TosinSunt foarte entuziasmat să vă prezint în acest articol un interviu inedit, cu Tosin Ogunnusi, cel mai bun Empowerment Coach din Marea Britanie.

Îl puteţi vedea live pe Tosin la conferinţa Born2Succeed, ce va avea loc pe 15 şi 16 martie în Bucureşti.

 
Dragoş Stoian: Salut Tosin, îţi mulţumesc pentru că acorzi acest interviu site-ului Obiceiurile Măiestriei. Pentru început vreau să te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine – ce te pasionează, ce te face să te trezeşti dimineaţa cu bucurie?

Tosin Ogunnusi: Mulţumesc pentru întrebare, numele meu este Tosin Ogunnusi (Empowerment Coach) şi conduc Think! Training & Consultancy Ltd cu partenerul meu (Louise Harris) în UK şi suntem specializaţi în training-uri de îmbunătăţirea performanţei. Cum spune şi sloganul nostru, „Îmbunătăţind performanţa prin oameni”, în esenţă acesta este lucru pe care îl facem!

Think! Training & Consultancy oferă training dinamic şi eficace, dezvoltare şi coaching pentru lideri, echipe şi persoane. Cursurile de training cuprind îmbunătăţirea performanţei pentru vânzări, serviciul cu clienţii, Leadership, NLP, formare de formatori, dezvoltare personală, team building, precum şi coaching personal şi mentoring. Lucrăm cu clienţi atât din UK cât şi dincolo de graniţe.

Ceea ce mă pasionează sunt oamenii! Suntem foarte orientaţi către oameni – aşa cum ştim, în orice afacere sau organizaţie, oamenii sunt cei care vor face diferenţa în cele din urmă. Îmi place foarte mult să dezvolt, să ajut, să susţin, să motivez, să inspir, să antrenez şi să educ oamenii în general.

Şi în mod special pe tineri, având în vedere că sunt liderii de mâine – putem să-i influenţăm, să-i formăm şi să-i schimbăm într-un anumit fel, pentru ca ei să-şi creeze o viaţă şi un viitor mai bun. Wow! Ce binecuvântare ar fi asta, nu-i aşa? Pentru mine nu există o împlinire mai mare în viaţă decât să contribui pozitiv la viaţa altei persoane, pentru a-şi atinge adevăratul potenţial.

Ceea ce mă face să mă trezesc cu entuziasm în fiecare dimineaţă este să ştiu şi să cred că am darul/valoarea să-i inspir pe alţii, şi asta începe cu mine însumi, cu partenera mea, copiii mei, familia mea extinsă, clienţii mei, comunitatea şi lumea mea.

Şi mai important, să ştiu că m-am trezit şi încă respir şi sunt sănătos – asta mă bucură şi mă face cu adevărat fericit să-mi trăiesc ziua!

Dragoş: Ce te-a făcut să devii coach şi să ajuţi oameni din întreaga lume să-şi depăşească limitele?

Tosin: De la o vârstă foarte fragedă am avut intuiţia de a cunoaşte şi de a simţi problemele şi provocările oamenilor, şi de a şti exact ce să le spun pentru a-i face să se simtă mai bine în legătură cu ei înşişi şi situaţia în care erau.

Nu ştiu cum se făcea, dar oamenilor le plăcea să-mi spună despre problemele lor (copii, adolescenţi, adulţi etc). chiar când eram foarte tânăr şi nu ştiam tot ce ştiu acum!

Uitându-mă acum în urmă, cred că pur şi simplu aveam darul de a asculta ceea ce aveau de zis, nu-i judecam pentru situaţiile prin care treceau, şi le dădeam o opinie sinceră despre ce simţeam în timp ce vorbeau cu mine. Uneori era ca şi cum răspunsurile veneau prin mine şi nu trebuia să mă gândesc la ele, doar vorbeam ce simţeam. Era foarte natural pentru mine.

Pentru o perioadă lungă nu am ştiut ce să fac cu aceste lucruri, dar ştiam că vreau să ajut şi să inspir oamenii. Aşa am descoperit că sunt binecuvântat cu o abundenţă de energie şi am decis să o canalizez în activităţi dinamice care chiar puteau să transforme şi să schimbe vieţile oamenilor într-o clipită.

Atunci am decis să devin Empowerment Coach, aşa că m-am pregătit ca NLP Practitioner, Master NLP Practitioner şi Trainer NLP.

Apoi, am devenit profesionist în Fire-walking, Board Breaking, Bar Bending, Arrow Breaking şi instructor de Glass-walking. Iar în ultimul an m-am format ca trainer, învăţând oamenii cum să-şi împărtăşească mesajul şi să aibă şi profit din asta, folosind abilităţi de Public Speaking profesionist – predate în cursul meu de 3 zile „Speaking & Presenting with IMPACT Intensive Training.”

Dragoş: Care a fost cea mai dificilă experienţă prin care ai trecut din punct de vedere profesional?

Tosin: Cea mai mare provocare pe care am avut-o a fost să-mi schimb cariera, trecând din industria contabilităţii în lumea dezvoltării personale. A fost o tranziţie foarte dificilă pentru mine – e greu mai ales când oamenii din jurul tău, persoanele dragi şi familia, nu sunt de acord cu alegerile tale.

Dar dacă aş sincer cu mine însumi, cea mai mare provocare a fost să „CRED” cu adevărat că pot să o fac şi că sunt destul de bun să o fac!

Acum, credinţa în abilităţile mele creşte din ce în ce mai puternică înăuntrul meu pe zi ce trece, şi acesta este unul din cele mai mari daruri pe care le dau mai departe generaţiei tinere: să ştie că sunt într-adevăr suficient de buni şi să creadă în totalitate în abilităţile lor de a-şi urma pasiunea şi de a avea succes cu ea.

Dragoş: Una din temele principale tratate de site-ul nostru este încrederea în sine. Ce înseamna pentru tine încrederea în sine şi care crezi că este cel mai eficient mod de a o creşte?

Tosin: Ce întrebare bună!

Am o soluţie foarte simplă legată de încrederea în sine, şi anume să o dezvolţi prin încercare şi eroare (acţionând constant către ceea ce vrei să realizezi).

Ce vreau să spun cu asta?

Ia ca exemplu orice sportiv profesionist, majoritatea au început de la o vârstă foarte fragedă să joace fotbal, tenis, golf, rugby sau înot, pentru a numi câteva sporturi. Niciunul nu s-a născut cu încredere în sine totală în disciplina lui, aceasta a fost dezvoltată prin antrenament, exerciţiu, educaţie care a luat mult timp, efort şi bani investiţi în acel sport pe parcursul unor ani, pentru a ajunge la o etapă unde avea încredere absolută în ceea ce făcea.

Poţi numi câţiva oameni care sunt în fruntea jocului lor, ca Roger Federer, Rafael Nadal, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Lewis Hamilton, Oprah Winfrey, Tony Robbins, Richard Branson, Alan Sugar, Donald Trump, fiecare şi-a dedicat viaţa lucrului pe care îl fac acum, acţionând prin încercare şi eroare.

Şi au perseverat până când au devenit foarte buni, apoi a venit şi succesul, care pentru anumiţi oameni pare că a venit peste noapte, dar nu a fost aşa. A venit ca rezultat al dedicării, perseverenţei, tenacităţii şi abilităţii lor de a adopta CANI (Constant And Never-ending Improvement). Încercând mereu să fie mai buni decât erau anul trecut.

Cei mai mulţi oameni nu sunt dispuşi să facă ceea ce e necesar pentru a-şi urma visurile, şi de aceea, de obicei se prăbuşesc la primul obstacol din calea lor. Şi de obicei, au impresia că dacă nu sunt confortabili cu a face ceva nou, asta înseamnă că nu au încredere în sine.

Dar acest lucru e total diferit – toţi ne-am născut cu încredere în sine absolută, dar când abordezi un nou domeniu, sport, o nouă idee, limbă străină sau carieră, vei fi inconfortabil la început, iar acesta e mersul normal al vieţii. Acesta este indiciul tău că eşti pe calea cea bună şi că trebuie să continui şi să faci ceea ce făceai până când devine a doua natură pentru tine.

Pe măsură ce devii confortabil cu acel lucru nou, încrederea în tine creşte direct proporţional. Este atât de simplu.

Pentru mine, modul de a-ţi creşte încrederea în tine este ca mai întâi să recunoşti că eşti o fiinţă umană încrezătoare. Atunci când începi ceva nou şi diferit cu care nu eşti familiar, te vei simţi inconfortabil la început; pe măsură ce progresezi, vei deveni din ce în ce mai confortabil.

Prin urmare, acţionează imediat şi nu amâna! Noi putem doar să creştem şi să ne dezvoltăm doar îndrăznind să facem ceva ce nu am mai făcut înainte.

Aşa că fi curajos şi îmbrăţişează „NECUNOSCUTUL” cu toată inima!

Dragoş: Eşti instructor profesionist in Fire-walking (mersul desculţ pe cărbuni încinşi), Board Breaking, Bar Bending, Arrow Breaking şi Glass-walking. Am practicat şi eu Arrow Breaking cu T. Harv Eker şi Fire-walking cu Tony Robbins, şi pot spune că au fost nişte experienţe fenomenale care mi-au crescut enorm încrederea în propriile forţe. De ce te-au atras aceste activităţi şi cui le-ai recomanda?

Tosin: Povestea aici este să-ţi urmezi intuiţia, şi într-un fel cred că am fost ghidat către aceste lucruri.

Prima mea experienţă de Fire-walking a fost cu Tony Robbins în 2000 şi de atunci am fost la evenimentul lui de referinţă UPW (Unleash the Power Within) de 9 ori. Intenţia mea la acea perioadă era să fac ceea ce făcea şi Tony şi să-i inspir pe alţii împărtăşindu-mi darul. Acea intenţie m-a ghidat să întâlnesc la UPW o persoană al cărei soţ făcea la acea vreme toate aceste activităţi dinamice. În 2 săptămâni, lucram cu ei pe gratis pentru a învăţa şi a creşte. După încă 2 săptămâni cu ei, au fost aşa impresionaţi de munca şi suportul meu încât mi-au oferit pe loc un contract.

După două luni am devenit persoana lor de top din vânzări şi training. De la doar 4 oameni în afacere am crescut la 20 de oameni în 3 ani, iar în acea perioadă am fost una din cele mai mari companii de training din UK care furniza cursuri de NLP (Programare Neuro-Lingvistică).

Eram deja foarte competent în toate activităţile de empowerment înainte să mă înrolez ca trainer, mai exact condusesem şi susţinusem 13 evenimente de Fire-walking înainte să devin eu instructor.

Aş recomanda tuturor să încerce una din aceste activităţi dinamice. Este o reală schimbare mentală. Este unul din cele mai rapide moduri de a permite oamenilor să conştientizeze că există o putere reală înăuntrul lor şi dacă şi-o folosesc pot realiza orice.

Dragoş: Vei fi unul din cei care vor susţine conferinţa Born2Succeed în Bucureşti, pe 15 si 16 martie. Care sunt în viziunea ta cei mai importanţi factori pentru a avea succes în viaţă?

Tosin: Sunt mulţi factori care determină dacă cineva are succes sau nu. Vreau să încep cu întrebarea: ce este succesul?

Conform lui Napoleon Hill, autorul cărţii „De la idee la bani”, succesul este „o realizare progresivă a unui ideal care merită!”

Iubesc această definiţie a succesului – înseamnă că ai succes când găseşti ceva de care eşti pasionat, iar un ideal care merită este o idee de care te-ai îndrăgostit la toate nivelurile (fizic, mental şi spiritual).

Sunt 7 factori pentru a deveni o persoană de succes:

1. Identifică-ţi obiectivul sau viziunea cu o claritate şi credinţă absolută;
2. Înţelege motivul, „DE CE”-ul din spatele dorinţei tale pentru obiectiv sau viziune;
3. Acţionează imediat şi consecvent folosind resursele potrivite şi având o strategie de a ajunge acolo unde vrei să fii;
4. Fii deschis la alte posibilităţi şi flexibil în abordarea ta;
5. Reflectă la ceea ce se întâmplă în jurul tău şi verifică periodic unde eşti, în relaţie cu unde vrei să ajungi;
6. Pune-ţi constant întrebările potrivite, pe parcursul drumului;
7. Continuă până când obţii obiectivul sau viziunea ta; fii dispus să-ţi schimbi abordarea şi să accepţi sfaturi şi coaching pe parcurs.

Dragoş: Ce le-ai recomanda tinerilor din Romania care vor să înceapă o afacere dar se lovesc de diverse obstacole (spre exemplu nu au timp pentru că au şi un job de care au nevoie să se întreţină)?

Tosin: Cuvântul cheie aici este „CREATIVITATE”! Aşa cum spunea mama mea, „Unde este o dorinţă puternică, este şi o cale!”

Tinerii au nevoie să gândească în afara cutiei, să încerce o uncenicie, poate ca mine, să meargă să lucreze pe gratis 2 săptămâni pentru cineva care face ceea ce îşi doresc şi astfel să câştige experienţă.

Cine ştie, dacă te oferi poate vei primi un contract aşa cum am primit eu. Modelează pe cineva care face deja ceea ce vrei, găseşte un mentor care este dispus să te ghideze. Dacă oportunitatea nu se prezintă singură, du-te să o creezi tu, printr-un mod sau altul. Dacă lucrezi deja full-time, atunci munceşte seara part-time în domeniul legat de ceea ce îţi doreşti.

Sfatul meu către tinerii din România este să recunoască faptul că obstacolele sunt punctul comun pentru toţi antreprenorii, pentru toată lumea care vrea să înceapă în afaceri sau este deja acolo. Nimeni nu este scutit de asta. Nu obstacolul este marea provocare, contează ceea ce faci ca urmare a acelei dificultăţi.

Obstacolele îţi construiesc caracterul şi îţi oferă o poveste pe care s-o spui în viitor pentru a-i inspira pe alţii, despre cum ai trecut peste greutăţi. Cheia este să nu renunţi şi să insişti să găseşti moduri noi de a reuşi.

Aşa cum am spus mai devreme, nu e vorba de bani sau timp, e vorba de dorinţă şi angajament. Întrebarea este: cât de mult o vrei? Am descoperit că dacă oamenii vor cu adevărat ceva, de obicei găsesc o cale de a-l obţine, de a face lucrurile să se întâmple.

Dragoş: Ce recomanzi oamenilor pentru a fi mai disciplinaţi şi mai consecvenţi în atingerea scopurilor?

Tosin: Să aibă o rutină şi un sistem pentru a face lucrurile.

Disciplina şi tenacitatea necesită să faci lucrurile într-un anume fel, în mod repetat, pentru o perioadă de timp (pentru a deveni competent în acel domeniu).

Cea mai bună analogie pentru acest lucru o reprezintă creşterea unui copil. Ai nevoie să ai o rutină şi un sistem în fiecare etapă a dezvoltării şi creşterii lui.

Am doi copii minunaţi: Leon are 4 ani şi jumătate şi Nathan 2 ani şi jumătate. Eu şi partenera mea am urmat sistemul Gina Ford pentru a crea o rutină pentru primul nostru copil (Leon), iar acest sistem ne ajută cu al doilea copil, deoarece avem deja sistemul bine pus la punct! Poţi spune că am fost foarte disciplinaţi şi perseverenţi.

Acelaşi lucru se aplică şi în business. Cheia este să-ţi setezi rutine şi să ai un sistem pentru a îndeplini lucrurile.

Dragoş: În final, te rog să ne spui câteva lucruri despre conferinţa Born2Succeed şi ce vei preda acolo.

Tosin: Conferinţa Born2Succeed este un eveniment plin de acţiune care va oferi o experienţă unică.

În sesiunea mea, voi acoperi 7 domenii:

1. Sistemul de operare al minţii (cum funcţionează mintea noastră);
2. Auto-promovare (împărtăşirea expertizei noastre şi cum să avem un profit din ea);
3. Şapte paşi cheie pentru succes şi procesul creativ prin care ai nevoie să treci pentru a avea acel succes;
4. Procesul de vindecarea a traseului emoţional (detaşarea de emoţiile negative din trecut). Acesta este nou-nouţ, nu a mai fost făcut niciodată într-un grup, aşa că abia aştept să îl facem împreună;
5. Exerciţiu de setare pentru obiectiv sau viziune;
6. Exerciţiu de creare a unei noi identităţi (pentru a te susţine în realizarea obiectivului sau viziunii tale în viaţă);
7. Voi purta participanţii VIP printr-o experienţă unică – vor sparge o placă din lemn de 2,5 cm cu mâna goală, fără să fie răniţi în niciun fel.

Dragoş: Tosin, îţi multumesc mult pentru contribuţia ta, a fost un interviu extrem de interesant. Abia aşteptăm conferinţa Born2Succeed!

Tosin: Îţi mulţumesc şi eu pentru interviu, mă simt foarte binecuvântat şi onorat pentru că am făcut asta.
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments