Paul_ArdeleanuL-am cunoscut pe Paul Ardeleanu la grupul „Speaker’s Arena”, unde eram amândoi nelipsiţi de pe lista celor care ţineau discursuri aproape de fiecare dată. Este un speaker excelent, un bun prieten şi un om deosebit care a acumulat de la o vârstă fragedă un volum enorm de cunoştinţe şi experienţă.

Dragoş Stoian: Salut Paul, îmi face mare plăcere să te am ca invitat pentru acest interviu. Vreau să te rog pentru început să îmi spui câteva cuvinte despre tine – mai ales ce te pasionează cel mai mult.

Paul Ardeleanu: Eu îţi mulţumesc pentru interviu. Cele mai mari pasiuni ale mele sunt vorbitul în public şi alergatul. De aici vine şi acest proiect : Alergăm pentru Educaţie, pe care urmează să îl fac în lunile mai – iunie.

Pe lângă acestea, îmi place tenis-ul de masă şi şah-ul. Le joc împreună cu tatăl meu atunci când am ocazia. Iar o ultimă pasiune care începe să devină din ce în ce mai acută în ultima perioadă este cititul. Ador să citesc cărţi de dezvoltare personală.

Dragoş: Ştiu că vorbeşti în public de la o vârstă fragedă, poţi să ne spui cum ai început şi ce te-a făcut să te dedici atât de mult acestui domeniu?

Paul: Am pornit din frică :). Adică atunci când eram în şcoală eram una din cele mai timide persoane din clasa mea. Îmi amintesc cu drag că într-o zi a venit unul dintre profesori la mine – domnul Iepure – şi mi-a spus :

– Paul, ca să îţi înfrângi timiditatea, vreau ca mâine să ţii un discurs profesorilor în cancelarie!

În acel moment eu am împietrit. Mă gândeam dacă să mă arunc pe geam sau să trec prin perete. Nu îmi doream în niciun fel să vorbesc în public.

Pentru cea mai mare parte a vieţii mele am refuzat să ţin orice discurs până când, la liceu, s-a anunţat un concurs de Public Speaking în limba engleză. Prima reacţie a fost că nu vreau să particip însă după ce m-am tot gândit am ales să spun pentru prima oară DA. Am lucrat peste o lună de zile la acel discurs, minim o oră în fiecare zi, şi am câştigat locul 2 la faza naţională.

De atunci şi până acum, adică într-o perioadă de 7 ani, lucrurile au mers ca un bulgăre de zăpadă şi de aceea astăzi sunt invitat la evenimente de top cum este Business Days, să-i învăţ pe oameni cum să vorbească în public.

Dragoş: Eşti cel mai tânăr public speaking coach din România şi ai „antrenat” mulţi traineri şi speakeri din ţară. Ce ai avut tu de învăţat din aceste experienţe?

Paul: Este o experienţă fantastică să te afli în faţa unui om de succes care are atât de multe de împărtăşit şi care îşi doreşte să contribuie în vieţile altor oameni.

Poate cel mai valoros element este că le-am aflat poveştile de viaţă. Una din cele mai importante componente în Public Speaking este povestea personală – ajutându-i să o construiască şi să o cizeleze, am avut ocazia să o aflu şi să fiu şi eu inspirat de aceasta.

Dragoş: O întrebare pe care îmi place s-o adresez oamenilor din domeniul nostru – ce înseamnă pentru tine dezvoltarea personală?

Paul: De curând îmi tot vine în minte să scriu o carte cu poveşti personale pe care să o numesc : „Povestea unui devorator de dezvoltare personală” 🙂

Pentru mine dezvoltarea personală înseamnă să realizez într-un an ceea ce aş fi putut realiza în 10 ani. Dezvoltarea personală înseamnă să învăţ bunele practici de la experţi în diverse domenii şi apoi să le aplic în viaţa mea pentru a obţine rezultate remarcabile.

Dragoş: Ai o disciplină pe care o admir când vine vorba de dezvoltare personală – îmi amintesc atunci când ai fost la unul din training-urile mele şi mi-ai spus după aceea că foloseai în fiecare dimineaţă întrebările şi acţiunile pe care le recomandasem ca obiceiuri de succes.

Eu sunt convins că disciplina de a acţiona zilnic pentru creşterea noastră este cel mai simplu şi puternic lucru pe care-l putem face pentru a reuşi în orice domeniu. Şi totuşi cunosc foarte puţini oameni care menţin obiceiuri de succes – majoritatea se lasă destul de repede.

Cum reuşeşti să fii atât de consecvent?

Paul: Mi-aş dori să fiu la nivelul de consecvenţă la care am potenţialul. Şi eu mai am scăpări 🙂

Cand am început să lucrez cu un antrenor de alergare, Stelian Tufaru, acesta mi-a spus o vorbă extraordinară : „Paul, în fiecare zi pune o cărămidă la construcţia pe care o faci.”

Aceste cuvinte mi-au rămas întipărite în minte şi reprezintă pentru mine esenţa consecvenţei.

Cea mai bună metodă pentru a reuşi în această direcţie este ceea ce se numeşte grad de inevitabilitate. Ce înseamnă mai concret? Să îţi fie mai uşor să mergi înainte decât să dai înapoi.

Dacă vrei să alergi în fiecare zi primul lucru pe care să îl faci este să te înscrii la un maraton (de preferat unul peste 6 luni) şi să plăteşti taxa de 100 de lei. După aceea să vezi ce motivat o să fii să te antrenezi.

Dragoş: Această consecvenţă te-a ajutat să alergi în maratoane şi acum ai creat unul din cele mai provocatoare proiecte de care am auzit în ultimul timp: Alergăm pentru Educaţie.

Poţi să ne spui pe scurt despre ce este vorba şi care este scopul pentru care l-ai iniţiat?

Paul: Dacă ar fi să descriu proiectul într-o singură frază, ar suna cam aşa : 50 de semi-maratoane şi 50 de discursuri în 50 de zile consecutive.

Asta înseamnă că în fiecare zi voi alerga 21 de km alături de alţi oameni doritori şi voi ţine un discurs motivaţional unui grup de tineri astfel încât să le demonstrez că şi în România pot avea o viaţă excelentă. Voi face acest lucru timp de 50 de zile, în 50 de oraşe diferite.

De ce? Pentru că a fost un vis de-al meu să transmit un mesaj motivaţional şi inspiraţional tinerilor. Eu l-am primit (când aveam vârsta lor) din cărţi şi pot să spun că mi-a schimbat viaţa. Plus că am fost şi eu inspirat să fac acest proiect de către Croix Sather.

Aici am vorbit pe scurt despre proiect:

 

 
Dragoş: Care va fi tema seminariilor pe care le vei ţine în cele 50 de oraşe?

Paul: Va fi un seminar motivaţional în care voi aborda teme precum responsabilitatea, importanţa setării obiectivelor, autoeducaţia şi consecvenţa. Sunt lucruri de bază pe care eu consider că orice tânăr ar trebui să le ştie şi să le aplice în viaţa sa.

Accentul îl voi pune pe importanţa autoeducaţiei. Daca citesc o singură carte de dezvoltare personală, ca rezultat al prezentării mele, înseamnă că scopul meu a fost îndeplinit.

Dragoş: Ce provocări fizice crezi că îţi va aduce această serie de semimaratoane, în 50 de zile consecutive? A mai făcut cineva acest lucru sau eşti primul?

Paul: Au mai fost persoane care să facă lucruri mai nebune ca mine 🙂

Provocări fizice am şi acum la antrenament, însă este un test fizic, emoţional şi mental.

Fizic pentru că sunt 21 de km în fiecare zi, ceea ce pune o presiune uriaşă pe organism.

Mental pentru că sunt 50 de zile şi după ceva timp pot intra într-o rutină şi va fi nevoie să nu mă plictisesc 🙂

Emoţional pentru că în fiecare zi va fi cam acelaşi lucru.

În concluzie, este o provocare mare pe care sunt tare curios cum o voi duce la capăt. Dar o voi duce.

alergam-pentru-educatie

Dragoş: Sunt absolut convins că împreună putem transforma lucrurile în bine în ţara noastră, şi educaţia este cel mai bun punct de pornire. Ce impact ţi-ai propus să aibă acest proiect asupra educaţiei din România?

Paul: Sincer să fiu, eu mi-am propus să am un impact asupra tinerilor şi în mod secundar asupra educaţiei. Vreau să le arăt că pot avea succes, pot trăi o viaţă extraordinară în România dacă se educă şi acţionează responsabil.

Eu cred că dacă am impact la nivelul tinerilor, educaţia se va schimba de la sine. Este ca într-un organism: dacă acţionezi la nivel de celulă, organismul per ansamblu va începe să se schimbe.

Dragoş: Transmite-ne un ultim mesaj pentru cei care ne citesc.

Paul: Desigur. Te invit să alergăm împreună pentru educaţie! Intră acum pe adresa: www.alergampentrueducatie.ro

Dragoş: Paul, îţi mulţumesc mult pentru acest interviu, eşti un exemplu pentru tinerii din România şi nu numai! Îţi urez mult succes şi abia aştept să văd efectele pozitive ale proiectului tău, la nivel naţional.

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments