Daca iesi din zona de confort, ia-ti umbrela cu tineAm două întrebări puţin mai ciudate pentru tine legate de zona de confort.

Întrebarea nr. 1: Cunoşti oameni care au început să înveţe o abilitate de la zero şi deşi le era foarte greu la început, au ieşit în mod repetat din zona de confort şi au crescut în mod vizibil?

Întrebarea nr. 2: Cunoşti persoane care chiar dacă au avut curajul să exerseze în mod repetat nu s-au îmbunătăţit şi au tot repetat aceleaşi greşeli?

Auzim peste tot că este nevoie să ieşim din zona noastră de confort pentru a trece la următorul nivel. Este evident că avem nevoie de cât mai multe experienţe atunci când vrem să creştem, dar oare de ce nu evoluăm întotdeauna, cu toate că acţionăm?

Şi acum, întrebarea cea mai relevantă: cum ieşim din această zonă de confort? O facem într-un mod brutal sau treptat? Într-un mediu amical sau ostil? Cu oameni care ne susţin sau care ne doboară?

Mi-am adresat de nenumărate ori această întrebare în ultimii 3 ani, timp în care am observat foarte mulţi oameni care au început de la zero să vorbească în public, în diverse situaţii şi medii.

Majoritatea au trecut peste frica de a vorbi în public după expuneri repetate la această experienţă, dar au fost destui care nu s-au îmbunătăţit aproape deloc şi au continuat să facă aceleaşi greşeli.

În plus, am cunoscut şi oameni care nu au mai dorit să vorbească în public deloc după o experienţă de public speaking care i-a afectat în mod negativ.

 
Daniel Goleman, autorul celebrei cărţi „Inteligenţa emoţională”, spune că dacă suntem expuşi unui stres prea mic nu învăţăm aproape nimic, dar dacă stresul e prea mare, e posibil să fim atât de inconfortabili încât să învăţăm lecţia greşită a fricii, care se va înrădăcina în mintea noastră.

Mai exact, avem nevoie de un stres optim într-o situaţie în care să ştim că deşi va fi greu la început, totul se va sfârşi cu bine.

Ultimul curs de public speaking pe care l-am ţinut mi-a confirmat acest fapt în rânduri repetate. Am avut participanţi care nu mai ţinuseră niciodată un discurs propriu-zis şi erau destul de incofortabili să iasă în faţă.

 
Am folosit 3 factori pentru a-i ajuta să treacă peste frică şi în acelaşi timp să dobândească încrederea în sine necesară – îţi recomand acest mod de a acţiona pentru orice moment în care vrei să ieşi din zona de confort:

1. Mediul

Am creat de la bun început un mediu sigur, prietenos, unde să poată să-şi depăşească limitele fără să fie judecaţi.

Mai întâi i-am pregătit cu exerciţii care să le crească încrederea, exerciţii atât de puternice încât o persoană a lăcrimat de bucurie. Apoi le-am oferit provocări mai mari decât se aşteptau, mi-au spus că au fost surprinşi că le cer atât de mult de la bun început.

Dar ce au înţeles mai târziu a fost faptul că în acest fel au ieşit cu adevărat din zona de confort, şi-au întins limitele şi totuşi nu au resimţit-o ca pe o durere, pentru că am avut grijă să ţin cont şi de următorii 2 factori.

2. Feedback-ul pozitiv

Majoritatea oamenilor sunt obişnuiţi să vadă doar ceea ce este greşit, să se autocritice pentru orice. Problema e că atunci când ne concentrăm prea mult pe ce nu e bine, devenim orbi la calităţile şi realizările noastre. Astfel, acestea se ofilesc – nu avem cum să ne dezvoltăm aptitudinile dacă noi nici nu recunoaştem că sunt acolo.

Aşa că la cursul de public speaking am setat de la bun început o mentalitate de concentrare pe ceea ce este bun. Avem nevoie să ştim că am făcut ceva bine, că am avut chiar cel mai mic succes, pentru că asta ne dă încredere că îl putem repeta şi în viitor, şi mai mult – că vom progresa.

Fiecare participant a primit feedback apreciativ şi sincer în acelaşi timp, iar cel mai puternic exerciţiu a venit în a doua zi, când toţi şi-au descoperit calităţi pe care nici nu bănuiau că le aveau. Tehnica e foarte simplă, poate fi la îndemâna oricui – pun pariu că nici nu te-ai gândit la ea. A fost un moment de „aha care i-a făcut să plece la sfârşitul zilei schimbaţi, cu zâmbetul pe buze, ştiind că ei sunt mult mai mult decât credeau.

3. Starea de bine

Factorul care ne propulsează cel mai mult atunci când dobândim noi abilităţi este faptul că ne place ceea ce facem. Când îţi depăşeşti limitele şi te distrezi în acelaşi timp, asociezi plăcere cu activitatea respectivă şi îţi vei dori să o repeţi în viitor.

Atmosfera caldă şi prietenoasă pe care am pregătit-o de la început le-a permis să se relaxeze şi să se bucure atât de fiecare clipă în care au vorbit în faţă, cât şi de momentele în care au dat feedback celorlalţi participanţi, simţind cât de multă satisfacţie pot avea atunci când oferă ceva de valoare.

 
Este vital să ai multe experienţe prin care să creşti, dar nu orice fel de experienţe. Eşecul repetat – fără niciun feedback care să ne arate că am facut ceva bine – ne poate adânci teama sau ne poate face să ajungem să detestăm acea experienţă.

În momentul în care te dezvolţi ţinând cont de cele 3 condiţii de mai sus, chiar şi atunci când lucrurile nu ies bine vei creşte foarte mult. Pentru că ceilalţi te vor susţine, vei găsi şi ceva bun (dacă vei căuta cu atenţie) şi te vei simţi bine pentru că ai avut curajul să încerci.

Mai precis, nu vor mai exista eşecuri care să te ţină pe loc, ci doar experienţe de învăţare alături de oameni prietenoşi. Iar când va veni vremea să practici într-o situaţie în care nu poţi controla aceşti factori, vei şti deja că poţi să o faci şi te vei descurca mult mai uşor.

Ai idee că poţi folosi această abordare aproape în orice domeniu? Te va ajuta enorm să-ţi creezi experienţe de succes şi astfel vei accelera foarte mult dezvoltarea ta.

Ieşirea din zona de confort nu trebuie să fie întotdeauna o luptă grea, aşa cum ne sfătuiesc filmuleţele motivaţionale – de fapt poţi să exersezi lucruri noi (care îţi păreau dificile) şi să te distrezi în acelaşi timp!

Încă mai stai pe gânduri dacă să ieşi din zona ta de confort? Viaţa ta se întâmplă aici şi acum, ceea ce faci în aceste momente îţi va determina viitorul. Fricile tale îşi cer rezolvarea, iar sinele tău tânjeşte după aprecierea pe care ai uitat să i-o oferi de atâta timp.

Hai la cursul meu „Câştigă încredere prin public speaking”! Îţi promit o experienţă de excepţie, în care îţi vei creşte încrederea în tine pentru a excela şi în alte aspecte ale vieţii tale.

Sunt doar 10 locuri disponibile, astfel încât să pot lucra cu fiecare participant în parte – apasă aici pentru mai multe detalii. În plus, dacă intri pe acest link, poţi descărca gratuit un ghid practic ce te va ajuta să-ţi construieşti un discurs remarcabil.
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments