Alina-Buzatu-despre-relatii-de-cuplu-implinite
În acest articol vei citi un interviu cu Alina Buzatu – coach, Support Leader pentru grupul lunar de coaching Noble Manhattan din Bucureşti şi o persoană extraordinară de la care poţi învăţa foarte multe.
 
Dragoş Stoian: Bună Alina, pentru început o să te rog să te prezinţi pentru cititorii site-ului, spune-ne câteva lucruri despre tine
 
Alina Buzatu: Bună Dragoş. Mulţumesc pentru oportunitatea de a realiza acest interviu împreună.
Cred că viaţa este o călătorie extraordinară şi că în fiecare zi se poate deschide o uşă nouă către o perspectivă, idee sau înţelegere pe care ieri nu o conştientizai.
 
Am finalizat în 2006 Cibernetica, cumulând o experienţă de 5 ani în consultanţă IT. În 2011 am devenit coach freelancer şi de cateva luni sunt Business Development Manager, Trainer şi Coach pentru compania Inspires. Totodată colaborez alături de Andreas Fuhrmann în cadrul diferitelor proiecte pe care le desfăşurăm împreună.
 
Am susţinut diferite workshopuri pentru companii multinaţionale (unul dintre acestea fiind “Cultivă relaţii alese prin abilităţi de coaching”, un program la care au participat aproape 100 de persoane), am lucrat cu diverşi clienţi individuali de coaching cu provocări şi obiective de relaţii personale şi intime. Simt şi înteleg foarte bine presiunea şi stilul de viaţă stresant al majorităţii oamenilor.
 
Dragoş: Transmite-ne în câteva cuvinte ce înseamnă coaching-ul pentru tine şi cum poate să-i ajute pe oameni (mai ales in relaţiile lor de cuplu):
 
Alina: Văd coaching-ul ca pe un cadru în care oamenii au ocazia de a-şi auzi pentru prima dată gândurile, de a fi în contact cu visuri ascunse, nevoi nerostite, resurse nefolosite.
 
Rolul meu ca şi coach este acela de a asculta dincolo de cuvinte şi de a adresa întrebări care susţin clientul să acceseze conştientizări noi, perspective diferite, să-şi descopere poziţiile de viaţă şi pattern-urile mentale şi de comportament.
 
Mi se pare fascinant să descopăr o lume nouă prin fiecare client cu care colaborez. Coaching-ul este un proces – de creştere, de descoperire de sine, de înţelegere, atât pentru mine, cât şi pentru clienţii mei.
 
Dragoş: Ce ar fi bine să ştie o persoană înainte să intre într-o relaţie?
 
Alina: După părerea mea (şi tot ce împărtăşesc este doar propria mea experienţă şi viziune), totul pleacă în viaţă de la relaţia pe care o ai tu cu tine şi de la felul în care te vezi şi te raportezi la propria ta persoană. Mai ales în condiţiile grele de viaţă, în care dai din colţ în colţ şi încerci să ieşi la liman.
 
În aceste situaţii, testul pe care îl poţi aplica pentru a vedea cum te simţi cu tine, este să analizezi în ce măsură te raportezi la propria persoană ca la o resursă şi soluţie posibilă pentru situaţia în care te afli, înainte de a apela la oricine altcineva.
 
Cred că relaţia pe care o ai tu cu tine va determina implacabil restul relaţiilor din viaţa ta, implicit (şi mai ales) pe cea de cuplu.
 
Drept urmare, înainte de a intra într-o relaţie, cred că ar fi bine să-ţi fie în primul rând bine ţie cu tine, să ştii cine eşti tu şi care sunt nevoile tale, ce rol vrei să joci într-o relaţie intimă.
 
Dragoş: Care sunt în opinia ta cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii într-o relaţie?
 
Alina: Lipsa de claritate cred că este una dintre principalele cauze pentru care relaţiile de cuplu nu funcţionează. Nu avem lecţiile făcute – noi cu noi înşine, nu ne sunt destul de multe lucruri clare în ceea ce ne priveşte şi de aici este un pas mic ca să ajungi să pui presiunea pe relaţie pentru a găsi toate acele trăiri, senzaţii şi experienţe pe care nu ţi le poţi oferi singur.
 
Când îţi sunt lucrurile clare despre tine, ştii care îţi sunt limitele (peste ce eşti dispus sau nu să treci) şi îţi este uşor să le comunici (pentru că îţi asumi propriile trăiri), ştii ce rol vrei să joci alături de partenerul tau, ştii dacă te afli în acea relaţie pentru un sezon, pentru un motiv sau pentru întreaga viaţă.
 
Claritatea salvează timp. Atunci când ştii în ce loc din viaţa ta eşti, zonele care necesită lucru cu sine şi îmbunătăţire, în ce fel de relaţie eşti, care sunt valorile tale şi care sunt cele ale partenerului, care sunt “must-urile tale”, adică acele lucruri care sunt necesare să se întâmple pentru a fi fericit(ă) în cuplu, nu ai cum să nu atragi partenerul potrivit pentru tine.
 
Sau, în cazul în care realizezi că nu te afli în relaţia pe care ţi-o doreşti, să accepţi acest lucru şi să alegi în raport cu propriile nevoi dacă vei rămâne în acea relaţie sau nu.
 
Când îţi este clar cine eşti şi ce vrei de la viaţă, lucrurile “nu ţi se mai întâmplă”. Sunt doar alegeri pe care ţi le asumi fără înverşunare sau încrâncenare.
 
Dragoş: Suntem diferiţi şi asta ne face frumoşi, unici. Cum împăcăm diferenţele în cuplu, mai ales că oamenilor nu le place să fie schimbaţi?
 
Alina: O întrebare foarte bună. Cred că aici sunt pietrele de moară pentru multe relaţii. Nu este deloc uşor să ne gestionăm diferenţele şi cred că fiecare dintre noi este mult mai tentat să dea credit pentru lumea sa, pentru ceea ce vede şi simte că este “normal”. De aici până la a descalifica poziţii de viaţă, perspective şi înţelegeri ale partenerului cu care tu nu rezonezi, este un pas mic.
 
Acolo unde este voinţă este şi putinţă; cred că acceptarea diferenţelor dintre tine şi partener şi a felului în care cuplul reuşeste să construiască pe aceste diferenţe este una dintre principalele determinante pentru care relaţia respectivă va supravieţui pe termen lung sau nu.
 
Nu cred în declaraţii de tipul “Aşa sunt eu, ori mă iei aşa, ori nu”. Cred însă în colaborare, parteneriat autentic, negociere şi înţelegerea reală a faptului că anumite comportamente pot crea realmente suferinţă pentru celălalt.
 
Iar atunci când îţi pasă cu adevărat, eşti dispus să te uiţi şi în curtea celuilalt – să-i înţelegi lumea, felul de a fi, punctele sensibile, şi să înveţi să comunici ecologic ce poţi să faci diferit şi ce nu poţi (iar aici ţine de gradul tău de dorinţă, maleabilitate şi adaptare la celalalt).
 
Dragoş: Oamenii sunt foarte sensibili la critică, mai ales în relaţia de cuplu. Cum putem să spunem partenerului ceea ce ne deranjează în relaţie, fără să riscăm să-l rănim?
 
Aici am şi eu foarte mult de învăţat 🙂 Nu este uşor. Nu eşti mereu în total control al emoţiilor pe care le trăieşti.
 
Cred că trebuie să învăţam să ne asumăm mai mult ceea ce simţim şi să nu punem în cârca partenerului toate trăirile şi nemulţumirile noastre.
 
Cea mai simplă tehnică de a comunica ecologic ceea ce te nemulţumeşte cred că este cea pe care am descoperit-o în cartea lui Daniel Goleman, tehnica XYZ – când ai făcut X, am simţit Y şi aş fi preferat să faci Z. În acest fel, îţi asumi tot ceea ce simţi, eşti orientat pe soluţii şi nu faci niciun atac la adresa celuilalt.
 
Dragoş: Mulţi am trăit următoarea experienţă: intrăm într-o relaţie şi la început totul e extraordinar de frumos. Dar după un timp, lucrurile devin monotone şi ne spunem că „a trecut pasiunea aceea de la început”. De ce se întâmplă aşa des acest lucru şi ce putem face pentru a păstra pasiunea vie?
 
Alina: Îmi este oarecum greu să răspund la această întrebare pentru că am trăit foarte, foarte rar senzaţia că “pasiunea mea a scăzut” faţă de partener. Cred că instinctiv am ştiut mereu să aduc o parte de varietate şi de fun în relaţie.
 
Cred că o relaţie este un organism viu care trăieşte şi se hrăneşte prin toate interacţiunile dintre tine şi partener. Pasiunea se întreţine prin faptul că împărtăşiţi pasiuni diferite şi comune, aveţi un cerc de prieteni faini cu care ieşiti, aveţi fiecare timpul lui cu el. Orice relaţie evoluează şi cred că este oarecum idilic să îţi doreşti ca partea de început a unei relaţii, care de cele mai multe ori este una foarte pasională, să se extindă pe întreaga durată a relaţiei.
 
Nici tu cu tine nu cred că eşti mereu în extaz 🙂 Sunt momente în care te bucuri la maxim de viaţă, alături de momente “mai platonice” în care poate tot ce ai nevoie este să stai cu un ceai în mână şi o carte bună. Acelaşi lucru este valabil şi în relaţii. Nu cred că totul trebuie să fie un foc de artificii, însă cred că atunci când unul dintre parteni simte o lipsă “de ceva”, să-şi asume acest lucru şi să-l comunice.
 
Dragoş: Spune-mi te rog care crezi tu că este lucrul cu cel mai mare impact pe care îl poate face împreună un cuplu pentru a-şi creşte relaţia?
 
Alina: Să petreaca timp de calitate împreună 🙂
 
Cred că cea mai frumoasă dovadă de iubire este dată de timpul pe care îl dedici partenerului şi de implicarea ta ca acel timp sa fie unul autentic şi de calitate.
 
Dragoş: În final, care este cel mai important lucru pe care îl recomanzi vis-a-vis de relaţii?
 
Alina: Să-ţi fie ţie bine cu tine, înainte de toate. Să fii tu resursa la care te întorci mai întâi atunci când dai de greu.
 
Cred că mereu, dar absolut mereu suntem în relaţiile pe care le merităm.
 
Dragoş: Alina, îţi mulţumesc din suflet pentru contribuţia ta la site-ul Obiceiurile Măiestriei, sunt convins că cititorii noştri au avut foarte multe de învăţat din ceea ce ne-ai împărtăşit.
 
Alina: Îşi mulţumesc şi eu Dragoş pentru invitaţie, şi pentru ocazia de a împărtăşi cititorilor tăi câteva din perspectivele mele despre relaţiile de cuplu.
 
Te felicit cu acestă ocazie pentru treaba minunată pe care o faci şi diferenţa pe care o generezi, fiind implicat de peste doi ani in proiectul Obiceiurile Măiestriei!
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments