Sursa foto: Joe Shlabotnik, licenta aici

Sursa foto: Joe Shlabotnik, licenta aici


L-am văzut prima oară la o petrecere. Toată lumea dansa şi se distra, doar el stătea într-un colţ şi era vizibil stânjenit.
 
Ceilalţi încercau să-l tragă în centrul dansului dar el se încăpăţâna să rămână pe margine. Nu îl cunoşteam dar mi-am spus că poate este o persoană închisă, timidă, şi îi lipseşte încrederea de a socializa.
 
A doua zi am fost cu toţii la patinoar, iar eu deja mă gândeam că îl voi vedea din nou pe margine. Nu mică mi-a fost mirarea când a trecut în viteză pe lângă noi, afişând un zâmbet imens.
 
După ce a făcut câteva piruete, lumea a început să se strângă în jurul lui şi să îl aplaude. Era clar că era cel mai bun de acolo la patinat şi era şi mai evident că îi place. Părea un om total diferit faţă de aseară, radia de bucurie, glumea cu toţi şi le arăta cum să patineze mai bine.
 
Nu am putut să mă abţin şi l-am întrebat: „Ce s-a întâmplat aseară? Puteam să jur că eşti un tip foarte retras, lipsit de încredere.. astăzi eşti atracţia patinoarului :)”
Mi-a răspuns cu un zâmbet candid: „Nu ştiu să dansez şi mi-a fost mereu frică să nu mă fac de râs.. dar îmi place la nebunie să patinez!”

 

¤

 

Îţi aminteşti de o situaţie în care „ţi-ai pierdut” încrederea pentru că nu aveai abilităţile necesare? Dar una în care ştiai foarte bine ceea ce făceai şi asta îţi dădea atâta siguranţă de sine încât simţeai că puteai reuşi orice?
 
Mulţi au impresia că fiecare om ‘posedă’ în viaţă o încredere în sine scăzută sau ridicată, de parcă ar fi un lucru pe care îl ai într-o anumită cantitate.
 
Dar ai văzut că poţi avea încredere într-un anumit domeniu, iar în altul să eziţi până şi la cele mai uşoare acţiuni! Sau poţi să ai o zi bună şi atunci îţi ies chiar lucrurile de care nu erai sigur.
 
Iată cum o defineşte Nathaniel Branden, celebrul psihoterapeut canadian expert în stima de sine: „Încrederea în sine este senzaţia interioară de putere pentru îndeplinirea propriilor dorinţe. Această senzaţie ne permite să acţionăm. A avea aşa ceva este o chestiune de supravie­ţuire”
 
Încrederea este o simplă stare, pe care o creăm în interiorul nostru, în anumite situaţii.
 
De cele mai multe ori se întâmplă în felul următor: dobândim nişte abilităţi şi după un timp în care le exersăm, învăţăm că suntem apţi şi astfel creăm acea starea de certitudine în noi, încrederea că putem face acel lucru. Mai exact, procesul arată în mod normal aşa:
 
Nu am încredere pentru că nu am abilităţi Învăţ, exersez Câştig încredere
 
Ştii care este lucrul cel mai ciudat? Poţi să ai încredere în tine chiar înainte să dobândeşti abilităţile. Şi asta te va ajuta foarte mult să devii competent(ă), într-un timp mai scurt.
 
Pare greu de crezut? Încearcă să-ţi aminteşti dacă ai observat vreodată următoarele situaţii:
 

  • Ai văzut pe cineva care a început să lucreze la o activitatea nouă, unde nu ştia nimic, dar a început cu mult curaj, fără să-i fie frică că greşeşte şi a prins foarte repede?
  • Cunoşti pe cineva care e foarte bun în ceea ce face, are experienţă şi poate chiar talent dar tot acţionează la un nivel mic pentru că nu are suficientă încredere in sine?

 
De fapt pentru orice abilitate pe care ai dobândit-o, a trebuit să ai de la bun început un minim de încredere că vei reuşi – altfel ai fi abandonat. Şi există destule exemple de oameni care renunţă să înveţe ceva pentru că nu le iese din prima.
 
Cum putem crea cât mai repede această stare?
 
1) Prin gândurile noastre
 
Cu toţii am auzit de gândire pozitivă versus negativă, dar de fapt cum ne influenţează cu adevărat gândurile? Răspunsul este foarte simplu: atunci când repetăm un anumit gând, sau mai bine zis când un gând devine o mentalitate pe care o îmbrăţişăm şi începem să credem cu adevărat în ea.
 
Alege moduri de gândire care te inspiră să ai mai multă încredere – uite câteva exemple:

  • Totul se întâmplă cu un scop şi îmi va folosi
  • Dacă sunt pasionat de ceva, atunci voi găsi un mod de a deveni bun chiar dacă acum nu am experienţă
  • Eşecul e doar o oportunitate de a începe din nou

 
Poţi să mai găseşti moduri foarte puternice de gândire în cuvintele marilor personalităţi, şi le poţi instala în mintea ta foarte simplu, aşa cum vei vedea în acest articol video.
 
2) Prin felul în care ne folosim corpul
 
Aminteşte-ţi un moment din trecut când te simţeai de milioane. Retrăieşte acea stare chiar în acest moment, simte-o în tot corpul tău.
Cum s-a schimbat postura ta în timp ce te gândeai la aceste lucruri? Dar felul în care te-ai mişcat?
 
Starea de certitudine se crează şi în minte şi în corp, deoarece există o strânsă conexiune fiziologică între acestea.
 
Vestea bună e că această legătura funcţionează în ambele sensuri: poţi să ai gânduri care să-ţi modifice corpul, dar poţi să începi şi cu schimbarea felului în care îţi foloseşti corpul – gândurile îl vor urma imediat.
 
Sună interesant? Vezi mai bine pe pielea ta cum funcţionează: ridică-te de pe scaun chiar acum şi fă o plimbare prin cameră, de 2 ori:
– prima dată mergi încet, ezitant, cu capul aplecat şi o faţă serioasă
– a doua oară mergi cu pas apăsat, ţine spatele drept şi capul sus, şi pune-ţi un zâmbet mare pe buze 😀
 
Apoi observă ce gânduri ţi-au trecut prin minte de fiecare dată! Atunci când îţi mişti corpul cu încredere, îţi vei crea o stare de certitudine care se va reflecta în acţiunile tale.
 
 
Dacă vei exersa în mod consecvent, în timp vei căpăta deprinderea de a accesa starea de încredere în care poţi produce rezultate mult mai bune în orice situaţie.
 
Dar dacă vrei să te simţi cu adevărat împlinit(ă), dacă vrei să te simţi bine cu tine pe termen lung, ai nevoie să te accepţi mai întâi şi să-ţi construieşti o imagine de sine puternică.
 
Vom explora mai mult aceste lucruri într-un seminar despre încredere în sine, ce va avea loc foarte curând.
 
Dacă vrei să primeşti invitaţia la acest eveniment, precum şi alte articole şi poveşti motivaţionale, înscrie-te la newsletter.
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments