Sursa foto: flickr, licenta aici

Sursa foto: flickr, licenta aici

Citeşte întrebările de mai jos şi spune-mi dacă sună cunoscute:

Dacă nu voi avea succes în domeniul meu?

Dacă voi pierde tot ce am?

Dacă se va întâmpla ceva în ultimul moment?

Dacă voi uita totul atunci când îmi va veni rândul să vorbesc?

Dacă lucrurile ies total diferit faţă de cum aş vrea?
 

Toate aceste întrebări sunt perfect normale, şi chiar folositoare atunci când vrei să previi problemele şi să anticipezi situaţii dificile.

Dar atunci când le repeţi încontinuu, începi să te laşi copleşit(ă) de griji. Şi astfel, atragi exact lucrurile de care te temeai cel mai mult.

Creezi probleme acolo unde nu existau şi în celaşi timp te laşi dominat(ă) de frică, fapt care îţi va afecta negativ performanţa.
 

De ce ne îngrijorăm atât de mult

Am citit mai demult o definiţie foarte interesantă a conceptului de „convingere” – un gând repetat de atât de multe ori, încât a devenit un obicei, un mod implicit de a vedea lucrurile.

Viaţa noastră este condusă de obiceiuri, şi din păcate gândurile de îngrijorare reflectate mai sus sunt simple obiceiuri negative. Pentru că de cele mai multe ori nu au un scop constructiv, cum ar fi dezvoltarea unui plan de rezervă pentru a preveni surprizele negative.

Am învăţat să gândim aşa de la părinţi, de la prieteni, din experienţele negative pe care le-am avut şi mai ales din tot ceea ce vedem în mass-media.

Să luăm un exemplu relevant: s-a vorbit foarte mult de jurnalele de ştiri şi influenţa lor negativă. Dar hai să vedem, pe lângă faptul că se concentrează doar pe ceea ce este rău în lume, ce altceva ne mai transmit?

Care sunt presupunerile lor despre viitor? Cele mai multe prevăd un viitor sumbru, război, căderi economice, distrugeri în masă..etc.

Aceleaşi prognoze sumbre le găsim şi pe internet. Dacă ar fi fost să se adeverească măcar jumătate din ele, cred că astăzi am fi fost în mijlocul celui de-al şaptelea război mondial şi lumea s-ar fi sfârşit de câteva ori 🙂
 

Şi ne mai întrebăm de ce ne îngrijorăm în orice aspect al vieţii!

Din această cauză, creăm cele mai negre scenarii atunci când spunem „Dar dacă nu va merge bine?”

Şi astfel devenim puţin.. paranoici. Avem mereu impresia că ceva rău se va întâmpla, şi ne aşteptăm mereu la cel mai urât scenariu, măcar aşa „nu o să fim dezamăgiţi”.
 

Cum să fii un paranoic invers

Am auzit prima dată de paranoia inversă discutând cu David Culbertson, un tânăr milionar în euro care şi-a construit averea aplicând ani întregi principiile dezvoltării personale. Conceptul îi aparţine lui Brian Tracy, îl poţi găsi în această carte.

Metoda este opusul gândirii paranoice: îţi imaginezi că toată lumea conspiră în favoarea ta. Toţi cei pe care îi întâlneşti vor să te ajute, să-ţi ofere oportunităţi, să îţi facă viaţa mai frumoasă.

Iar atunci când întâmpini greutăţi, îţi spui că sunt doar începutul unui plan creat pentru a-ţi aduce ţie succes şi fericire.

Pentru a avea efect maxim, aplică această metodă începând cu dimineaţa, imediat după ce trezeşti, reflectând la aceste cuvinte: „Oare ce lucru minunat mi se va întâmpla azi..?”

Mărturisesc că am fost suprins de efectul acestui simplu exerciţiu. Atunci când l-am practicat intens, mi s-a întâmplat ceva neaşteptat aproape zilnic: am primit oferte de colaborare, invitaţii gratuite la conferinţe sau alte surprize plăcute.

 

Ce-ar fi dacă..

Încă un mod de a contracara grijile care ne afectează constant este să folosim metoda lui Mindy Audlin numită „What if UP?”.

Atunci când ne vin în minte întrebări ca cele de la începutul articolului, tot ce avem nevoie să facem este să schimbăm lucrurile negative care urmează după „Ce-ar fi dacă..” cu rezultatele pe care ni le dorim:

Ce-ar fi dacă voi avea mai mult succes decât îmi imaginam?

Ce-ar fi dacă totul va merge strună?

Dacă voi avea o idee care îmi va dubla venitul într-un timp foarte scurt?

Dar dacă voi primi cel mai bun răspuns?
 

Acest gen de întrebări îţi vor schimba total energia. În loc să te deprimi cu gândul la tot ce poate ieşi rău, te vei entuziasma şi vei vedea posibilităţi la care nu ai fi îndrăznit să visezi.

Joacă-te cu imaginaţia şi adaugă după „Ce-ar fi dacă..” cele mai luminoase scenarii!

Faptul că întrebările sunt adresate într-un mod jucăuş, fără a fi prea ataşaţi de rezultatul final, te va ajuta să atragi lucrurile bune în viaţa ta mult mai repede.

 
Încearcă şi tu aceste metode şi spune-ne cum te-au ajutat!

Iar dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l şi altora apăsând unul din butoanele de mai jos.

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments