Ai încercat vreodată, atunci când erai într-o stare proastă, să nu te mai gândeşti la lucrurile care te-au supărat, să nu mai fii afectat(ă)? Cât de bine a funcţionat?
 
Citim peste tot că putem să ne controlăm gândurile, putem să ne controlăm reacţiile, suntem stăpânii minţii noastre. Şi totuşi, puşi în faţa unor situaţii de viaţă cu adevărat dificile, aceste vorbe rămân doar teorie. Rămâi cu mine şi vei afla cum am învăţat să-mi direcţionez gândurile, printr-o experienţă foarte intensă – mersul pe cărbuni încinşi.
 
Mersul pe cărbuni încinşi se practică de mii de ani, în diverse culturi. În cadrul seminarului Unleash The Power Within ţinut de Tony Robbins, această experienţă (pe care el o numeşte firewalking) nu are nimic de-a face cu magia, nu este nici măcar un ritual. Este doar o metaforă pentru a descoperi că putem face un lucru pe care îl credeam imposibil.
(Mai multe despre celebrul seminar UPW poţi citi aici: Viaţa nu va mai fi la fel)
 
Tony ne-a învăţat că starea mentală şi emoţională în care suntem ne afectează orice aspect al vieţii, inclusiv corpul fizic. Schimbă-ţi starea şi poţi realiza orice – poţi merge pe cărbuni încinşi la 1200 grade, poţi trece peste dificultăţile vieţii, poţi performa la cel mai înalt nivel.
 
Starea este determinată de 3 factori:
 

  • Fiziologia – felul în care ne folosim corpul, ce postură avem şi cum ne mişcăm
  • Focusul mental – pe ce ne concentrăm gândurile în fiecare moment
  • Limbajul – ce cuvinte folosim, atât în dialogul cu ceilalţi cât şi în dialogul mental cu noi înşine

 
După ce am învăţat aceste lucruri, am fost ghidaţi prin multe exerciţii foarte puternice de vizualizare, menite să ne pregătească pentru proba de foc. Apoi am ieşit din sală în parcare, unde erau pregătite mai multe ‘covoare’ de cărbuni încinşi.
 
Imaginează-ţi 6000 de oameni din toată lumea care ţipă de bucurie, sar şi cântă, foarte hotărâţi să păşească desculţi pe patul de cărbuni incandescenţi. Mişcarea îţi schimbă instantaneu modul în care te simţi. În acel moment i-am înţeles pe cei care merg la meciuri sau la concerte şi cântă în cor – este foarte uşor să-ţi schimbi starea şi singur, dar când o faci în grup sentimentul este de nedescris! 🙂
 
Mă simţeam atât de bine încât nu mai îmi era deloc frică, deşi cu câteva ore în urmă aveam emoţii gândindu-mă la firewalking. Mai aveam cam 6 persoane în faţa mea şi eram foarte entuziasmat. Iar când m-am apropiat de cărbuni, am observat că nu sunt aşa de aprinşi, abia se vedeau mocnind. Aşa că mi-am zis: “Până la urmă nu o să fie aşa de greu!”
 
Dar imediat după acest gând am realizat că mă înşelam. Pentru că în momentul următor, câţiva asistenţi au vărsat o roabă plină de cărbuni proaspeţi, încinşi la maxim. Când am văzut cât de intens străluceau cărbunii şi am simţit căldura şi mirosul de ars, oricât de tare mă motivasem prin mişcare, a început să mă cuprindă teama.
 
În acea clipă mi-am adus aminte de al 2-lea factor – focusul mental. Şi mi-am concentrat gândurile asupra bucuriei pe care o voi simţi după ce am trecut. Am văzut în minte gesturile de victorie şi statisfacţia pe care o voi avea.
 
Atunci când am schimbat focusul mental, l-am schimbat 100%, fără a mă mai gândi nici o secundă la temerile mele. Şi astfel mi-am dat seama că şi în cele mai grele situaţii ai puterea de a-ţi alege gândurile şi emoţiile. Frica s-a topit ca prin farmec – am păşit fără probleme pe cărbunii încinşi.
 
 
Ce se întâmplă de fapt atunci când nu te poţi concentra pe partea bună a lucrurilor, când eşti în situaţii potrivnice şi nu reuşeşti să-ţi controlezi gândurile negre?
 
Există 2 cauze principale:
 
1. Nu vrei cu adevărat să ieşi din starea proastă.
Sună ciudat, dar de multe ori vrem să rămânem supăraţi, pentru că nu putem ierta, si în plus această stare ne aduce un fel de confort de scurtă durată. Dacă ne plângem de milă poate vom primi afecţiune. Sau dacă suntem furioşi măcar ne vom simţi mai siguri pe noi în acel moment.
 
În acest caz, e necesar să iei o decizie clară: vrei sau nu vrei să ieşi din acea stare?
ATENŢIE: Ai grijă să iei decizii gândindu-te la ce anume vrei, nu la ceea ce te-a rănit în trecut.
 
2. Nu te concentrezi 100% pe gândurile pozitive care te ajută.
Soluţia este simplă: gândeşte-te ce ai de pierdut în cazul în care nu reuşeşti să ieşi din starea negativă. Pentru mine răspunsul era simplu: îmi ardeam picioarele! 🙂 Dar chiar dacă nu ai o miză aşa de mare, ia în calcul lucrurile şi relaţiile pe care le vei pierde pe termen lung dacă nu îţi vei controla frustrările..
 
Apoi imaginează-ţi cât de mult vei avea de câştigat dacă vei aborda în mod pozitiv situaţia. Zugrăveşte-ţi în minte cel mai frumos deznodământ, în care totul iese aşa cum ai vrut pentru că ai rămas stăpân(ă) pe situaţie!
 
Nu e nevoie să mergi pe cărbuni încinşi pentru a-ţi controla mintea, deşi recomand din inimă experienţa oricui vrea să-şi depăşească limitele.
Important este să reţii că dacă vrei cu adevărat, poţi să-ţi controlezi oricând gândurile şi implicit emoţiile. Şi în acel moment poţi trece peste orice barieră.
 
Până când ajungi la evenimentul lui Tony Robbins, îţi recomand câteva cărţi ce te vor ajuta să îţi stăpâneşti mintea mai bine:
 
Putere nemărginită. Ştiinţa dezvoltării personale
 
Paşi uriaşi. Schimbări mici cu efecte mari. 365 de idei pentru autocontrol
 
Trezește uriașuș din tine

 
 
“Cel care iese învingător din lupta cu ceilalţi este puternic, dar cel care câştigă o bătălie cu sine însuşi este atotputernic” ~ Lao Tzu
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments