Cool Handshake
Oamenii cu care petrecem cea mai mare parte a timpului au o influenţă imensă asupra noastră.
 
Dar cel mai important este dacă ei cred în noi. Dacă ei cred în capacităţile noastre de a reuşi, mai ales atunci când nouă ne vine greu să credem.
 
În Statele Unite s-a făcut un experiment: au fost aleşi mai mulţi elevi de aceeaşi vârstă, care aveau acelaşi IQ, apoi au fost împărţiţi în 2 subgrupe. Prima subgrupă a fost încredinţată unui profesor căruia i s-a spus: „predaţi ca de obicei, dar să ştiţi că aceşti copii sunt mai inteligenţi decât media”. Iar profesorului căruia i s-a încredinţat a doua subgrupă i s-a precizat: „aceşti copii sunt mai puţin inteligenţi decât media.”
 
După un an de studiu, copiii din prima subgrupă aveau un IQ net superior faţă de cei din a doua.
 
Când începem ceva nou, este foarte dificil să avem încredere în noi că vom reuşi. Din moment ce nu avem nici un fel de experienţă, nu ştim pe ce să ne bazăm acea încredere.
 
 
Îmi amintesc prima dată când am ţinut un discurs în public, acum un an şi jumătate.
 
O prietenă mi-a spus că există un grup de suport unde poţi exersa vorbitul în faţa unui public prietenos, într-o atmosferă caldă şi relaxată. Am decis să mă duc şi să ţin şi eu un discurs.
 
În timpul speech-ului am fost foarte încordat, pentru că aveam emoţii mari. La sfârşit, m-am simţit extraordinar de bine că am reuşit să fac ceva de care îmi era frică. Am primit un feedback foarte variat din partea publicului – au fost lucuri care le-au plăcut, şi mi-au spus şi despre destule aspecte la care mai era nevoie să lucrez.
 
Am plecat de la acea întâlnire foarte mulţumit că au fost şi oameni care au apreciat ce am zis. Cu toate astea, încă nu eram prea convins că pot vorbi în public cu succes.
 
Însă a doua zi s-a întâmplat ceva cu totul ieşit din comun. Prietena despre care vorbeam mi-a dat un email care mi-a crescut instantaneu încrederea în mine vis-a-vis de vorbitul în public. Ea nu fusese prezentă la întâlnirea de public speaking, dar îl cunoştea pe fondatorul grupului şi vorbise cu el despre discursul meu.
 
Iată care au fost vorbele lui despre mine: „Dragoş a ţinut un discurs foarte bun, la început am crezut că este trainer şi că are experienţă. Apoi am fost surprins să aflu că este la primul lui discurs”.
 
În acel moment viziunea mea asupra capacităţii mele de a vorbi în public s-a schimbat radical – mi-am spus că dacă fondatorul grupului de public speaking a zis aceste lucruri înseamnă că pot deveni cu adevărat bun!
 
Bineînţeles că am fost şi norocos că am primit acel email, el nu ştia că vorbele lui vor ajunge la mine. Dar ce vreau să ilustrez prin aceste fapte? Este foarte uşor să creşti atunci când o persoană crede cu adevărat în tine!
 
Există totuşi o condiţie – să accepţi când acea persoană vede ceva deosebit în tine.
 
Am văzut mulţi oameni care îşi minimizează meritele şi nu acceptă aprecieri din partea celorlalţi. S-au obişnuit să fie criticaţi sau poate nu le vine să creadă că sunt aşa buni.
Haideţi să lăsăm deoparte falsele modestii!
 
Data viitoare când cineva spune că i-a plăcut ceea ce ai făcut, raspunde cu un simplu „Mulţumesc”. Şi bucură-te că ai asemenea persoane în jurul tău, pentru că te vor ajuta foarte mult să reuşeşti!
 
În final, vreau să îţi pui această întrebare: Cine crede în tine? Există astfel de persoane în viaţa ta? Dacă nu reuşeşti să te gândeşti la nimeni, poţi să începi să cauţi!
 
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments