Sursa foto: Justin Kern, licenta aici

Sursa foto: Justin Kern, licenta aici

Te-ai întrebat vreodată ce domeniu ţi se potriveşte, ce vocaţie ai sau dacă merită sau nu să intri într-o nouă afacere?
 
Din păcate, mulţi îşi dau seama că au investit timp, bani şi efort în ceva ce nu le place sau nu le aduce nimic bun.
 

Poţi afla rapid ce funcţionează pentru tine folosind tehnica numită pătrunderea în coridor.
 
T. Harv Eker prezintă această simplă metodă în celebra lui carte, care tratează un subiect foarte sensibil pentru majoritatea oamenilor.
 
 

Un afacerist devine.. spălator de vase

 
Autorul cărţii menţionate mai sus îşi dorea să-şi deschidă o cofetărie, şi pentru asta a făcut prima mişcare logică: a început să studieze piaţa. S-a informat despre locaţiile posibile, aparatura necesară şi tipurile de prăjituri pe care ar putea să le producă.
 
Însă în tot acest timp simţea că nu a învăţat mare lucru despre domeniu, doar se îngrăşase de la atâtea dulciuri „testate”. Aşa că s-a gândit la altă abordare: să-şi ia o slujbă într-o cofetărie! Din interior ar fi putut învăţa mult mai multe despre afacere chiar de pe o poziţie de spălător de vase, decât ar fi putut din exterior analizând studii de piaţă.
 

Zis şi făcut: a doua zi s-a angajat la o cofetărie ca ajutor de ospătar. Deşi jobul implica să cureţe podelele şi să spele vasele, Harv nu se plângea, pentru că ştia că este acolo într-o misiune. Astfel şi-a petrecut mult timp flecărind cu managerul despre beneficii şi profit, verificând fişele şi ajutându-l pe brutar în mijlocul nopţii pentru a învăţa despre echipamente şi ingrediente.
 

A avut nevoie doar de o săptămână să afle tot ceea ce îşi propusese, după care şi-a dat demisia. Concluzia lui a fost simplă: şi-a dat seama că nu îi place deloc domeniul şi astfel a scutit timp preţios şi foarte mulţi bani pe care i-ar fi aruncat pe o afacere care nu i se potrivea.
 

A doua zi după ce şi-a dat demisia, bucătarul l-a sunat şi i-a propus o afacere cu ghete sport. Harv nu îşi dorea să aibă un parteneriat cu acesta, dar ideea i-a surâs şi a început să vândă echipamente sportive către marile magazine. În scurt timp, a observat că în acea perioadă exista o lipsă de aparate de fitness pentru casă, aşa că şi-a deschis propriul magazin cu care a avut un mare succes.
 

Totul a plecat de la decizia de a intra în coridor, de a testa dinăuntru, fapt ce i-a deschis uşa către o altă oportunitate!

 
 

Ce ai de câştigat dacă foloseşti această metodă

 
Dacă nu ştii ce vrei să faci există riscul de a te arunca prea repede într-un domeniu care poate nu te avantajează.
 
Sau poate ştii exact ce îţi doreşti dar nu ai idee de unde să începi.
 

Pentru ambele situaţii, dacă foloseşti pătrunderea în coridor vei avea următoarele avantaje:
 

  1. Observi domeniul din interior – aceasta este cea mai eficientă cale de învăţare;
  2.  

  3. Realizezi contactele şi relaţiile de care vei avea nevoie, lucru mult mai greu de atins din exterior;
  4.  

  5. În momentul în care ai intrat în coridor, ţi se pot deschide alte uşi – oportunităţi de care nici nu ştiai că există până atunci;
  6.  

  7. Poţi afla dacă ţi se potriveşte sau nu domeniul înainte de a te implica prea mult!

 
 

Începe cu ce ai în acest moment

 
Cei care nu au încredere în sine îşi închipuie că trebuie să ştie totul de la început, ceea ce e aproape imposibil. Din această cauză, le este teamă să treacă la acţiune şi se consolează cu scuze de genul „nu am experienţă”, „nu am talent” sau „ai nevoie de pile pentru a intra într-un domeniu”.

 

Dacă vei aborda mentalitatea „acţionez acum în orice mod posibil, indiferent de nivelul meu actual”, vei putea testa mai multe activităţi într-un timp destul de scurt. Îţi vei da voie să greşeşti şi astfel vei avea mari şanse să descoperi rapid ce îţi place şi ce funcţionează pentru tine.

 

Poţi intra în joc în aproape în orice domeniu, doar cu ceea ce ai în acest moment. Chiar dacă în unele cazuri pare aproape imposibil, cu suficientă creativitate poţi avea acces aproape oriunde, indiferent de nivelul tău actual de cunoştinţe sau experienţă.
 

Tu ce experienţă ai în alegerea şi testarea unui domeniu în care ai vrut să începi?
 
Te invit să-ţi adaugi povestea ta într-un comentariu sub acest articol! Îi vei putea ajuta şi inspira pe cititorii acestui site.
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments