Sursa foto: flickr, licenta aici

Sursa foto: flickr, licenta aici

Te uiţi la filme amuzante pe internet cu accidente mai mici sau mai mari?

Citeşti ştiri şocante pe internet?

Îţi plac filmele în care violenţa este explicită?

Asculţi melodii triste?

Citeşti site-uri care parodiază realitatea folosind umorul negru?

Ce efect ar putea avea asupra noastră nişte simple filme, cuvinte sau cântece?

Eu obişnuiam să mă uit la filme cu multă violenţă, deoarece le consideram artistice sau chiar profunde.

Asta până când am aflat că tot ceea ce vedem pe parcursul zilei ne influenţează gândurile, emoţiile, acţiunile şi în cele din urmă ceea ce experimentăm în viaţă.

 

Bunul, răul şi urâtul

În cartea „Inteligenţa socială”, Daniel Goleman vorbeşte despre un studiu efectuat de o echipă de cercetători israelieni, despre cum suntem contaminaţi cu emoţii din filmele pe care le urmărim.

Mai mulţi voluntari au fost conectaţi la un aparat RMN pentru a li se măsura activitatea cerebrală, apoi au privit proiecţii cu secvenţe din westernul anilor ’70 The Good, the Bad and the Ugly, cu binecunoscutul Clint Eastwood.

clint-eastwood-obiceiurile-maiestriei

 
În mod suprinzător, creierele spectatorilor s-au comportat ca şi cum povestea imaginară din film li se întâmpla chiar lor.

În momentul în care apărea un prim plan cu un chip de om, în mintea subiecţilor se activau zonele cerebrale responsabile pentru recunoaşterea fizionomiilor. Atunci când era prezentată o clădire sau o panoramă, se activa o zonă vizuală diferită, responsabilă de împrejurimile fizice.

Iar la scenele pline de suspans şi încărcătură emoţională (explozii, împuşcături), centrii emoţionali intrau tumultos în acţiune.

Concluzia a fost simplă: filmele pe care le vedem ne captează total atenţia şi ne fac să trăim fizic ceea ce este prezentat pe ecran.

Goleman numeşte acest fenomen „un joc neural de marionete” – adică filmele fac ce vor din noi atunci când suntem prinşi de acţiunea lor 🙂

Atunci când creierul nostru reacţionează la scenarii imaginare la fel ca la întâmplări reale, imaginarul are consecinţe biologice.

Chiar dacă noi ştim în mod raţional că „nu e decât un film”, călătoria emoţională are efecte concrete asupra corpului nostru.

 
Partea bună este că suntem influenţaţi la fel de mult şi de imaginile pozitive, pe care le putem folosi în avantajul nostru.

Partea rea este că cea mai mare parte a filmelor, imaginilor şi textelor „interesante” sau „amuzante” de pe internet sunt pline de negativism şi emoţii distructive.

Partea urâtă este că de obicei nu ne dăm seama de aceste lucruri, nici nu ne gândim la modul în care ne afectează.

 
Acum hai să ne întoarcem la ceea ce vizionăm noi în mod frecvent. Mulţi se laudă că nu se mai uită la televizor, şi astfel nu mai sunt influenţaţi negativ de ştiri.

Dar dacă stăm să ne gândim bine, internetul este noul televizor: vezi ştiri la fel de groaznice, filme şocante şi imagini violente care atrag imediat atenţia.

Suntem fiinţe empatice, şi atunci când vedem că cineva este rănit, umilit, furios sau trist, înregistrăm şi noi o parte din aceste emoţii în corpul nostru, involuntar.

Pentru mai multe informaţii ştiinţifice despre cum se întâmplă acest fenomen, îţi recomand cartea lui Daniel Goleman, unde toate aceste lucruri sunt explicate în detaliu.

 

Ce energie atragi?

Joe Vitale spune în cartea lui Factorul de atracţie că ne luăm o mare parte din convingeri din cultură şi din mediul nostru.

Atunci când ne uităm la filme sau la poze, când citim, sau când ascultăm muzică, vom rezona cu energia imaginilor, cuvintelor sau sunetelor, şi vom atrage evenimente cu o energie asemănătoare.

Asta nu înseamnă neapărat că dacă vedem un film cu accidente vom avea a doua zi un accident, dar vom avea o vibraţie negativă care va avea un efect asupra gândurilor şi implicit asupra acţiunilor noastre.

Se spune că Maica Tereza nu participa la manifestaţiile împotriva războiului, deoarece aceste evenimente generau chiar acea energie căruia se opuneau.

 
În final, vreau să subliniez că scopul acestui articol nu este unul moralist – l-am scris pentru a te ajuta să conştientizezi influenţa internetului asupra creierului tău.

Nu cred că trebuie să ne uităm doar la poze cu animăluţe şi comedii romantice (apropo, şi acestea sunt pline de programări negative despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei, dar acesta e deja un subiect pentru alt articol:) )

Dar avem nevoie să ştim ce alegem să privim şi să ascultăm zilnic, pentru a nu mai fi simple marionete ghidate de orice conţinut care este răspândit pe facebook.

În final, îţi recomand să-ţi adresezi această întrebare: „Cu ce vreau să-mi hrănesc creierul zi de zi?”

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments