Sursa foto: Rennett Stowe, licenţa aici

Te-ai gândit vreodată cu recunoştinţă la sănătatea ta după ce ai văzut o persoană foarte bolnavă?
 
De cele mai multe ori nu facem judecăţi absolute, ci prin comparaţie.
 
Principiul contrastului ne spune că atunci când avem două elemente diferite, dacă le comparăm vom percepe diferenţa dintre ele mai mare decât este în realitate.
 
Contrastul este folosit foarte des în persuasiune. Spre exemplu, în vânzări se prezintă mai întâi un produs exagerat de scump, apoi unul scump. Cel din urmă va părea ieftin, în comparaţie cu cel exorbitant.
 
Principiul contrastului ne influenţează aproape orice percepţie:
 
– un reporter de înălţime medie poate părea pitic atunci când ia interviu unui jucător de baschet;
– după ce ascultăm o melodie enervantă, o piesă mediocră va părea muzică divină;
– dacă ridicăm mai întâi un obiect greu, apoi unul mai uşor, vom estima că al doilea este mult mai uşor;
– dacă suntem foarte înfometaţi, o mâncare banală ni se pare delicioasă (cum spune şi proverbul – „foamea e cel mai bun bucătar”)
 
Chiar şi ochii noştri pot fi păcăliţi folosind acest principiu – uită-te la imaginea de mai jos şi întreabă-te: care din cercurile portocalii este mai mare?
 

 
Răspunsul este: ambele cercuri portocalii au aceeasi mărime, dar le vedem diferite din cauză că ochii noştri le compară cu elementele din jurul lor.
 
Aplicăm acest principiu de fiecare dată când ne comparăm cu ceilalţi. Si acesta poate fi un mod foarte rapid prin care ne putem pierde încrederea în sine.
 
Pe măsură ce citeşti aceste rânduri, poţi să-ţi aminteşti câteva moduri în care te-ai comparat în trecut cu persoane care se descurcau mult mai bine ca tine.
Te-ai întrebat vreodată cum de alţii sunt aşa de buni la ceea ce îţi doreşti, şi de ce oare ei sunt norocoşi şi tu nu eşti? Bineînţeles că nu vedem munca enormă din spatele reuşitei lor şi eşecurile prin care au trecut, dar e de ajuns să ne comparăm pentru a ne simţi insuficienţi.
 
Odată ce ştii că mintea umană va face mereu aceste comparaţii, poţi folosi contrastul în avantajul tău. Sau poţi să-ţi dai seama când acest principiu te face să te simţi inadecvat(ă).
 
Când ne poate ajuta:
 

  • Când folosim constrastul pentru a conştientiza cât de binecuvântaţi suntem, în comparaţie cu alţi oameni care au dificultăţi şi lipsuri mult mai mari;
  • Când ne uităm la persoane extraordinare şi ne ambiţionăm să avem şi noi performanţe asemănătoare – ne lăsăm inspiraţi, nu intimidaţi;
  • Când ne uităm la trecutul nostru – unde eram acum 5 sau 10 ani, şi ne dăm seama cât de mult am crescut şi câte succese am avut.

 
Când ne poate sabota:
 

  • Când încercăm să trăim vieţile altora, standarde impuse de societate;
  • Când ne comparăm cu oameni care sunt mult mai buni şi ne spunem că nu vom ajunge niciodată la nivelul lor;
  • Când ne comparăm cu persoane care au obţinut lucrurile pe care le dorim, dar au valori de viaţă total diferite faţă de valorile noastre.

 
Dar cel mai important lucru este să nu uităm că fiecare din noi este unic. Nu vom fi niciodată perfecţi, dar tocmai această diversitate ne face să fim cu adevărat minunaţi, deosebiţi.
 
Atunci când realizezi faptul că tocmai în imperfecţiune poate fi găsită adevărata frumuseţe, poţi să te accepţi şi să te iubeşti aşa cum eşti.

 
 
În filmul de mai jos, poţi vedea cum comparaţia cu alte persoane poate face chiar şi vedetele de la Hollywood să arate urât. Ceea ce vei urmări este o iluzie optică, în care diverse feţe apar şi dispar de pe ecran în acelaşi loc, la scurt timp.
 
Atunci când le vedem cu privirea periferică, diferenţa dintre ele le transformă grotesc, pentru că ochii noştri se adaptează mai greu şi fac o medie între cele două imagini:
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments