networking-pentru-introvertiti-inteligenta-sociala

Ai avut momente când nu știai cum să spargi gheața într-un grup de oameni pe care nu-i cunoșteai?

„Networking-ul” poate fi într-adevăr o provocare pentru persoanele introvertite, deși uneori poate da de furcă și extravertiților care nu sunt obișnuiți să interacționeze constant.

Poți evita oricând aceste întâlniri de socializare, însă nu uita că relațiile și abilitatea de a le construi ne influențează enorm viața.
Îți dau doar trei exemple:

– Dacă ai nevoie de un job, o să-ți găsești mai greu prin site-urile clasice, ci mult mai probabil prin cunoștințe;
– Dacă ai o afacere, atunci relațiile și recomandările sunt extrem de valoroase, pentru că îți vor aduce o gramadă de clienți;
– Dacă ești manager și îți dorești oameni mai buni în echipa ta (sau ai un job de execuție și îți dorești să fii mutat într-o echipa mai bună), ghici ce te poate ajuta cel mai mult?

În networking-ul tradițional, introvertiții par dezavantajați, deoarece nu sunt atât de confortabili cu vorbăria superficială – acel „small talk” cum îi spun americanii, dar și din cauză că devin ușor suprasolicitați în medii sociale.

Totuși, au și unele avantaje importante – ascultă mai bine, se concentrează mai ușor, sunt mai sensibili la trăirile celorlalți. Iar dacă găsesc un subiect care le place, se pot conecta chiar mai bine decât extravertiții, deoarece vor genera o discuție mai profundă.

Iată câteva moduri de a face networking dacă ești o persoană introvertită:

 
► Începe online pe website-uri de networking

Deoarece persoanele introvertite se exprimă mai bine în scris și au nevoie de un timp pentru a se acomoda cu ceilalți, primul contact ar putea fi pe internet, pe site-uri de networking.
Un exemplu clasic ar fi celebrul LinkedIn. Dar mai exista si multe forumuri, grupuri de facebook, Google Plus, etc.

Un alt avantaj este faptul că poți să te gândești înainte să publici mesaje, și nu ai nevoie de spontaneitate – practic nimeni nu te poate judeca.

Poți crea o legătură online, apoi te poți întâlni în lumea reală la diverse evenimente – contactul va fi deja creat și îți va fi mai lesne să te integrezi.

 
► Nu te forța, nu te învinui

Introvertiții au ritmul lor, așa că nu e bine să îți depășești barierele prea repede.

Ieși din zona ta de confort treptat la început. Inițial, oferă doar un zâmbet discret. Apoi salută pe cineva cu capul, și abia apoi schimbă câteva cuvinte. Vei simți în acest fel că e din ce în ce mai ușor să te apropii de ceilalți.

Iar dacă nu reușești să interacționezi atât de mult cât ți-ai propus, nu fii prea dur(ă) cu tine. Importantă este creșterea, nu perfecțiunea. Dacă ai făcut mai bine măcar o acțiune, înseamnă că ai avut un mic succes pentru care te poți bucura.

 
► Conversațiile „unu la unu”

Deși se conectează mult mai ușor cu oamenii, dezavantajul extravertiților care sunt ‘fluturași sociali’ este faptul că relațiile create de ei sunt uneori superficiale.

Dacă par intimidante conversațiile de grup, unde ai nevoie să vorbești cu mai mulți oameni, găseste momente în care să vorbesti doar cu o persoană. În acest fel discuția va fi mai ușoară, și prin abilitățile tale introvertite vei consolida o conexiune mai veritabilă cu celălalt.

 
► Mergi la evenimente de dezvoltare personală

Unele seminarii sau workshop-uri sunt create astfel încât să faciliteze comunicarea dintre participanți. Foarte multe au exerciții de networking ghidate, care sparg gheața cu lejeritate.

De exemplu, la grupul nostru de public speaking „Liga vorbitorilor în public”, avem de fiecare dată un exercițiu în pauză unde dăm o tema publicului – un pretext pentru care să vorbeasca între ei. Dupa ce facem cateva glume legate de socializare, toată lumea se relaxează, și chiar cei mai retrași interacționează fără teamă.

 
► Frecventează grupuri tematice

Dacâ ai un hobby, atunci cel mai ușor mod să întâlnești oameni și să te conectezi instantaneu cu ei este să cauți o întâlnire de grup pe acel subiect.

Imaginează-ți că ești într-un loc cu 20 de oameni care au aceeași pasiune: dansul, afacerile, maratonul etc. Aveti deja un subiect în comun, chiar unul despre care abia așteptați să discutați! Tot ce trebuie să faci este să te relaxezi și să vorbești despre ceea ce îți place 🙂

 
► Caută alți introvertiți

La orice întâlnire de networking sunt și persoane mai retrase, care sunt inconfortabile cu socializarea. Du-te și găsește-le!

Vor fi bucuroase să stea de vorbă cu tine, și aproape sigur nu te vor respinge, pentru ca abia așteaptă să intre și ele în discuție cu cineva.

 
Pune în practică cele de mai sus și vei observa că va fi din ce în ce mai ușor să comunici cu oameni noi.

Iar dacă vrei sa participi la un eveniment de comunicare total diferit de alte cursuri, te invităm la workshop-ul nostru „Cea mai rasplătită inteligență”, care are loc în București – merită să arunci un ochi să vezi despre ce este vorba (nu are loc într-o sală de curs ci pe… stradă!):

http://www.obiceiurilemaiestriei.ro/cea-mai-rasplatita-inteligenta/

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments