Nu ai idee cum obiceiurile maiestrieiTe-ai descurajat vreodată când ţi-ai dat seama că nu ştii cum îţi vei îndeplini visurile?

Ieri mă uitam la un interviu cu Gerardo de Nicolas, CEO-ul companiei mexicane Homex, care construieşte peste 51 de milioane de case pe an.

Homex a fost înfiinţată în 1989, când dezvolta aproximativ 140 de case pe an.

Când a fost întrebat cum a reuşit să îşi dezvolte o asemenea capacitate de producţie, Gerardo de Nicolas a răspuns: „Am reuşit pentru că nu am ştiut”.

Atunci când compania a început să se extindă în mai multe oraşe, toţi le-au spus că nimeni nu a mai făcut asta în Mexic, şi că nu va funcţiona. La acestea, ei au răspuns: „Nu ştim.. hai să încercăm!”

Apoi, când au vrut să achiziţioneze un o altă companie de construcţii din ţară, toţi bancherii le-au spus că „nimeni nu a mai făcut asta în Mexic, va fi imposibil”. Ei au răspuns „Nu ştim! Hai să încercăm.”

Şi nu numai că au reuşit, dar au ajuns singura companie mexicană de construcţii imobiliare listată la bursa din New York.
 

Acest interviu mi-a amintit că mai demult am vorbit cu un prieten care a dezvoltat un training de dezvoltare personală în toată România şi mi-a spus că dacă ar fi ştiut cum vor decurge lucrurile de la început, ce efort şi ce greutăţi implică lansarea în toate acele oraşe, nu ar mai fi avut curajul să înceapă.

Mesajul acestui articol e simplu: scapă de stresul faptului că nu ştii încă în ce mod vei face lucrurile să meargă!

Când încep să îşi seteze un obiectiv ambiţios, majoritatea oamenilor se entuziasmează.

Dar atunci când vine întrebarea „cum voi ajunge acolo?” şi îşi dau seama că pe moment nu au resursele, experienţa sau cunoştinţele necesare, se descurajează şi încep să se îndoiască.

Când te îngrijorezi că vei reuşi, acest mod de gândire te va bloca, pentru că dacă nu ai nicio idee despre cum o vei face, vei crede că NU poţi să o faci.

Sunt curios, ai vreun progres, pe orice plan, faţă de ultimii 3 ani?
Ştiai acum câţiva ani cum vei găsi acea relaţie, sau cum vei câştiga mai mulţi bani, sau de unde vor veni oportunităţile?

Probabil că dacă aveai idee câte obstacole vei întâmpina pe plan profesional sau ce mică era şansa de a cunoaşte acea persoană, ai fi abandonat de la bun început.

În acest caz, ignoranţa te poate propulsa. Atunci când nu cunoşti limitele, îţi foloseşti creativitatea şi găseşti moduri noi de a face lucrurile.

Cunoaştem mult prea puţin pentru a ne da seama cum se pot realiza anumite lucruri. Bineînţeles că ego-ul nostru vrea să ne spună „ştiu tot! stai să-ţi explic de ce nu se poate.”

schema

 
În momentul în care spunem „nu am cum”, anulăm toate posibilităţile şi oportunităţile care ar fi fost la îndemâna noastră dacă eram deschişi.

 
Atunci când nu ştii cum să-ţi atingi ţelurile, urmează aceşti paşi:

1. Defineşte clar ceea ce vrei. Scrie periodic obiectivele tale pe hârtie, în timp ce simţi bucuria pe care o vei avea după ce le vei realiza.

2. Ai încredere în faptul că vei reuşi. Acesta este cel mai important pas, deoarece credinţa nestrămutată ne va da voie să descoperim soluţii, chiar şi atunci când situaţia pare fără ieşire.

3. Foloseşte „Metoda celor 20 de idei”, pentru a găsi moduri noi de a acţiona. O găseşti explicată în acest articol.

E important de reţinut că vei genera idei pentru acţiunile imediate, nu ai nevoie să ştii tot procesul – lucrurile se vor schimba şi tu te vei adapta pe parcurs.

4. Deschide-ti mintea şi inima în faţa oportunităţilor nebănuite. Răspunsul ar putea să vină de la un necunoscut, sau de la un prieten cu care nu te-ai mai văzut de mult timp, sau ai putea să găseşti ideea salvatoare în versurile unui cântec. Nu exclude absolut nimic, intenţia ta a pus deja în joc forţe nevăzute, care se pot manifesta în cele mai ciudate moduri.

Apoi acţionează atunci când simţi, fără să pui presiune asupra ta.

5. Evită discuţiile despre visurile tale – e foarte probabil că cei mai mulţi îţi vor explica de ce nu se poate.
Excepţia o fac cei care înţeleg aceste lucruri şi te felicită pentru curajul de a-ţi dori ceva mai mult.
 

Am auzit persoane care vorbesc în felul următor:
„Cum să reuşesc să fac aşa ceva? E absurd, având în vedere că nu am facultate în domeniu, sau că nu am o sumă de bani, sau că nu am cunoştinţele necesare.”
„Nimeni nu a mai făcut aşa ceva într-un timp atât de scurt!”
„E ilogic!”

Cea mai mare tentaţie este să asculţi aceste argumente, care la urma urmei sunt logice!

Dar această logică este bazată pe o gândire foarte limitată. Oamenii cred că viaţa este ca un joc de şah – fiecare se poate mişca doar în câteva pătrăţele.

Fii tu nebunul care iese de pe tablă şi descoperă un univers în care aproape orice este posibil!

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments