile ne permit o multitudine de posibilităţi: cum ar fi posibilitatea schimbării, posibilitatea iluminării.”
– Alberto Manguel
 
27. „Nimic nu poate face ceea ce face o carte. Te ridică din viaţa ta.. către o lume cu totul nouă, o nouă perspectivă. O carte este ca un vis pe care îl împrumuţi de la un prieten.”
– Dave Kellett
 
28. „O carte bună este plăcută. O carte extraordinară detonează o bombă în interiorul tău.”
– Ned Hepburn
 
29. “Cărţile sunt mai mult decât cărţi, sunt viaţă, inima şi miezul anilor trecuţi, motivul pentru care oamenii au muncit şi au murit, esenţa şi chintesenţa vieţilor lor.”
– Cicero
 
30. „Viaţa mea – personalitatea mea, obiceiurile mele, felul în care vorbesc – este o combinaţie din cărţile pe care am ales să le citesc, oamenii pe care am ales să-i ascult şi gândurile pe care am ales să le tolerez în mintea mea.”
– Andy Andrews
 
31. „Fii la fel de atent la cărţile pe care le citeşti precum eşti la anturajul pe care îl păstrezi, pentru că obiceiurile şi caracterul tău vor fi la fel de mult influenţate de ele.”
– Paxton Hood
 
32. „În cea mai înaltă civilizaţie, tot cartea este cea mai înaltă încântare. Cel care a cunoscut satisfacţiile sale posedă o resursă împotriva calamităţii.”
– Ralph Waldo Emerson
 
33. “Cel mai înalt dar este pasiunea pentru citit. Consolează, distrage, stimulează, îţi dă cunoaştere asupra lumii şi o vastă experienţă. Este o iluminare morală.”
– Elizabeth Hardwick
 
34. “Cărţile sunt ca oamenii, în sensul că se vor ivi în viaţa ta atunci când ai cea mai mare nevoie de ele.”
– Emma Thompson
 
35. „Cititul este pentru minte ceea ce exerciţiul este pentru corp.”
– Sir Richard Steele
 
36. „Arată-mi cărţile pe care le iubeşte şi voi cunoaşte omul mult mai bine decât prin prietenii săi muritori.”
– Dawn Adams
 
37. „Cărţile care ne fac să simţim ating un nerv implantat adânc în vieţile noastre. Fie că acel nerv este cald şi reconfortant, speriat şi îngrijorat, fericit sau trist, tot ne reaminteşte să examinăm cine suntem.”
– Laura Backes
 
38. “Literatura este arta de a descoperi lucrurile extraordinare despre oameni obişnuiţi, şi de a spune ceva extraordinar folosind cuvinte obişnuite.”
– Boris Pasternak
 
39. “Valoarea unei cărţi se măsoară prin ceea ce poţi lua din ea.”
– James Bryce
 
40. „O bibliotecă este un loc bun pentru a te duce atunci când te simţi nefericit, pentru că acolo, într-o carte poţi găsi încurajare şi alinare. O bibliotecă este un loc bun pentru a merge atunci când te simţi confuz şi indecis, pentru că acolo, într-o carte, poţi găsi răspuns la întrebările tale.”
– E.B. White
 
41. “Cărţile pe care le citim trebuie alese cu mare atenţie, pentru că pot fi, cum a scris un rege egiptean pe biblioteca lui, ‘Medicamentele sufletului’.”
– Oliver Wendell Holmes Sr.
 
42. „O carte este o grădină, o livadă, un depozit, o petrecere, o companie de-a lungul drumului, un sfătuitor, o multitudine de consilieri.”
– Henry Ward Beecher
 
43. “Cărţile oferă o speranţă – aceea că întreg universul se poate deschide, şi căzând în acel univers, o persoană este salvată.”
– Anne Rice
 
44. „Imediat după dobândirea prietenilor buni, cea mai bună dobândire este cea a unei cărţi bune.”
– Charles Caleb Colton
 
45. „O carte cu adevărat excelentă trebuie citită în tinereţe, apoi iarăşi în timpul maturităţii, şi încă o data la bătrâneţe, aşa cum o clădire frumoasă trebuie văzută în lumina dimineţii, la prânz şi în lumina lunii.”
– Robertson Davies
 
46. „O bibliotecă înseamnă înţelepciune, este mai preţioasă decât toată averea, şi toate lucrurile dorite nu se pot compara cu ea. De aceea, oricine pretinde că este zelos în adevăr, fericire, înţelepciune sau cunoaştere, chiar şi credinţă, trebuie să devină un iubitor de cărţi.”
– Richard De Bury
 
47. „Cel mai bun lucru într-o carte nu este ideea din ea, ci ideea pe care o sugerează; la fel cum farmecul muzicii nu stă în tonuri, ci în ecourile din inimile noastre.”
– Oliver Wendell Holmes
 
48. „Fiecare om care ştie să citească are puterea să crească, să multiplice modurile în care există, să-şi umple viaţa, să şi-o facă semnificativă şi interesantă.”
– Aldous Huxley
 
49. „O carte este un bun companion. O carte aleasă potrivit este un prieten pe viaţă, care la o atingere, îşi toarnă inima ei în inima noastră.”
– Douglas Jerrold
 
50. „Cărţile sunt ceea ce conectează generaţii de oameni de-a lungul miilor de ani.”
– Alan Lightman
 
51. „Cartea care merită citită nu e cea care gândeşte pentru tine, ci cartea care te face să gândeşti.”
– James McCosh
 
52. „O carte trebuie să fie ca un topor de gheaţă care să spargă mările îngheţate din sufletul tău.”
– Franz Kafka
 
53. „În timp ce citim, un concert singuratic şi tăcut este ţinut în minţile noastre; toate facultăţile noastre mentale vor fi prezente în această exaltare simfonică.”
– Stéphane Mallarmé
 
54. „Cărţile sunt albinele care poartă polenul însufleţit de la o minte la alta.”
– James Russell Lowell
 
56. „Cărţile pot fi periculoase. Pe cele mai bune ar trebui să existe scris ‘Această carte îţi poate schimba viaţa’.”
– Helen Exley
 
57. „O bibliotecă depăşeşte orice alt lucru pe care o comunitate poate să-l facă în beneficiul oamenilor ei. Este un izvor nesecat în deşert.”
– Andrew Carnegie
 
58. “Mintea are nevoie de cărţi aşa cum sabia are nevoie de cute, dacă vrea să-şi păstreze ascuţimea..”
– George R.R. Martin
 
60. „O carte bună este deschisă cu speranţă şi închisă cu profit.”
– Amos Bronson Alcott
 
61. „Una din bucuriile cititului este abilitatea de a te conecta la înţelepciunea împărtăşită a omenirii.”
– Ishmael Reed
 
62. „Să-i mulţumim Domnului pentru cărţi! Ele sunt voci ale celor îndepărtaţi şi ale morţilor, şi ne fac moştenitori ai vieţii spirituale din secolele trecute.”
– W.E. Channing
 
63. “Citeşte o mie de cărţi şi cuvintele tale vor curge ca un râu.”
– Lisa See
 
64. “Atunci când colecţionăm cărţi, colecţionăm fericire.”
– Vincent Starrett
 
65. “Sunt două lucruri esenţiale care te vor face înţelept – cărţile pe care le citeşti şi oamenii pe care-i întâlneşti.”
– Jack Canfield
 
66. „O carte este ca o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntrul nostru.”
– Franz Kafka
 
67. „O carte adevărată nu este o carte pe care o citim, ci o carte care ne citeşte pe noi.”
W. H. Auden
 
68. “Aşa cum mâncarea este necesară pentru viaţa corpului, la fel şi cititul este necesar vieţii sufletului.”
– Pope John XXIII
 
69. “Cărţile ne pot schimba cu adevărat vieţile: vieţile celor care le citesc şi vieţile celor care le scriu. Atât cititorii cât şi scriitorii descoperă lucruri pe care nu le ştiau despre lume şi despre ei înşişi.”
– Lloyd Alexander
 

70. “Literatura este un vehicul sigur şi tradiţional prin care învăţăm despre lume şi dăm mai departe valori de la o generaţie la alta.”
– Laurie Anderson
 
71. “Orice carte care ne inspiră să trăim o viaţă mai bună este o carte bună.”
– Fulton J. Sheen
 
72. „Când îi vinzi unui om o carte, nu îi vinzi câteva sute de grame de cerneală, hârtie şi lipici, ci o nouă viaţă.”
– Christopher Morley
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments