alege-te tuCe faci dacă firma ta de disponibilizează?

Ce faci dacă nu îți găsești un job?

Ce faci dacă ai un job care nu te împlinește și pe deasupra mai e și prost plătit?

Sau dacă nu ești respectat(ă) la locul de muncă și simți că trebuie să înghiți cuvinte și atitudini agresive zi de zi?

Am fost învățați să obținem o educație ”sigură” (Doamne ferește să mergem la o facultate de profil uman sau artistic, ”aștia mor de foame, mamă”:), apoi să așteptăm să fim aleși pentru un job ”entry level”, apoi să fim silitori și să sperăm că vom fi aleși pentru promovare (adică mult mai multă muncă pentru un pumn de dolari în plus).
 

James Altucher – autor best-seller, antreprenor și blogger – ne îndeamnă în cartea sa ”Choose Yourself” să nu mai așteptăm de la alții și să ne alegem noi singuri.

Autorul spune că majoritatea oamenilor au foarte puțin control asupra vieții lor. Succesul sau eșecul nostru este determinat în mare parte de alții: profesorii care ne dau note, angajatorii care ezită să ne ofere o poziție, șefii care decid să ne promoveze sau nu.

Iar după criza globală, nu mai există nici măcar acea siguranță a jobului, chiar dacă ne-am făcut temele și în sfârșit am fost aleși.

Din fericire, odată cu disponibilitatea la scară largă a internetului, răspândirea rețelelor sociale și evoluția tehnologică, lucrurile s-au schimbat radical în ultimii ani.

Dacă vrei să scrii o carte, nu mai ai nevoie de o editură care să te accepte, o poți publica singur pe Amazon.

Dacă ești artist, îți poți vinde desenele, grafica sau fotografiile pe site-uri care intermediază vânzarea către utilizatorii finali. În același mod îți poți vinde soft-urile sau site-urile pe care le-ai creat, dacă ești programator sau web designer.

Dacă vrei să-ți faci o emisiune tv, nu ai nevoie decât de un telefon mobil care filmează și un cont de youtube – există chiar și copii sau adolescenți care au un succes enorm și câștigă bani din asta.
 

Dar pentru a reuși în această nouă piață, avem nevoie în primul rând să ne schimbăm radical mentalitatea.

În primul rând, avem nevoie să trecem peste frica de a fi respinși, care ne-a fost cultivată încă din copilărie.

Ce se întâmpla în școală dacă răspundeam greșit sau încercam ceva nou, care nu era identic cu ce scria în manual? Eram criticați și pedepsiți fizic sau verbal, apoi primeam o notă mică. Acasă, eram din nou pedepsiți pentru acea notă 🙂

Cum vrei să crești dacă nu ai curajul să greșești niciodată?!

Apoi, avem nevoie să trecem peste moduri limitative de gândire, cum ar fi: ”doar unii pot face asta”, ”ei au avut mai multe șanse sau pile”, ”în România nu o să meargă niciodată”.

Oameni buni, treziți-vă! Au reușit pe internet oameni fără pile, copii creativi, și chiar unii care nu aveau niciun talent, doar încăpățânarea de a merge mai departe.

Iar scuza ”în țara noastră nu se poate” devine nulă din start dacă știi limba engleză – am prieteni care câștigă sume frumoase producând grafică, programe, articole sau fotografii pe care le cumpără oameni din toată lumea (iar dacă nu știi limba engleză ghici ce ai nevoie să faci – să te duci la un curs 🙂

Iar daca nu ai inca abilitatile de a castiga bani in modalitatile descrise de mai sus, nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa inveti.

 
„Dar ce fac dacă nu îmi găsesc totuși scopul în viață, pentru care să încep să lucrez?”

De când toată lumea vorbește despre a munci pentru ceva care te pasionează, multe persoane au impresia că fiecare om are un scop unic, o misiune fixă în viață pe care trebuie s-o găsească pentru a atinge fericirea. Și abia apoi va putea lucra cu pasiune pentru acel scop.

Acest mod de gândire nu face decât să aducă mai mult stres, pentru cei care nu își găsesc acel scop. Sau poate și l-au găsit deja, dar nu văd acest lucru.

Așa că mai bine găsește-ți ceva care îți place, o activitate ce te face să simți că trăiești, sau că faci un lucru plin de însemnătate și contribui în viețile altora.
 

Majoritatea oamenilor trec prin viață făcând lucruri pe care nu vor să le facă și care îi transformă în niște omuleți nefericiți, care îmbătrânesc plini de regrete.

Mesajul final al autorului este simplu: fă cât mai mult din lucrurile care te fac fericit!

Acum este cel mai potrivit moment pentru a prospera fără să mai ai nevoie să fii angajat într-o slujbă pe care o urăști.

Și mai presus de toate, crezi în tine. Dacă nu există nimeni care să creadă sau să te aleagă, o poți face tu în orice moment.
 

P.S. Din păcate nu am găsit cartea ”Choose Yourself” la noi, dar am citit-o în 10 minute pe un site care are sute de rezumate din ultimele cărți de business, dezvoltare personală sau psihologie. Poți parcurge aceste cărți în mai puțin de 15 minute.

Serviciul lor e gratuit pentru 3 zile, dacă vrei să ai o reducere de 20%, da-mi un mesaj personal apăsând pe linkul de contact.

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments