calatoria-increderii-in-sine
Ţi s-a întâmplat să experimentezi situaţii de viaţă în care te-ai surprins că astepţi să ţi se întample ceva, acel ceva care să te pună în mişcare pentru a-ţi găsi un sens în această viaţă?

 

Încrederea în sine este dată de sentimentul că poţi face anumite lucruri care te ghidează către reuşită.
 
Te-ai gândit vreodată că poţi face o călătorie pentru creşterea încrederii în sine?
 
Iată care sunt bornele la care trebuie să te opreşti în drumul către creşterea încrederii în sine:
 
1. Iartă-ţi trecutul
 
Dacă ai avut parte de situaţii în care ai fost ridiculizat(ă), umilit(ă), abuzat(ă) sau ai primit semnale contradictorii care ţi-au slăbit încrederea în tine este momentul să reflectezi puţin şi să accepţi că aşa ceva chiar s-a întâmplat.
 
Trecutul nu poate fi schimbat, dar poţi schimba ceea ce faci din tine insuţi.
Probabil că toate acele persoane care te-au facut să încerci anumite sentimente de frustrare, furie sau neputinţă au avut şi ele la rândul lor parte de nişte experienţe negative. Iartă-le şi treci mai departe.

 

2. Cinsteşte lecţiile primite
 
Ai idee cât de multe persoane din lume au avut o viaţă plină de greutăţi şi de experienţe negative?
Diferenţa dintre o persoană care a reuşit şi una care nu a reuşit este dată de perspectiva pe care a atribuit-o întregii sale experienţe de viaţă.
 
Să te vezi în continuare ca pe o persoană care nu a avut norocul să se nască în mediul potrivit, să aibă prietenii potriviţi, familia potrivită şi resursele necesare pentru a face ceva în viaţă, nu îţi dă energia necesară să începi să îţi creezi propria viaţă.
 
Să mulţumeşti pentru lecţiile de care ai avut parte, constituie momentul în care ai realizat că acele experienţe negative te-au facut să evoluezi. Acesta poate fi momentul de start către creşterea încrederii în sine.

 

3. Nu fugi de realitate
 
Faptul că poţi mulţumi pentru experienţele negative trăite reprezintă totodată pasul către conştientizarea a cine eşti şi a cine nu eşti. Există persoane care pur şi simplu refuză să îşi amintească de experienţele prin care au trecut pentru că îşi pierd instantaneu încrederea în sine.
 
Din păcate, asta nu face decât să arunce gunoiul sub preş, iar când se va aduna, acesta cu siguranţă va ieşi la suprafaţă.

 

Aşadar, eşti o persoană care nu merită să fie iubită pentru că nu corespunzi anumitor tipare? Da, poate nu te încadrezi într-un anumit tipar, dar ai idee câte alte persoane aşteaptă să găsească pe cineva ca tine?
 
Probabil că vor mai fi momente când lipsa încrederii în sine îşi va face apariţia. Când vor veni acele momente, întreabă-te: eşti tu una cu aceeaşi situaţie sau nu? Dacă nu, mergi mai departe şi găseşte ceea ce ţi se potriveşte.

 

4. Sporeşte-ţi iubirea faţă de tine şi de cei din jur
 
Cei lipsiţi de iubire iartă puţin, dar judecă mult, sunt lenţi în a se dărui, dar iuţi în a întoarce spatele. Ei ajung să se întrebe pentru ce au rămas singuri şi astfel încrederea în sine scade pentru că se gândesc că nu sunt suficient de buni.
 
Iubeşte-te pe tine însuţi astfel încât să îţi vezi frumuseţea lăuntrică şi unicitatea a ceea ce eşti. Şi totodată preocupă-te pentru cel din jur, descoperă-l, dar respectă-i limitele, astfel îi vei arăta ca iţi pasă.
Caută în tine, dar caută şi în ceilalţi, doar aşa vei putea dezvolta o încredere în sine care se poate susţine pe termen lung.

 

Crezi că poţi duce experienţele negative care te-au facut să-ţi scadă încrederea în tine în călătoria propusă mai sus? Totul depinde de tine.
 
Ar fi bine să îţi reamintesc încotro te poate duce lipsa încrederii în tine:
 
• afectează relaţiile cu cei din jur
• îţi induce sentimentul lipsei de împlinire alături de o persoană de sex opus
• visul pe care îl ai de ceva timp va rămâne doar la stadiul de vis
• corpul tău fizic va avea de suferit prin lipsa ta de a mai depune efortul îngrijirii zilnice

 

Când simţi că încrederea este pe cale să dispară din nou, întreabă-te: chiar meriţi să te privezi de frumuseţea a tot ceea ce înseamnă viaţă?

 

Ai idee câte ai avea de câştigat dacă ai avea încredere în tine? Voi enumera doar câteva beneficii:
 
• îţi va creşte respectul faţă de tine
• vei descoperi talentele şi calităţile pe care le ai
• îţi va da curajul să încerci lucruri la care în trecut nici nu te-ai fi gândit că poţi să le faci
• îţi vei găsi propria identitate, iar cei din jur îşi vor dori să fie în preajma ta pentru că simt că lângă tine pot fi ei inşişi

 
Alegi să începi de azi să îţi creşti încrederea în tine sau vrei să mai aştepţi?
 

„Călătoria ta te-a modelat pentru binele tău, şi a fost exact ce aveai nevoie. Nu te gândi că ai pierdut timpul. A fost nevoie de fiecare situaţie pe care ai întâlnit-o pentru a te aduce la acest moment. Şi acum este timpul potrivit.”
― Asha Tyson
 
Alice Buiculescu
Acest articol a fost scris de Alice Buiculescu – pentru mai multe resurse despre dezvoltare personală, intră pe site-ul ei „Păşeşte dincolo”

 
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments