Romania-tara-cu-cel-mai-inalt-nivel-de-traiImaginează-ţi că te trezeşti dimineaţa şi citeşti următoarea ştire: România a fost declarată ţara cu cel mai înalt nivel de trai din Europa.
 
Economia sa creşte într-un ritm remarcabil, graţie clasei politice incoruptibile.

 

După ce savurezi micul dejun, ieşi din casă şi te îndrepţi spre jobul tău – ai o slujbă plătită foarte bine ce îţi permite un stil de viaţă pe măsură.
 
După primii paşi, nările ţi se umplu cu aerul proaspăt din Bucureşti, cea mai puţin poluată capitală de pe continent. Străzile sunt de o curăţenie impecabilă şi miros a şampon.
 
Trecătorii sunt foarte relaxaţi şi amabili, îşi zâmbesc şi se salută chiar dacă nu se cunosc. Te urci în maşină şi conduci cu plăcere pe străzile fără urmă de gropi…
 
 

..dacă ţi-ai zugrăvit deja aceste imagini în minte, îţi voi adresa câteva întrebări despre modul în care ai gândi, trăind în acest mediu – în cea mai dezvoltată ţară:
 
Cum te-ai purta cu oamenii întâlniţi pe parcursul zilei?
 
Cum te-ai comporta în trafic?
 
Ce ai face diferit în relaţiile cu cei apropiaţi?
 
Ce ai gândi si ce ai vorbi despre români şi România?

 
 

Am ilustrat această poveste pentru că văd foarte mulţi oameni care dau vina pentru dificultăţile din viaţa lor pe situaţia din România, politicieni, criza sau lipsa de oportunităţi de aici.

 

Există o singură problemă: Chiar dacă au dreptate în privinţa problemelor pe care le vedem în ţară, viaţa lor depinde în cele din urmă de gândirea şi acţiunile lor, nu de politicieni sau criză.
 
Evident că dacă ai avea condiţiile descrise mai sus lucrurile ar fi mult mai uşoare, dar atunci când arunci vina pe factorii externi îţi cedezi o mare parte din puterea personală de a acţiona.

 

Există un tip de gândire foarte răspândit:
 
Sunt tratat prost – – – – din această cauză – – – -> mă port şi eu urât cu ceilalţi
România are o imagine proastă ——–> mi-e ruşine că sunt român
Afacerea sau jobul meu întâmpină greutăţi ——–> mă plâng că „la noi” nu se poate face nimic
Nu îmi urmez cariera visată ——–> blamez lipsa condiţiilor din ţară

 

Ce-ar fi dacă am inversa acest mod de a gândi?
 
Cum ar fi dacă am începe să acţionăm diferit acum, cu ceea ce avem în acest moment?
 
Ce ar fi dacă am fi mândri că suntem români, tocmai pentru a ne creşte imaginea în afara ţării?
 
Cum ar fi dacă am începe să lucrăm pentru visul nostru începând de acum, chiar dacă nu avem condiţiile necesare?
 
Ce ar fi dacă am începe să ne comportăm diferit, oare ar avea un efect în timp chiar şi asupra celor care ne tratează mai puţin bine?

 

Ştiu că este greu să îţi asumi responsabilitatea pentru viaţa şi acţiunile tale. Dar din momentul în care nu mai învinovăţeşti pe nimeni, poţi să începi să trăieşti cu adevărat liber(ă), şi să contribui şi în vieţile celorlalţi.
 
Atunci când renunţi la ipostaza de victimă, îţi dai seama că ai mult mai multă putere decât ai fi crezut.

 

Hai să începem cu noi, să oferim înainte să primim. Să luăm noi iniţiativa în loc să aşteptăm de la alţii să repare lucrurile!
 
Simpla citire a unui articol nu va avea un mare efect, aşa că îţi recomand o acţiune practică:

 

Următoarea dată când întâlneşti o persoană care se poartă urât cu tine, zâmbeşte şi păstrează-ţi buna dispoziţie. Imaginează-ţi că are probleme în viaţa personală şi gândeşte-te la cât de mult îi vei schimba ziua prin faptul că îţi păstrezi calmul şi o tratezi frumos chiar dacă ea nu a făcut asta.
 
Dacă răspunde tot aşa agresiv, arată-i răbdare şi bunătate în continuare.
Repetă acest procedeu până când îşi schimbă comportamentul în bine sau până când se plictiseşte şi renunţă 🙂

 

Pentru exerciţiul de mai sus vei avea nevoie de un simţ al umorului bine dezvoltat şi de o tonă de bună dispoziţie.
 
Aşa că te las cu ceva care te va ajuta în această direcţie: un jurnal de ştiri mai puţin obişnuit. Un clip despre România, ţara cu cei mai bogaţi oameni din lume, paradisul fiscal unde autorităţile te opresc să-ţi umfle roţile şi să-ţi bage benzină:

 


 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments