ne-ajuta-cartile-de-dezvoltare-personalaDupă ce am scris un articol despre ce am învăţat despre încredere din 13 cărţi extraordinare, cineva m-a întrebat cum ne pot inspira autorii cărţilor, afirmând că fiecare are propria experienţă şi viaţă şi că nu oricine reprezintă modele pentru toată lumea.
 
În ultimul timp dezvoltarea personală a început să fie din ce în ce mai populară şi uneori ne simţim copleşiţi de avalanşa de informaţii, cărţi sau filmuleţe care sunt promovate.
 
Cele mai multe persoane se entuziasmează când descoperă că au mult mai multă putere asupra vieţii lor decât credeau şi încep să citească din ce în ce mai des.
 
Din păcate, după lectura acestor cărţi, unii oameni îşi crează aşteptări foarte mari într-un timp foarte scurt şi/sau cu un efort minim. Şi sunt tentaţi să creadă că dezvoltarea personală e o pierdere de timp, sau că reprezintă ceva care îţi face rău pentru că te face să visezi prea mult.
 
Alţii se blochează în paradigma „nu ştiu suficient, trebuie să citesc mai mult”. Şi citesc enorm fără să pună în practică, căutând la nesfârşit acea carte care va face diferenţa.
 
În experienţa mea, cărţile NU îţi schimbă viaţa. TU îţi schimbi viaţa prin gândurile, emoţiile şi acţiunile tale. Iar cărţile joacă un rol nepreţuit, pentru că declanşează aceste schimbări.
 
 
Iată câteva exemple în care am folosit eu puterea cărţilor în viaţa mea:
 
– La vârsta de 20 de ani am citit Forţa gândirii pozitive de Norman Vincent Peale. Rezultatele nu au fost pe măsură, pentru că am aplicat foarte puţin din ceea ce am citit. Dar mi-a deschis poarta către îmbunătăţirea personală – fără această carte probabil nici nu aş fi avut acest site.
 
– Pot să spun cu mâna pe inimă că „Descoperă forţa din tine” de Anthony Robbins mi-a schimbat viaţa radical, pentru că m-a ajutat să iau decizia de a-mi urma visul: să fiu trainer şi să ajut cât mai mulţi oameni să-şi descopere potenţialul interior.
 
– Am aplicat principiile din „Cum să vorbim în public” de Dale Carnegie pentru zeci de discursuri în care am înregistrat îmbunătăţiri majore şi am primit feedback foarte bun.
 
– După ce am citit cartea „Putere nelimitată” de Tony Robbins, am folosit partea despre setarea de obiective pentru a ţine un seminar în public, pe culoarul galeriilor Carrefour Băneasa. Apoi pe baza acestor idei am creat un grup de mastermind în care s-au format nişte prietenii pe viaţă – ne întâlnim chiar şi acum după 2 ani de zile pentru a lucra la dezvoltarea noastră.
 
– Bestseller-ul lui T. Harv Eker, „Secretele minţii de milionar” m-a inspirat să merg la cursul lui de 3 zile din Londra, unde am trecut peste multe temeri după ce am rupt o săgeată cu gâtul şi am socializat cu sute de oameni veniţi acolo din toată lumea. De asemenea, aici am înţeles pentru prima oară ce înseamnă puterea de a-ţi gestiona finanţele.
 
– Citirea celebrei cărţi „Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki m-a inspirat să studiez mai mult despre fenomenul investiţiilor. Acest lucru mi-a dat curajul ca ulterior să fac prima investiţie din viaţa mea (dacă nu ai citit cartea ţi-o recomand insistent, îţi va schimba modul în care vezi munca şi finanţele tale).
 
– Am folosit tehnicile lui Joe Vitale din „Hypnotic Writing” pentru a-mi îmbunătăţi articolele şi stilul în care comunic în scris.
 
.. exemplele pot continua, dar te las pe tine să adaugi cum te-au ajutat cărţile despre dezvoltare personală, în zona de comentarii de la sfârşitul articolului.
 
 
Cărţile bune din domeniul dezvoltării personale ne ajută în multe feluri, atâta timp cât nu ne limităm doar la cititul lor şi trecem şi la acţiune:
 

  • Ne transmit idei care ne pot schimba gândirea şi felul în care acţionăm. Cum ar fi responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în viaţa noastră (nu suntem victime decât dacă alegem acest lucru), sau faptul că posedăm un potenţial enorm.
  •  

  • Ne oferă tehnici testate prin care putem avea rezultate rapide în relaţii, afaceri, sănătate etc. Bineînţeles că experienţa altora nu este la fel cu a noastră, dar ne putem scurta foarte mult procesul de învăţare dacă evităm greşelile pe care le-au făcut alţii şi le adoptăm mentalităţile şi acţiunile.
  •  

  • Ne arată alte perspective asupra problemelor din viaţa noastră – uneori suntem aşa de blocaţi în anumite situaţii încât nu putem vedea că există o cale mai uşoară.
  •  

  • Ne inspiră: suntem fiinţe empatice – dacă vedem pe cineva care plânge ne întristăm şi noi, iar atunci când o persoană râde începem să zâmbim. Faptul că citim despre oameni care au trecut prin greutăţi mai mari ca noi şi au reuşit lucruri fenomenale ne ajută să credem că şi noi vom putea. Spre exemplu, biografiile oamenilor celebri sunt o sursa constantă de inspiraţie.
  •  

  • Ne îndeamnă să îi ajutăm pe ceilalţi – majoritatea autorilor buni din acest domeniu subliniază valoarea contribuţiei în vieţile noastre şi ne demonstrează prin experienţa şi rezultatele lor cât de important este să-i ajuţi pe cei din jurul nostru.

 
 

Spune-ţi şi tu părerea – contribuie la acest articol!
 
Aş vrea să aud experienţa ta personală în legătură cu aceste cărţi – cum te-au ajutat, în ce moment din viaţă le-ai descoperit, cum le poţi folosi mai bine pentru a avea rezultate, ce cărţi recomanzi celor care citesc acest site.
 
 
Mai jos îţi prezint 3 comentarii la întrebarea ‘ne ajuta cărţile de dezvoltare personală?”, primite de la cititorii paginii de facebook Obiceiurile Măiestriei:
 
„Pe mine m-au ajutat enorm pentru ca niciodata nu ma multumeam cu informatiile primite de la cei din jur, familie, prieteni si voiam mereu ceva nou, povesti noi.
Asa am dobandit incredere in mine si acum stiu cine sunt si ce pot face, neavand nevoie ca cei din jur sa imi confirme.
Cu ajutorul lecturii mi-am propus cu ani in urma sa am o zi minunata in fiecare zi si curios este ca reusesc!
Nu e vorba de faptul ca toate imi merg ca pe roate ci de felul de abordare a situatiei si daca am o problema inseamna ca am si rezolvarea!”

— Maria P.
 
„Cartile raspund la intrebari, iti ofera cunoastere si de multe ori un singur paragraf iti poate aduce o constientizare. Pe drumul catre tine insuti, cu dedicare, curaj, onestitate si o introspectie profunda sunt de un real folos.”
— Ondina I.
 
„Cartile au darul de a inspira si de a incuraja prin faptul ca activeaza atat imaginatia, cat si sentimentul de incredere in propria persoana. Intr-o lume paralela, poti crede ca esti un erou. Iar apoi devine mai usoara realitatea. Sau faci tot posibilul sa o schimbi”
— Aminah T.
 
Te invit să adaugi şi tu comentariul tău mai jos!
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments