Sursa foto: flickr.com, licenta aici

Sursa foto: flickr.com, licenţa aici

Frica este ucigaşul minţii. Frica este moartea cea-mică, aducătoare a anihilării complete.
Voi înfrunta frica. O voi lăsa să treacă peste mine şi prin mine.
Şi după ce va fi trecut, mă voi întoarce şi voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Numai eu voi rămâne.

― Frank Herbert, Dune

 

Te-ai gândit vreodată la moarte?

În trecut, eu vedeam moartea ca pe un eveniment atât de îndepărtat încât nu merita să-i acord prea multă atenţie.

Dar am început să mă gândesc mai serios la acest subiect după ce am citit cartea „Privind soarele în faţă”, de Irvin Yalom.

Autorul susţine că majoritatea problemelor noastre emoţionale pot fi puse pe baza anxietăţii morţii.

Cartea îţi aduce moartea în prim plan, dar nu pentru a te speria sau deprima, ci pentru a conştientiza că este un eveniment inevitabil şi cel mai bun lucru pe care putem să-l facem este să ne trăim din plin viaţa.

Dar nu este vorba întotdeauna de moartea fizică imediată.

O moarte mai mică este şi atunci când începi să crezi că nu îţi mai poţi realiza visurile, până la sfârşitul vieţii. Moare acea parte din tine care visează, care crede în viaţa trăită cu pasiune şi cu scop.

 

Valoarea regretului

De obicei, regretul este privit ca ceva negativ, dar dr. Yalom ne îndeamnă să profităm într-un mod constructiv de acesta.

Uită-te chiar acum la viaţa ta, ce anume regreţi?

Apoi imaginează-ţi că eşti mai bătrân(ă) cu 5 ani şi ai acumulat şi mai multe regrete. Dacă nu începi de acum să-ţi schimbi gândirea şi acţiunile, e foarte probabil să se întâmple asta.

În final, întreabă-te: „Cum pot să trăiesc acum fără a acumula noi regrete? Cum pot să mă bucur din plin de viaţă începând de azi?”

Scrie pe hârtie răspunsurile tale – acestea vor deveni noile tale obiective care îţi vor reaprinde viaţa.

Pentru a te bucura mai mult de fiecare moment, îţi recomand şi acest articol.

 

Transmiterea prin reverberaţie

Mai există un mod de a profita la maxim de timpul petrecut aici. Fiecare dintre noi poate crea ceva care să-i afecteze pe ceilalţi timp de mai mulţi ani sau chiar generaţii.

Dacă inspiri pe cineva să-şi îmbunătăţească semnificativ viaţa, e foarte probabil ca acea persoană să-şi influenţeze şi familia, să devină un model pentru cei apropiaţi.

Opreşte-te chiar acum şi imaginează-ţi ce înseamnă asta: ceea ce faci dacă îţi urmezi visul, valoarea pe care ai putea s-o aduci în vieţile altora, ar putea să influenţeze chiar şi vieţile strănepoţilor lor.

Sursa foto: flickr, licenta aici

Sursa foto: flickr, licenta aici

Este ca atunci când arunci o piatră în apă şi observi undele concentrice care se propagă.. chiar şi atunci când nu le mai vezi, tot există, la un nivel subtil.

Pentru doctorul Yalom, reverberaţia înseamnă să laşi ceva în urmă din experienţa ta de viaţă – o mostră de înţelepciune, îndrumare, virtute sau consolare, care să fie transmise celorlalţi, cunoscuţi sau necunoscuţi.

 

Hai să ne uităm la adevărul crud: când ţi-e frică să faci ceea ce îţi place cu adevărat începi să mori puţin câte puţin, pe dinăuntru.

Iar atunci când nu ai încredere în talentul, experienţa şi calităţile tale, ceilalţi nu vor mai putea beneficia de acestea. Şi poate că întregi generaţii vor pierde ceea ce ai tu de oferit..

De aceea, în curând vom lansa un eveniment ce te va ajuta să influenţezi în bine mai mulţi oameni decât ai putea crede, în timp ce îţi practici pasiunea.

Aşa că îţi recomand să urmăreşti site-ul şi newsletter-ul nostru – dacă nu eşti deja abonat(ă) poţi să o faci acum, apăsând aici.

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments