Cum sa socializezi

Ai avut vreun moment în care ți-a fost greu să socializezi atunci când cunoșteai persoane noi?

Cum se întâmplă lucrurile de obicei? Încerci să găsești un subiect de conversație, poate ceva în comun… și atunci când nu găsești nimic, recurgi la discuția plictisitoare despre vremea de afară 🙂

Se spune că unele persoane sunt mai bune la această conversație despre nimic, sau small talk, cum o numesc americanii, pe când cei introvertiți au dificultăți la începutul interacțiunii.

Dar cred că oricui i s-a întamplat să nu știe ce să spună sau să vorbească banalități care nu duc nicăieri.

 
Îmi amintesc nenumarate dăți în care îmi doream să mă integrez într-un grup social, să cunosc oameni noi sau să mă împrietenesc cu anumite persoane și habar nu aveam ce să zic sau cum să mă comport.

De aceea am început să exersez cât mai multe interacțiuni sociale. Practica m-a ajutat să mă deschid mai mult, dar tot simțeam că lipsește ceva.

Era mult prea greu, făceam un efort constient prea mare pentru a mă împrieteni, mai ales cu oameni diferiți de mine cu care nu rezonam atât de ușor.

Poți învăța trucuri sau tehnici de vorbire, poți găsi subiecte de tot felul, dar acestea nu sunt suficiente – oamenii simt atunci când ți-e greu să te apropii de ei.
 

Așa că am început să iau interviuri între patru ochi unor prieteni care erau extrem de buni în socializare, se conectau instantaneu cu oricine și construiau relații foarte solide.

Am fost surprins să aflu cum GÂNDEAU ei.

De făcut nu făceau lucruri mult mai diferite decât mine sau oricine altcineva: vorbeau uneori banalități, alteori găseau interese comune – nimic special.

Dar am descoperit că esența stă în mentalitate – cum VEZI în mintea ta situația socială.

 
De aceea, vreau să împartășesc cu tine câteva strategii mentale pe care le-am modelat de la ei cu succes:

1. Fiecare interacțiune nouă este o plăcere, deoarece afli ceva interesant și descoperi perspective pe care nu le vedeai până atunci.

Dacă cineva simte că vrei să-l cunoști în mod veritabil, se va deschide și te va aprecia imediat. De fapt asta vrem toți: să fim ascultați, să ni se dea atenție și să ne simțim speciali.

De aceea, ai nevoie sa fii interesat în mod sincer de cealaltă persoană, nu să cauți să *iei* ceva. Prietenia nu se ia cu forța, se oferă mai întâi.
 

2. Cu cât cunoști mai multe puncte de vedere diferite, cu atât ai o imagine mai largă (și o minte mai deschisă)

Încearcă să cunoști persoane din toate categoriile.

Vorbește cu portarul de bloc, femeia de serviciu, directorul general al firmei tale, medicul care te consultă, oameni de afaceri de la întâlniri de networking; atât oameni care te intimidează cât și persoane pe care nu le luai în seamă până acum.

Mergi la cursuri și seminarii de dezvoltare personală – acolo oamenii sunt mult mai deschiși și avantajul este că vei avea ca subiect comun tema evenimentului.

Având atâtea perspective vei putea intra pe frecvența oricui atunci când vei avea nevoie și vei putea empatiza instananeu cu oameni care ți se păreau dificili sau prea diferiți de tine în trecut.
 

3. Totul e un JOC! Cel puțin la început, nu te lua prea mult în serios și imaginează-ți că ești un copil care vrea să se joace cu alți copii.

Uită-te la cei mici (preșcolari) – nu au nevoie de multe pretexte pentru a se împrieteni și a se juca împreună.

Știi de ce? Nu își pun atâtea probleme și bariere cum ne punem noi adulții.

Din păcate încep să se închidă prin gândirea limitata pe care o învață mai târziu în școală, dar nu uita că și tu ai încă un suflet de copil! 😉

Daca te uiți la socializare ca la un joc distractiv, vei transmite această energie pozitivă și îi vei ajuta pe ceilalți să se relaxeze.

 
Mai sunt multe alte mentalități pe care le-am descoperit și aplicat cu succes, dar cel mai bine este să și experimentezi aceste lucruri (nu doar să le citești).

Așa că te invit să ne cunoaștem și să practicăm interacțiunea socială la un workshop special de comunicare și încredere în sine.

Este creat în mod special pentru persoanele introvertite, timide (dar nu numai) și în general pentru oamenii care au provocări în socializare.

Se numește ”Cea mai răsplătită inteligență” – află mai multe detalii în link-ul de mai jos:

http://www.obiceiurilemaiestriei.ro/cea-mai-rasplatita-inteligenta/
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments