Te-ai întrebat vreodată după ce ai văzut un film care te-a inspirat dacă a fost făcut după o carte extraordinară?
 
De cele mai multe ori vei descoperi lucruri noi în acel roman, amănunte şi aspecte ce nu au putut fi incluse în film – de aceea merită să citeşti şi cartea dacă ţi-a plăcut foarte mult adaptarea cinematografică.
 
Am selectat o parte din cele mai bune volume care au fost ecranizate, sunt convins că sunt mult mai multe cărţi care merită să fie adăugate la această listă.
 
Aşa că te invit să adaugi cărţile tale preferate care au inspirat filme remarcabile, printr-un comentariu la sfârşitul acestui articol.
 
Poţi da click pe fiecare titlu sau imagine de mai jos pentru a comanda cartea respectivă; am inclus de asemenea şi linkuri către descrierea filmelor de pe imdb.com
 
 
1. Solaris, de Stanislaw Lem
 
Un om de ştiinţă este trimis pe o navă spaţială aflată în derivă lângă o planetă misterioasă. Acolo întâlneşte o apariţie cel puţin răscolitoare – soţia lui care murise..
 
Filmul Solyaris, în regia de marelui Tarkvosky, este unul din cele mai tulburătoare filme din genul science fiction.
 
 
 
2. Dead Poets Society, de N. H. Kleinbaum
 
Un profesor nonconformist îşi învaţă studenţii cum să trăiască viaţa mai intens şi cum să se exprime creativ, într-un sistem de învăţământ închistat şi restrictiv.
 
Filmul cu Robin Williams şi Robert Sean Leonard este excelent şi îl recomand pentru oricine are nevoie de o doză serioasă de motivaţie.
 
 
 
3. Forrest Gump, de Winston Groom
 
Forrest Gump nu mai are nevoie de nicio prezentare – romanul este povestea visului fiecărui om, spusă de un personaj special care este plin de umor.
 
Filmul cu Tom Hanks este unul din cele mai cunoscute filme motivaţionale şi a câştigat 6 Oscar-uri şi alte 38 de premii.
 
 
 
4. Kon-Tiki. Cu pluta pe Oceanul Pacific, de Thor Heyerdahl
 
Etnolog si explorator, Thor Heyerdahl povesteşte în această carte expediţia lui cu o plută primitivă de pe coasta Pacificului din America de Sud în Polinezia, demonstrând astfel posibilitatea originii polinezienilor în America de Sud.
 
Filmul „Kon-Tiki” din 2012 a fost cea mai bine vândută producţie norvegiană din toate timpurile, şi în acelaşi timp cea mai costisitoare.
 
 

5. Poveste de Crăciun, de Charles Dickens
 
Povestea clasică de Crăciun a lui Dickens îl prezintă pe meschinul Ebenezer Scrooge, un om care se transformă după ce este vizitat de 3 fantome, care îi arată trecutul, prezentul şi viitorul sub influenţa acţiunilor lui.
 
Cartea a inspirat filmul cu acelaşi nume, cu nenumărate ecranizări, ultima fiind o animaţie 3D.
 
 
 
6. The Notebook, de Nicholas Sparks
 
Bazat pe o poveste reală, romanul prezintă povestea lui Noah Calhoun, un bărbat întors recent din al doilea război mondial, care este bântuit de amintirea fetei superbe pe care a întâlnit-o cu 14 ani în urmă.
 
Ecranizarea este unul dintre cele mai bune filme romantice, fiind în acelaşi timp şi o dramă deosebită.
 
 
 
7. Mizerabilii, de Victor Hugo
 
Un roman clasic ce urmăreşte vieţile tumultoase ale mai multor personaje, concentrându-se pe povestea de răscumpărare şi transformare a lui Jean Valjean.
 
Au fost făcute multe ecranizări după „Mizerabilii”, ultima avându-i în roluri principale pe Hugh Jackman şi Russell Crowe.
 
 
 
8. Toate pânzele sus, de Radu Tudoran
 
Romanul care prezintă aventurile echipajului goeletei Speranţa în drumul său spre Ţara de Foc, a fost ecranizat în serialul care a încântat copilăria multor români.
 
Radu Tudoran însuşi a navigat pe multe din mările lumii şi a fost fascinat de diversitatea culturilor, dar mai ales de oameni şi de lecţiile morale învăţate în urma călătoriei.
 
 

9. Calea luptătorului paşnic, de Dan Millman
 
Deşi are tot succesul din lume, personajul principal simte că ceva lipseşte din viaţa lui.
 
Într-o noapte, după ce se trezeşte dintr-un coşmar, ajunge într-o benzinărie unde întâlneşte un bătrân numit Socrate care îi va schimba viaţa.
 
Romanul ce a inspirat filmul „Peaceful Warrior”, vorbeşte despre luptătorul paşnic aflat în fiecare dintre noi.
 
 
10. Visează androizii oi Electrice? de Philip K. Dick
 
Într-un viitor sumbru, Rick Deckard este un vânător de recompense care este plătit să ucidă androizi rebeli, roboţi care seamănă atât de bine cu oamenii încât există un test special care îi diferenţiază de fiinţele umane.
 
După ce omoară câţiva androizi, Rick începe să se întrebe dacă ceea ce face este moral, la urma urmei ce înseamnă de fapt să fii uman? Androizii au înfăţişare şi sentimente identice cu cele ale oamenilor, singurul lucru ce pare să-i deosebească este empatia..
 
Filmul „Blade Runner”, cu Harrison Ford şi Rutger Hauer ilustrează perfect atmosfera viitorului întunecat şi dilema prin care trece personajul principal.
 
 

11. Micul prinţ, de Antoine De Saint-Exupery
 
Povestea micului prinţ îi fascinează pe adulţi şi copii deopotrivă, fiind ilustrată grafic de autorul-aviator. În ea, Antoine De Saint-Exupery ne vorbeşte deschis despre copilărie, imaginaţie, singurătate, prietenie, iubire şi pierdere.
 
Cartea a fost ecranizată în 1974, în filmul cu acelaşi nume.
 
 

12. Marţi cu Morrie
 
Un profesor ciudat transmite unui tânăr lecţii de viaţă de pe patul de moarte – mai ales cât de important este să trăieşti din plin.
 
Filmul „Tuesdays with Morrie” este deosebit de impresionant, avându-l în rol principal pe Jack Lemmon.
 
 
 
13. Fight Club, de Chuck Palahniuk
 
Personajul principal, un om dependent de posesiunile sale, îşi trăieşte viaţa într-o stare de letargie. Într-o zi îl întâlneşte pe Tyler Durden, un rebel care pare să aibă toate calităţile ce îi lipsesc lui.
 
Împreună, cei doi înfiinţează un club pentru cei care vor să ştie cum e să te baţi.. şi să te pierzi pe tine pentru a trăi cu adevărat.
 
Chiar dacă ai văzut filmul cu Brad Pitt şi Edward Norton, îţi recomand şi cartea – experienţa citirii ei este extraordinară.
 
 

14. Ben-Hur, de Lewis Wallace
 
Ben Hur, un prinţ şi negustor evreu se reîntâlneşte cu prietenul lui din copilărie, ofiţerul roman Wallace şi amândoi constată că s-au schimbat foarte mult de atunci.
 
După un accident care ameninţă viaţa guvernatorului roman, Wallace îl acuză pe nedrept pe Ben-Hur şi îl condamnă pe viaţă să muncească pe galerele romane.
 
O poveste remarcabilă ecranizată în celebrul film cu acelaşi nume, avându-l în rol principal pe Charlton Heston.
 
 

15. Stăpânul inelelor, de J. R. R. Tolkien
 
Celebra operă fantastică, ce prezintă lupta de proporţii epice între bine şi rău, este al doilea roman din lume în topul vânzărilor, cu peste 150 de milioane de exemplare vândute.
 
Considerată a fi una din cele mai ambiţioase şi costisitoare producţii (peste 280 milioane de dolari), trilogia a câştigat în total 13 Oscar-uri şi alte 200 de premii.
 
 

16. Cei cinci oameni pe care îi întâlneşti în rai, de Mitch Albom
 
Eddie moare în timp ce încearcă să salveze o fetiţă şi se trezeşte în Rai.
 
Acolo întâlneşte cinci oameni care au avut un impact semnificativ asupra lui atunci când era în viaţă.
 
O carte emoţionantă care a inspirat un film de televiziune cu Jon Voight.
 
 
 
17. În căutarea fericirii, de Chris Gardner
 
Povestea reală a unui tată care ajunge să trăiască în stradă cu băieţelul lui, şi cu toate acestea aspiră la un job pe Wall Street.
 
Filmul „The Pursuit of Happyness”, cu Will Smith în rol principal, a fost nominalizat la Oscar şi a câştigat Globul de Aur.
 
 
 
18. Mănâncă, roagă-te, iubeşte, de Elizabeth Gilbert
 
Bestseller New York Times pentru un an întreg, cartea prezintă o femeie care are tot ce îşi doreşte, dar suferă de panică şi insatisfacţii. Urmează divorţul, care o lansează într-o călătorie de auto-descoperire în Europa şi Asia.
 
Ecranizarea îi are în roluri principale pe Julia Roberts şi Javier Bardem.
 
 
19. Veronica se hotărăşte să moară, de Paulo Coelho
 
După ce hotărăşte să se sinucidă printr-o supradoză, Veronika descoperă trăiri pe care nu şi le permisese niciodată să le simtă: ură, curiozitate, frică, dragoste.
 
Cartea a fost ecranizată în 2009, filmul cu acelaşi nume având-o în rol principal pe Sarah Michelle Gellar.
 
 
Deşi apreciez foarte mult filmele bune, cărţile au un avantaj enorm: fiecare cititor îşi zugrăveşte în minte povestea altfel.
Diferenţa se poate observa atunci când te uiţi la un film făcut după o carte.
 
Cu unele excepţii, eu zic că nu se compara! Tu ce crezi?
 
Poţi să răspunzi mai jos printr-un comentariu.

 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments