Sursa foto: Abhi Sharma, licenţa aici

Sursa foto: flickr.com, licenţa aici

Confucius spunea că “nu poţi deschide o carte fără să înveţi ceva.”
 
Am început să strâng cele mai bune cărţi de beletristică din care poţi învăţa lucruri care te vor inspira, te vor motiva şi îţi vor oferi o nouă perspectivă asupra vieţii.
 
Această listă este deschisă!
 
Adaugă şi tu titlurile tale preferate din literatura universală care te-au motivat, printr-un comentariu la sfârşitul acestui articol.
 
Poţi da click pe fiecare titlu sau imagine de mai jos pentru a comanda cartea respectivă.
 
 
1. Alchimistul, de Paulo Coelho
 
Una din cele mai bine vândute cărţi din toate timpurile, cartea lui Coelho a inspirat milioane de oameni din întreaga lume, fiind şi cartea tradusă în cele mai multe limbi.
 
Personajul principal este Santiago, un păstor andaluz care porneşte la drum într-o călătorie iniţiatică pentru a-şi împlini „legenda personală”.
 
Esenţa romanului stă în vorbele rostite de un bătrân rege către Santiago: „atunci când îţi doreşti cu adevărat să se întâmple ceva, tot universul conspiră pentru ca dorinţa ta să devină realitate”.
 
 

2. Cel mai bogat om din Babilon, de George S. Clason
 
O colecţie de povestiri captivante, prin care autorul prezintă o serie de concepte foarte folositoare despre stăpânirea finanţelor personale, de la plătirea datoriilor până la economii şi investiţii.
 
Recomand această carte pentru oricine are provocări financiare – principiile prezentate pot fi aplicate în viaţa de zi cu zi!
 
De asemenea, poate fi cadoul perfect, deoarece poate introduce subtil concepte de educaţie financiară prietenilor noştri care sunt mai reticenţi la cărţile de self-help.
 
 

3. Poveste de Crăciun, de Charles Dickens
 
Povestea clasică de Crăciun a lui Dickens îl prezintă pe meschinul Ebenezer Scrooge, un om care se transformă după ce este vizitat de 3 fantome, care îi arată trecutul, prezentul şi viitorul sub influenţa acţiunilor lui.
 
Lecţia cărţii este fenomenală – poţi s-o aplici şi tu în viaţa ta, cu o simplă întrebare:
 
Cum va arăta viitorul tău dacă vei continua să faci anumite lucruri nocive, sau dacă nu vei acţiona acum pentru a deveni o persoană mai bună?
 
 
4. Mizerabilii, de Victor Hugo
 
Un roman clasic ce urmăreşte vieţile tumultoase ale mai multor personaje, concentrându-se pe povestea de răscumpărare şi transformare a lui Jean Valjean.
 
Celebra scenă în care acesta este iertat de preotul de la care furase argintăria ne demonstrează cât de mult ne poate influenţa faptul că un om crede în noi, indiferent de circumstanţe.
 
 
5. Omul care voia să fie fericit, de Laurent Gounelle
 
În timpul unui concediu în Bali, un bărbat întâlneşte un maestru oriental aparte, un bătrân din junglă care ştie ce înseamnă placebo şi a auzit de Nicole Kidman.
 
Maestrul îi dă personajului principal o serie de probe iniţiatice care îl ajută să se descopere pe sine şi să înţeleagă ce este cu adevărat fericirea.
 
Recomand călduros să faci cadou această carte unei persoane care are nevoie de conceptele dezvoltării personale, dar nu este aşa deschisă la cărţile de specialitate.
 
 
6. Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul, de Robin Sharma
 
Am selectat acestă carte pentru că sintetizează cele mai bune principii din dezvoltarea personală, puse sub forma unei poveşti care poate fi digerată uşor.
 
După ce are un atac de inimă din cauza stilului său de viaţă dezechilibrat, un avocat decide să-şi vândă toate posesiunile şi să plece în India.
 
Acolo întâlneşte un călugăr himalayan care îi oferă cele mai puternice lecţii despre gândire, direcţie în viaţă, disciplină, curaj, timp şi relaţii.
 
 
7. Profetul, de Kahlil Gibran
 
Într-un loc distant, atemporal, un profet misterios se plimbă prin nisipuri. Îşi doreşte să ofere oamenilor daruri, dar nu posedă nimic. Apoi îşi dă seama că le poate oferi cel mai valoros lucru: înţelepciunea lui.
 
Cartea conţine 26 de eseuri poetice, împărţite în capitole ce adresează aproape toate aspectele vieţii. Profunzimea lor te va inspira şi te va ajuta să apreciezi multe lucruri legate de condiţia umană.

 
 
8. Pescăruşul Jonathan Livingstone, de Richard Bach
 
O fabulă sub forma unui roman – o poveste despre depăşirea de sine.
 
Un pescăruş se plictiseşte să trăiască doar pentru a se hrăni şi învaţă singur să zboare mult mai rapid decât ceilalţi, până este expulzat din stol.
 
Jonathan Livingstone întâlneşte apoi o serie de pescăruşi maeştri în arta zborului, care îl poartă dincolo de ceea ce învăţase el până atunci.
 
 

9. Toate pânzele sus, de Radu Tudoran
 
Romanul care a încântat copilăria multor români prezintă aventurile echipajului goeletei Speranţa în drumul său spre Ţara de Foc.
 
Radu Tudoran însuşi a navigat pe multe din mările lumii şi a fost fascinat de diversitatea culturilor, dar mai ales de oameni şi lecţiile morale învăţate în urma călătoriei.
 
 

10. Calea luptătorului paşnic, de Dan Millman
 
Deşi are tot succesul din lume, personajul principal simte că ceva lipseşte din viaţa lui.
 
Într-o noapte, după ce se trezeşte dintr-un coşmar, ajunge într-o benzinărie unde întâlneşte un bătrân numit Socrate care îi va schimba viaţa.
 
Parţial ficţiune, parţial biografic, romanul vorbeşte despre luptătorul paşnic aflat în fiecare dintre noi.
 
 
11. Visează androizii oi Electrice? de Philip K. Dick
 
Într-un viitor sumbru, Rick Deckard este un vânător de recompense care este plătit să ucidă androizi rebeli, roboţi care seamănă atât de bine cu oamenii încât există un test special care îi diferenţiază de fiinţele umane.
 
După ce omoară câţiva androizi, Rick începe să se întrebe dacă ceea ce face este moral, la urma urmei ce înseamnă de fapt să fii uman?
Androizii au înfăţişare şi sentimente identice cu cele ale oamenilor, singurul lucru ce părea să-i deosebească era empatia..
 
 

12. Micul prinţ, de Antoine De Saint-Exupery
 
Povestea micului prinţ îi fascinează pe adulţi şi copii deopotrivă, fiind ilustrată de autorul-aviator. În ea, Antoine De Saint-Exupery ne vorbeşte deschis despre copilărie, imaginaţie, singurătate, prietenie, iubire şi pierdere.
 
Esenţa cărţii se găseşte în replica dată de vulpe Micului Prinţ: „Numai cu inima poţi vedea bine, lucrurile esenţiale rămân ascunse ochilor“.
 
 

13. Cel mai vestit vânzător din lume, de Og Mandino
 
Hafid, un băiat sărac care visează la succes şi abundenţă, îşi schimbă viaţa cu ajutorul învăţăturilor găsite în 10 pergamente.
 
Cartea reprezintă un ghid despre filosofia vânzării prezentate sub forma unei parabole ce poate ajunge în inima oricui.
 
Autorul recomandă ca cititorul să aplice învăţăturile din fiecare pergament timp de o lună înainte de a trece la următorul capitol.
 
 

14. Fight Club, de Chuck Palahniuk
 
Personajul principal, un om dependent de posesiunile sale, îşi trăieşte viaţa într-o stare de letargie. Într-o zi îl întâlneşte pe Tyler Durden, un rebel care pare să aibă toate calităţile care îi lipsesc lui.
 
Împreună, cei doi înfiinţează un club pentru cei care vor să ştie cum e să te baţi.. şi să te pierzi pe tine pentru a trăi cu adevărat.
 
Chiar dacă ai văzut filmul, îţi recomand şi cartea – experienţa citirii ei este extraordinară.
 
 

15. Siddhartha, de Hermann Hesse
 
Un om numit Siddharta începe o călătorie spirituală de auto-descoperire, în vremea lui Gautama Buddha.
 
Filosofia pe care o vei găsi în Siddharta este unică şi profundă, depăşind graniţele religoase.
 
Romanul te face să simţi foarte puternic emoţiile prin care trece personajul principal şi te ajută să te uiţi cu alţi ochi la întreaga lume din jurul tău.
 
 
16. Ben-Hur, de Lewis Wallace
 
Ben Hur, un prinţ şi negustor evreu se reîntâlneşte cu prietenul lui din copilărie, ofiţerul roman Wallace şi amândoi constată că s-au schimbat foarte mult de atunci.
 
După un accident care ameninţă viaţa guvernatorului roman, Wallace îl acuză pe nedrept pe Ben-Hur şi îl condamnă pe viaţă să muncească pe galerele romane.
 
O poveste remarcabilă despre viaţă, sacrificiu, credinţă şi iubire.
 
 

17. Cei cinci oameni pe care îi întâlneşti în rai, de Mitch Albom
 
Eddie moare în timp ce încearcă să salveze o fetiţă şi se trezeşte în Rai.
 
Acolo întâlneşte cinci oameni care au avut un impact semnificativ asupra lui atunci când era în viaţă.
 
O carte emoţionantă ce ne oferă multe lecţii pe care putem să le aplicăm cât timp suntem în viaţă.
 
 
 

Nu uita să contribui şi tu la acest articol – adaugă cartea ta preferată din domeniul beletristicii care te-a inspirat!
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments