Sursa foto: Adam Bindslev, licenta aici

Sursa foto: Adam Bindslev, licenta aici

Am primit multe întrebări de la oameni care îmi spun că nu pot avea încredere în ei din diverse motive.
 
Îşi doresc să facă ceea ce le place în viaţă, dar circumstanţele, experienţele din trecut sau persoanele apropiate îi împiedică orice ar face.
 
Am scris acest articol pentru că vreau să-ţi dezvălui cel mai simplu şi rapid mod de a-ţi recăpăta încrederea în tine.
 
După ce vei citi acest articol, dacă vei aplica 110% acţiunile pe care ţi le recomand (nu e suficient niciodată să dai tot:), vei realiza că e foarte uşor să ai încredere în tine oricând.
 
Cu această încredere vei putea să lucrezi altfel la visul tău, să acţionezi mult mai rapid si mai puternic şi să te simţi bine în tot acest timp.
 
 

Lipsa de încredere te împiedică să acţionezi

 
Ne îndoim adeseori de abilităţile noastre, mai ales când pornim la drum în ceva nou sau atunci când vrem să avem performanţă în ceea ce facem.
 
De exemplu vrem să învăţăm un sport mai greu, sau să începem o afacere, sau să ne urmăm pasiunea. Şi deoarece nu am mai făcut înainte acel lucru, sau nu am activat la un nivel înalt, ne gândim imediat ce s-ar întâmpla dacă am avea un eşec.
 
Şi uite aşa ne scade treptat încrederea că vom reuşi..
 
Cunoşti pe cineva care face unele lucruri în mod extraordinar dar nu conştientizează asta şi nu se apreciază la adevărata valoare? Sunt absolut convins că ştii cel puţin o persoană, o vezi în fiecare dimineaţă în oglindă 🙂
 
În momentul în care te subestimezi, nu îţi vei mai folosi darurile tale la capacitate maximă. Sau nu le vei folosi deloc, pentru că uneori tu nici măcar nu le vezi (chiar dacă uneori cei din jurul tău îţi spun că le ai).
 
Cum ar fi dacă ai acţiona cu mai multă încredere în viaţa ta, dacă ai avea curajul să faci ceea ce îţi place fără să fii împietrit la orice pas de teama de eşec?
 
Cât de bine ţi-ai pune în practică abilităţile, talentele şi pasiunea care abia aşteaptă să iasă la iveală?
 
 

Ai deja încredere dar nu o foloseşti

 
Cel mai rapid mod de a crede în tine este să-ţi dai seama că ai mult mai multă încredere decât realizezi.
 
Şi aici mă refer atât la încrederea în tine, cât şi la încrederea în alţi oameni şi în circumstanţe. Pentru a conştientiza mai bine, răspunde la întrebările de mai jos:
 

  • Ai avut încredere să-ţi conduci maşina azi? Sunt foarte multe accidente în fiecare zi şi cu toate astea ne urcăm la volan fără să ezităm.
  •  

  • Ai avut încredere să te urci în autobuz sau ca pasager în maşina altcuiva? Acesta este un act şi mai mare de curaj, fiindcă nici măcar nu deţineai controlul automobilului.
  •  

  • Când întâlneşti persoane noi, ai încredere că te vei face plăcut(ă)? Poate că uneori da, alteori nu, dar asta nu te opreşte să le întâlneşti.
  •  

  • Când te-ai angajat la primul job, ai avut încredere din prima zi că poţi să-ţi faci slujba foarte bine? Cel mai probabil că nu (făceai lucruri noi şi nici măcar nu te obişnuisei să munceşti), dar asta nu te-a făcut să renunţi a doua zi.

 
Poate că cele de mai sus ţi se par lucruri prea simple, dar nu uita că ai folosit de fiecare dată puterea credinţei. Ai acţionat deşi exista posibilitatea de eşec sau chiar de pericol mortal. Şi de acum ştii că poţi folosi această încredere în acelaşi mod, pentru a-ţi atinge obiectivele.
 
 

Succesele îţi influenţează încrederea în tine

 
Într-un seminar de-al meu am adresat următoarea întrebare: „Ce este succesul?”.
A urmat o discuţie foarte controversată între cei din public. Fiecare avea propria definiţie a succesului, dar nimeni nu vroia să accepte că altcineva are un punct de vedere diferit.
 
Ţi-ai pus vreodată această întrebare? Dacă nu, acum e momentul cel mai potrivit. Pentru că adeseori avem o definiţie, nişte standarde pentru succes mult prea greu de atins, şi nici măcar nu ne dăm seama!
 
Pentru unii înseamnă să faci lucruri incredibile, să nu greşeşti niciodată, să-ţi iasă totul din prima. Pentru alţii înseamnă un zâmbet la un moment potrivit, iniţiativa de a spune „Te iubesc”, sau curajul de a greşi.

 
Această definiţie este foarte importantă, pentru că dacă vei conştientiza că ai avut foarte multe sucesse în trecut, vei avea încrederea că vei reuşi şi în viitor. Vei avea o fundaţie pe care vei putea construi.
 
Eu îţi propun o definiţie cât se poate de simplă, cea pe care ne-o oferă DEX-ul:
SUCCÉS, succese, s. n. Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reuşită, izbândă.

 
Ai reuşit să finalizezi ceva, să duci până la capăt un lucru pe care ţi l-ai propus? Înseamnă că ai avut succes! Ai avut succes când ai intrat într-o relaţie, când ai mers pe bicicletă pentru prima dată, când ai terminat o carte care te va putea ajuta enorm în viitor..şi lista poate continua.
 
De fapt ai avut succes azi dimineaţă, pentru faptul că te-ai trezit!
 
 

Cum poţi acţiona chiar acum

 
În final vreau să-ţi ofer 2 paşi practici care te vor ajuta să îţi redescoperi încrederea îngropată în interiorul tău, pe care o aveai întotdeauna:
 
1. Aminteşte-ţi un moment când aveai încredere în tine. Când te simţeai de milioane. Când simţeai că poţi face orice, că lumea e a ta.
 
Poate a fost ieri, poate a fost acum 15 ani. Important e să te duci un pic în trecut şi să simţi emoţia.
 
Cu ce te ajută asta? Îţi vei da seama că este acolo şi o poţi accesa oricând.
 
Ai capacitatea să îţi activezi acea stare de încredere de fiecare dată când îţi aduci aminte că ai avut momente intense în care te simţeai aşa de bine încât nu mai vedeai nici un fel de limitare.
 
2. Ia o foaie de hârtie şi crează-ţi o listă cu succesele din ultimul an. Acum ştii ce înseamnă succesul – mic sau mare.
 
Scrie toate lucrurile pe care le-ai făcut în ultimul an care te-au bucurat, toate momentele în care ai trecut peste situaţii dificile, clipele de bucurie alături de persoane speciale, faptul că ţi-ai dus la bun sfârşit proiectele, faptul că te-ai instruit.
Toate relaţiile cu oameni minunaţi şi felul în care i-ai inspirat, toate serile superbe de primăvară şi dimineţile geroase de iarnă în care ai simţit că eşti în viaţă.
 
Scrie cât mai mult, fără să te opreşti, implică-te trup şi suflet, foloseşte-ţi la maxim imaginaţia!
 
 
Trebuie să mărturisesc faptul că şi mie mi-a fost teamă să-mi definesc succesul atât de uşor de atins, pentru că m-am întrebat: “Dacă acest mod de gândire mă va face să fiu delăsător? Dacă mă voi complace în micile succese şi nu voi mai avea ambiţia să îmi urmez visurile?”
 
Apoi, după ce am scris lista, am fost surprins că efectul a fost cel opus: mi-a plăcut atât de mult încât m-a motivat să lucrez şi mai intens la ţelurile mele!
 
Tu cum te-ai comporta şi cum ai acţiona dacă ai şti că ai avut deja sute de succese şi ai deja toată încrederea de care ai nevoie pentru a-ţi îndeplini orice vis?
 
În finalul acestui articol îţi recomand 3 cărţi excelente despre încrederea în sine:
 

Adevărata călătorie a descoperirii nu înseamnă să cauţi tărâmuri noi, ci să vezi cu ochi noi ~ Marcel Proust

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments