acest-articol-ar-putea-sa-ti-schimbe-parerea-despre-recunostintaCe ratează un optimist atunci când vede jumătatea plină a paharului?
 
Jumătatea goală, bineînţeles!

 
Auzim peste tot că e bine să ne concentrăm pe ceea ce este bun în viaţa noastră, chiar dacă suntem într-o situaţie dificilă. Să ne uităm la „jumătatea plină” şi să fim recunoscători pentru ce avem deja.
 
Cum poţi avea recunoştinţă atunci când nimic nu pare să meargă în viaţa ta?
 
Şi de ce să ignorăm problemele, când tocmai din ele putem învăţa cel mai mult?
 

Mi-am pus aceste întrebări pentru că am încercat să fiu recunoscător în momente în care mă simţeam copleşit de provocări. Puteam să găsesc lucrurile bune pe care le aveam, dar nu mă entuziasmau deloc în acele clipe.
 
Apoi am citit ceva ce mi-a schimbat perspectiva despre recunoştinţă.
 
În cartea lui „Aşteaptă-te la miracole”, Joe Vitale spune că gratitudinea înseamnă mai întâi să recunoşti darurile tale.
 
Autorul continuă afirmând că din păcate, multe persoane au o viziune distorsionată despre recunoştinţă.
 
 

Cum să NU foloseşti recunoştinţa

 
Recunoştinţa nu înseamnă să fii fericit(ă) în orice moment.
 
Recunoştinţa nu înseamnă să rămâi într-o situaţie nocivă pentru tine.
 
Recunoştinţa nu înseamnă să îţi exprimi gratitudinea doar faţă de posesiunile tale, fără să realizezi ce îţi pot aduce cu adevărat acele lucruri.
 
Unii oameni cred că recunoştinţa te poate aduce într-o stare pasivă, în care ajungi să te complaci. Atunci când gândeşti aşa, e ca şi cum te-ai uita doar la jumătatea plină a paharului.
 
Afirmaţiile de genul „măcar am un job” sau „nu e mult, dar mă mulţumesc” transmit că de fapt nu eşti fericit cu ceea ce ai. Nu eşti entuziast faţă de viaţa ta şi nu apreciezi cu adevărat binecuvântările din jurul tău.
 
Aceasta este o formă palidă, ineficace a recunoştinţei, şi te poate frustra dacă ai ambiţii mari şi te chinuieşti să te mulţumeşti cu puţin.

 
 

Ce înseamnă recunoştinţa eficace

 
Recunoştinţa poate fi o înţelegere mult mai profundă care îţi va aduce mult mai mult decât ţi-ai fi imaginat.
 
Joe Vitale vorbeşte despre recunoştinţa eficace – faptul că eşti recunoscător şi pentru posesiunile tale materiale, dar ai şi o mare apreciere pentru:
 

  • toată viaţa ta;
  • toate gândurile tale;
  • starea ta emoţională;
  • problemele şi încercările tale;
  • orice persoană care se poartă urât cu tine;
  • orice greşeală pe care o faci.

 
Poate că după ce ai citit câteva din cele de mai sus, te-ai întrebat „cum pot fi recunoscător pentru problemele şi persoanele negative din viaţa mea? Nu este aceasta o formă de evitare a realităţii, de optimism exacerbat?”
 
Răspunsul este simplu: recunoştinţa pentru întreaga ta existenţă te va ajuta să amplifici lucrurile frumoase şi să le transformi pe cele care nu îţi plac.
 
Atunci cand regreţi evenimentele sau comportamentul tau, eşti blocat(ă) în trecut. Nu poţi schimba trecutul, aşa că rezistenţa faţă de ceea ce a fost nu face decât să prelungească suferinţa.
 
Mai exact, atunci când eşti blocat în trecut tu încă NU ai învăţat lecţia.
 
Aici te poate ajuta cel mai mult recunoştinţa eficace – atunci când spui „mulţumesc” pentru provocările din trecut, pentru durere şi eşec, începi un proces de iertare. Încet-încet, aceste amintiri dureroase îşi vor pierde influenţa faţă de tine şi astfel le vei curăţa.
 
Este ca atunci când escaladezi un munte – chiar dacă urcuşul e greu, transpiri, te împiedici şi oboseşti – nu îţi pare rău pentru disconfort, deoarece ştii că eşti în urcare şi vei ajunge curând în vârf.
Joe Vitale - Asteapta-te la miracole 
Atunci căţărarea devine cu adevărat plăcută şi te concentrezi pe frumuseţea peisajului, uitând de greutăţile drumului.
 
Poţi citi mai multe în cartea lui Joe Vitale, care dedică o mare parte recunoştinţei, ilustrând principiile prezentate cu exemple de poveşti reale din viaţa mai multor oameni.
 
 

Povestea unui creion

 
Cel mai important lucru de reţinut din acest articol este că poţi avea recunoştinţă pentru ORICE. Şi când spun asta, nu mă refer la un exerciţiu de gândire pozitivă exagerată care vede doar binele peste tot şi refuză să dea atenţie părţilor negative.
 
Mă refer la faptul că poţi vedea posibilităţile potenţiale pe care le are un anumit lucru sau o anumită situaţie. Chiar în acest moment ai calităţi personale, situaţii şi relaţii care te pot duce la succes.
 
Ai în fiecare zi mâncare şi un acoperiş deasupra capului? Înseamnă că te poţi concentra pe lucruri mai importante decât pe supravieţuire.
 
Ai parte de sănătate? Fii recunoscătoare pentru puterea pe care ţi-o dă pentru a face ceea ce contează cu adevărat pentru tine.
 
Ai acumulat cunoştinţe şi abilităţi în diverse domenii? Poţi spune „mulţumesc”, deoarece le poţi folosi pentru a realiza lucruri remarcabile în viitor.

 
Joe Vitale ne arată în filmul de mai jos cum a ajuns să fie recunoscător pentru un creion, într-unul din cele mai grele momente din viaţa sa:
 
 

 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments