Sursa foto: Steven Tom, licenta aici

Sursa foto: Steven Tom, licenta aici

Ştiu că timpul tău e preţios, aşa că permite-mi să presupun că dacă ai deschis acest articol şi îl citeşti până la capăt, înseamnă că ai un vis, o pasiune, o activitate care te face să simţi că trăieşti din plin.
 

După cum am spus şi în articolul anterior, am întâlnit din ce în ce mai mulţi oameni ca mine şi ca tine, care vor să facă în viaţă ceea ce le place.
 

Cu toate acestea, foarte puţini fac ceea ce le place cu adevărat, iar restul trăiesc cu regretele, gândindu-se la „ce ar fi putut fi”.
 

Dar cel mai ciudat lucru este faptul că oamenii care au reuşit nu au avut mai multe şanse, experienţă, talent sau cunoştinţe. De fapt foarte mulţi din cei care şi-au făcut un renume au început atât de jos încât acum ni se pare amuzant când ne gândim ce joburi au avut în tinereţe.
 

Şi astfel ajungem la o întrebare care îi macină pe mulţi: de ce nu îşi urmează oamenii pasiunea? De ce îşi lasă visurile să moară?
 

Poate nici nu realizezi cât de important este să ai o activitate care te împlineşte. De fapt, atunci când abandonezi ceva care te face să te simţi că trăieşti cu adevărat, pierzi o bucată din viaţa ta.
 

Pentru a câştiga bătălia, e nevoie să cunoşti ‘inamicul’.
Aşa că am strâns aici 9 din cele mai întâlnite motive pentru care nu îţi trăieşti visul. Citeşte-le, verifică dacă te identifici şi realizează că le-ai folosit ca pe nişte scuze.
 
1. Nu crezi că este posibil
 
Pentru a face ORICE, ai nevoie să crezi că acel lucru poate fi făcut şi că tu îl poţi face.
 
Iar pentru a te convinge, caută oameni din domeniul tău care au reuşit. Exact ca în articolul anterior, uită-te la provocările prin care au trecut. Citeşte poveşti de succes, uită-te la filme despre campioni, apoi du-te să-i întâlneşti şi să vorbeşti cu ei.
 
Îţi vor da o încredere fantastică, practic îţi vor răsturna această credinţă că nu poţi.
 

2. Ne lăsăm influenţaţi de “realismul celorlalţi” (am vrut să spun mai frumos cuvântul pesimism:)
 
La început, oamenii apropiaţi te vor descuraja. Te vor ridiculiza. Îţi vor zice că eşti nerealist şi că mai bine renunţi acum, în loc să fii dezamăgit şi poate să te faci şi de râs.
 
Acest lucru se întâmplă din 2 motive:
– Te iubesc şi le este teamă că dacă vei avea succes sau dacă vei evolua, te vor pierde, pentru că te vei îndepărta de ei;
– Sunt invidioşi pentru că ei nu au avut curajul (toată lumea a avut un vis la un moment dat), şi dacă tu ai avea succes ar fi ca o palmă peste orgoliul lor.
 

Aşa că te sfătuiesc să nu mai vorbeşti despre pasiunea şi planurile tale decât cu oamenii care te înţeleg şi te susţin.
 

3. Ai mentalitatea „ori una, ori alta”
 
Ai auzit de proverbul american „Nu poţi să ai prăjitura şi să o şi mănânci?”
Există unul asemănător în limba română, dar nu îl voi reproduce aici pentru că nu este prea frumos 🙂
 
Care este ideea, de ce să mai ai prăjitura dacă nu o poţi mânca?!
 
E adevărat că nu poţi să ai totul, dar e clar că poţi să ai 2 aspecte care aparent sunt contradictorii. Dar de fapt sunt doar credinţe luate din mediu, cultură etc.
 
Spune-mi dacă ai mai auzit următoarele afirmaţii limitative:
 
Nu pot să fac ce îmi place şi să câştig bani din asta.
Nu pot să am serviciu şi să lucrez în acelaşi timp la visul meu.
Nu am timp şi de familie, şi pentru pasiunea mea.
 
Recomandarea mea la acest punct este asemănătoare cu cea de la punctul 1: găseşte mai mulţi oameni care fac şi una şi alta cu succes. Vei vedea că este posibil, şi în plus vei afla cum fac acest lucru – le vei putea împrumuta strategiile.
 

4. Nu ai suficiente cunoştinţe
 
În această era a informaţiei libere, încă aud acest motiv.
 
Pe internet există resurse nelimitate, dar care pot fi în acelaşi timp şi copleşitoare – prea multe sfaturi, prea puţin timp pentru a le aplica.
 
Aşa că cea mai simplă soluţie este să începi fără să ai prea mult habar!
E clar că te ajută să te documentezi, dar cele mai preţioasă cunoştinţe vor fi cele pe care le vei lua din propria experienţă.
 

5. Nu avem destulă experienţă
 
Acesta este un motiv care ne poate arunca într-un cerc vicios aparent fără ieşire:
 
Nu reuşesc pentru că nu am experienţă.. Nu am experienţă pentru că nu acţionez.. Mi-e frică să acţionez pentru că nu o să reuşesc..
 
Cea mai rapidă ieşire din acest cerc este să accepţi faptul că trebuie să începi de undeva şi să o faci aşa cum poţi. Încet-încet vei aduna şi experienţă.
 

6. Te laşi înfrânt(ă) după primul sau primele câteva “eşecuri”
 
Am pus cuvântul „eşecuri” în ghilimele pentru că acestea sunt de fapt experienţe foarte valoroase de învăţare.
 
Ştiu că e foarte dificil să vezi că lucrurile nu merg, că tu îţi pui sufletul în munca ta şi suferi când nu ai rezultatele pe care le-ai visat. Dar reţine că în acele momente primeşti daruri nepreţuite.
 
Când ai succes nu înveţi atât de mult ca atunci când lucrurile nu funcţionează. Dar dacă tu le pui eticheta „eşec”, vei pierde aceste lecţii valoroase.

 
7. Nu te simţi în starea potrivită pentru a acţiona
 
Eşti cuprins(ă) de o stare de stres. Enervare. Tristeţe. Te-ai certat cu partenerul de viaţă sau ai avut o zi infernală la birou. Şi nu îţi mai arde să faci nimic în această stare, mai ales că pentru a lucra la visul tău ai nevoie de linişte, calm şi poate inspiraţie.
 
Vino mai aproape, îţi voi spune un secret pe care nu îl cunoaşte aproape nimeni:
 
Poţi să acţionezi pentru pasiunea ta chiar şi atunci când eşti în cea mai proastă stare.
 
Capcana în care cad cei mai mulţi oameni este cea a stării negative: dacă ai un necaz într-un domeniu al vieţii, simţi că nu mai ai chef de nimic şi astfel sunt afectate si celelalte aspecte.
 
Dar dacă eşti conştient(ă) că doar tu îţi controlezi modul în care te simţi, rezolvarea devine la îndemâna ta:
– poţi să-ţi schimbi starea în bine prin lucruri foarte simple cum ar fi: mişcare fizică, muzică, râs, sau alte metode mai inedite;
– poţi să începi pur şi simplu să lucrezi în starea neplăcută în care eşti; faptul că vei face ceea ce îţi place te va aduce încet încet într-o dispoziţie mult mai bună.
 

8. Nu ai disciplină
 
Din punctul meu de vedere, acesta este lucrul cel mai dificil. Chiar dacă îţi place să lucrezi la pasiunea ta, de multe ori ai nevoie să faci şi lucruri care sunt plictisitoare.
 
Atunci când devii frustrat şi îţi vine să renunţi, aminteşte-ţi vorbele lui Jim Rohn: „Există 2 dureri: durerea disciplinei şi durerea regretului. Durerea disciplinei cântăreşte grame, durerea regretului cântăreşte tone.”
 

9. Nu te simţi bine, nu te distrezi
 
Ştim că trebuie să acţionăm pentru a avea succes. Şi uneori asta ne face să muncim atât de mult, încât nu mai reuşim să ne bucurăm de activitate în sine.
 
Este foarte important să îţi păstrezi plăcerea care vine din faptul că lucrezi la pasiunea ta. Nu uita să te distrezi şi să mai iei pauze când simţi că totul devine copleşitor – e mult mai bine decât să ajungi să te frustreze ceea ce iubeşti să faci.
 
 
Îmi doresc ca acest articol să te elibereze de principalele scuze pentru care nu lucrezi pentru visul tău. Şi să te ajute să conştientizezi că de fapt nu există aşa multe obstacole, majoritatea sunt create în mintea ta.
 

Nelson Mandela spunea că „nu este nici o pasiune în a juca la un nivel mic, în a te mulţumi cu o viaţă care este mai prejos decât ceea ce eşti tu capabil”
 
A venit momentul să îţi apreciezi viaţa şi ceea ce poţi face, şi astfel să-ţi descătuşezi pasiunea!
 
 
TU ai întâlnit aceste obstacole în timp ce lucrai pentru visul tău? Te invit să comentezi mai jos şi să-mi spui care a fost experienţa ta.
 
Citeşte şi următorul articol din această serie despre cum să-ţi găseşti întotdeauna calea către visul tău, chiar şi atunci când situaţia ta pare fără ieşire.
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments