andrei-rosu-dragos-stoian-obiceiurile-maiestrie-interviu

Dacă îți dorești să fii mai bun(ă) în orice domeniu, cel mai rapid mod de a te îmbunătăți este de a afla de la persoanele cu peformanțe deosebite modurile de gândire care i-au ajutat pe parcursul călătoriei lor către succes.

De aceea am decis să iau un interviu pentru Obiceiurile Măiestriei unei persoane cu adevărat speciale, care a depășit provocări aproape supraumane și care este un model de urmat în viața lui de zi cu zi.

Andrei Roșu este atlet de anduranță, deținător a multiple recorduri mondiale, speaker, trainer și scriitor – eu personal l-aș caracteriza în câteva cuvinte ca fiind un om integru, sufletist și familist, un tip prietenos și amuzant.
 

Dragoș Stoian: Salut Andrei, îţi mulţumesc că acorzi acest interviu cititorilor site-ului nostru.
Ai devenit foarte cunoscut şi apreciat pentru performanţele pe care le-ai obţinut că ultramaratonist şi nu numai, recordurile pe care le-ai doborât şi mai ales pentru faptul că promovezi România în afară graniţelor.

De aceea, aş vrea în primul rând să te întreb ceva diferit, să aflăm ceva mai personal despre Andrei Roşu.

Aşa că te voi ruga să îmi spui pentru început un lucru pe care oamenii nu îl ştiu despre ţine şi un lucru care îţi place să îl faci – un hobby sau o pasiune – dar diferit de partea sportivă.

Andrei Roșu: Este destul de greu să răspund, pentru că – de regulă – îmi expun destul de mult viaţa, ideile şi planurile pe blog sau în social media :). Există, desigur, câteva lucruri din trecutul meu pe care cei care mi-au urmărit doar cariera de sportiv amator nu le cunosc sau nu şi le amintesc – de exemplu, că am cântat într-un boyband în anii ’90 („Gaz pe foc”) şi că am abandonat cariera muzicală în favoarea uneia în domeniul financiar-bancar, unde am profesat timp de 15 ani. Din viaţă privată, ar fi de spus că sunt la a doua căsnicie. Prima a durat între anul 1 şi anul 2 de facultate şi nu am avut copii.

Ca pasiune, dincolo de practicarea unor sporturi de anduranţă şi a altora ‘colaterale’ (de ex. yoga sau mersul pe munte), îmi place să meditez, să citesc, să scriu şi, din când în când, să ascult muzică şi să improviez nişte ritmuri folosindu-mi doar vocea şi eventual câteva creioane sau o mobilă 🙂

Dragoș: Cred că majoritatea oamenilor se întreabă cum poţi reuşi să alergi maratoane la temperaturi sub -50 de grade sau să înoţi în condiţii atât de dificile ca atunci când ai străbătut canalul Mânecii.
Eu te voi întreba însă ceva mai special: ce te motivează să faci aceste lucruri?

Andrei: Din fericire, atât participarea la astfel de curse cât şi antrenamentele pentru ele au devenit parte a stilului meu de viaţă, deci misiunea mea este destul de simplă. În plus, am în permanenţă “de ce”-urile cu mine: Alex şi Ema – copiii pentru care mi-am propus să devin şi să mă menţin un tată-model, proiectele sociale pentru care strâng fonduri şi în plus dorinţa de a inspira în continuare cât mai mulţi oameni.

Dragoș: Sunt convins că ai trecut prin multe dificultăţi în competiţiile extreme la care ai participat. Cum treci peste momentele dificile? Dacă poţi să ne dai te rog şi un exemplu de situaţie limită în care ai fost şi cum ai depăşit-o din punct de vedere mental.

Andrei: Cel mai dificil moment pentru mine a fost să mă ridic de pe canapea (a durat 33 de ani 🙂 ).
Al doilea a fost să bifez cele peste 1.000 de antrenamente de până acum şi nu cred că am ratat mai mult de 3-4. Aşa am descoperit că succesul se bazează pe paşi mici, dar constanţi.

Iar în momentele grele din competiţii am învățat să folosesc o întrebare foarte bună: “Cum pot să depăşesc acest moment?”. Asta îmi obligă creierul să vină cu soluţii şi să mă ţină departe de văicăreli, scuze şi abandon. De altfel, abandonul nu a fost niciodată o opţiune în cursele extreme la care am participat.

andrei-rosu-dragos-stoian-obiceiurile-maiestriei

Dragoș: O întrebare pe care îmi place să o adresez oamenilor care fac performanţă: ce înseamnă pentru ţine dezvoltarea personală şi cât de mult te ajută în activitatea ta?

Andrei: Alergarea în sine este pentru mine un instrument de dezvoltare. M-a învăţat o mulţime de lucruri, de la a dobândi disciplină necesară pentru obţinerea rezultatelor, până la adaptarea nutriţiei şi a stilului de viaţă la obiectivele mele, gestionarea emoţiilor sau depăşirea situaţiilor critice.
Fără alergare, viată mea ar fi avut cu siguranţă un cu totul alt curs şi aş fi ratat oportunitatea de a deveni un om mai bun.

Dragoș: Ai o familie frumoasă, antrenamente zilnice, cursuri online şi offline pe teme sportive şi motivaţionale, participi ca speaker în mod constant la evenimente şi sunt convins că mai ai şi multe alte activităţi în programul tău pe care le duci la capăt cu succes. Cum reuşeşti să-ţi organizezi timpul şi care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi pentru o persoană care are provocări în această direcţie? (cred că majoritatea oamenilor cu țeluri mari sunt provocați de gestiunea timpului)

Andrei: “Secretul” meu constă în simplificarea agendei zilnice.
Îmi împart ziua în 3:
– prima parte este cea dedicată propriei persoane (antrenamente, meditaţie, scris, citit etc.);
– a doua este alocată carierei (sau vocaţiei) mele – iar regulă de baza este de a bifa (termina) un lucru important în fiecare zi;
– iar a treia parte a zilei este rezervată familiei – am numit-o “timp de calitate petrecut împreună cu cei dragi”.
Nu aş vrea să se înţeleagă de aici că voi nu îmi sunteţi dragi, de asemenea, dar prefer să va întâlnesc mai devreme de ora 17.00… 🙂

Dragoș: O temă principală a acestui site este reprezentată de obiceiurile noastre zilnice şi cât de mult ne influenţează rezultatele în viață. Ce recomanzi oamenilor pentru a fi mai disciplinaţi şi mai consecvenţi în atingerea scopurilor?

Andrei: Dacă nu ştim în ce port vrem să ajungem, orice vânt este favorabil, nu-i aşa? De cele mai multe ori, ne lăsăm duşi de val sau cădem în capcană amânării la nesfârşit a proiectelor personale şi profesionale importante pentru viaţă noastră.

În momentul în care ne trezim cu câteva minute mai devreme decât de obicei şi scriem pe o hârtie ce vrem de la viaţă, ce obiceiuri folositoare avem care să ne ducă în direcţia respectivă şi ce obiceiuri mai puţin productive trebuie eliminate sau înlocuite, lucrurile devin mult mai simple.

Dragoș: Eşti un model de urmat atunci când vine vorba de alimentaţie şi mişcare fizică. Dacă ai putea oferi o idee esenţială legată de mişcare şi un sfat despre alimentaţie pentru o persoană ocupată care vrea să evolueze în carieră sau afaceri, care ar fi aceste recomandări?

Andrei: Dacă o persoană foloseşte că scuză lipsa informaţiei sau absenţa sfaturilor mele pentru a evolua în carieră, afaceri sau viaţă personală, am rezerve în privinţa angajamentului pe termen lung al persoanei respective.

Cred că mulţi dintre noi ştim ce trebuie să facem pentru a avea succes sau pentru a fi sănătoşi (să evităm alcoolul şi tutunul, să reducem consumul de sare, zahăr şi grăsimi, să respectăm mesele principale ale zilei, să consumăm zilnic fructe, legume şi minim 2 litri de lichide, să facem minim 30 de minute de mişcare etc.)
Problema este că amânăm în permanenţă implementarea acestor principii în stilul nostru de viaţă.

Din păcate o facem doar ca reacţie la evenimente negative din viaţă noastră (când ne îmbolnăvim sau pierdem pe cineva drag din cauza unei boli care ar fi putut fi evitată printr-un stil de viață sănătos) şi de cele mai multe ori pe termen (prea) scurt.

Ce ne ajută pe termen lung este să dobândim un set nou de obiceiuri, astfel încât mâncatul sănătos, sportul, cititul, participarea la cursuri de dezvoltare personală ș.a.m.d. să devină o rutină, ca duşul de dimineaţă şi seară sau spălatul pe dinţi.

Dragoș: Care sunt în viziunea ta cei mai importanţi factori pentru a avea succes în viaţă?

Andrei: Am observat că succesul depinde mai puţin de factori sau împrejurări, ci mai degrabă de felul în care ne pregătim zi de azi, astfel încât să fim deschişi către oportunităţile care apar şi capabili de a duce lucrurile la bun sfârşit.

De altfel, cred că această abilitate – de a termina ceea ce începem (la timp şi respectând calitatea promisă) – este foarte uşor de exersat şi în acelaşi timp este decisivă în tot ceea ce întreprindem.

Nu în ultimul rând, este important să definim succesul raportându-ne la ceea ce ne-ar face împliniţi: să avem independenţa financiară sau decizională?
Să fim sănătoşi şi să traim mult (şi bine)?
Să avem un corp armonios?
Să ajutăm cât mai mulţi oameni să îşi exploateze potenţialul?
Să creştem copii capabili să ia decizii bune?
Să construim ceva durabil?
Să avem mulţi prieteni? etc.

Nimic nu este mai rău decât să alergăm în direcţia greşită (de cele mai mult eroic, cu entuziasm), realizând prea târziu că succesul ar fi însemnat, pentru noi, cu totul altceva decât îl considerau cei din jurul nostru sau “societatea”.

Dragoș:Cât de mult te instruieşti tu (cărţi, cursuri, coaching, antrenament cu alte persoane etc) şi ce importanţă are această dezvoltare pentru succesul tău?

Andrei: Sunt media (sau rezultatul) cărţilor citite, a cursurilor, workshop-urilor şi training-urilor la care am participat, a prietenilor cu care mă întâlnesc, a programelor de coaching şi mentorat la care am avut acces în cei 15 ani frumoşi petrecuţi în mediul corporatist şi a tuturor experienţelor noi pe care le abordez.

În fiecare zi învăţ ceva şi la finalul zilei am sentimentul că am mai pus o cărămidă la temelia dezvoltării mele.

Dragoș: În final vreau să te rog să ne transmiţi o ultimă idee valoroasă pentru cei care vor să treacă la următorul nivel în viaţa lor.

Andrei: Am învăţat că metodă cea mai bună de a ‘trece la următorul nivel’ este cea de a învăţa de la cei care sunt deja acolo. Aşa că îi aştept la următoarea ediţie a programului “SPĂLĂTORIA – Transformarea radicală a vieții tale”!

Dragoș: Andrei, îţi mulţumesc din suflet pentru contribuţia ta la site-ul Obiceiurile Măiestriei, sunt convins că cititorii noştri au avut foarte multe de învăţat din ceea ce ne-ai împărtăşit.
dragos-stoian-andrei-rosu
Andrei: Va mulţumesc şi eu!

Dacă îți dorești să-ți transformi viața personală și profesională antrenându-te pentru succes cu Andrei Roșu și cu mine într-un workshop unic, te așteptăm la SPĂLĂTORIA.

Nu este un eveniment pentru oricine, de aceea îți recomand să citești bine descrierea înainte să aplici – o astfel de decizie chiar îți va putea transforma viața (și cu toții știm cât de atașați sunt oamenii de viețile lor confortabile).

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments