sageata

„Secretul libertății este să realizezi că nu ești nevoit să crezi în ceea ce îți spune propria minte.” ~ T. Harv Eker


Îți aduci aminte de o situație în care îți era foarte frică?

În acest articol vreau să-ți povestesc despre un moment în care mi-a fost teamă. Dar nu orice teamă – în acea zi mi-a fost frică de moarte.

Eram la un seminarul de 3 zile „Millionaire Mind Intensive” ținut de T. Harv Eker. Acest eveniment conținea multe informații valoroase despre relația noastră cu banii, precum și exerciții practice care ne ajutau să ne îmbunătățim inteligența financiară și să ne dezvoltăm personal.

Unul din exerciții era menit să ne dea imboldul să trecem peste frică (în orice domeniu), prin ruperea unei săgeți cu gâtul.

Săgeata se punea cu vârful de metal între punctul moale (dintre clavicule) de sub gâtul celui care urma să o rupă și mâna întinsă a unui partener. Apoi, cel dintâi trebuia să facă un pas hotărât spre partener, rupând în două săgeata cu gâtul său.

Înainte de a fi învățați cum să rupem săgeata, am primit un document în care scria că facem asta pe propria noastra răspundere și ne asumăm 100% responsabilitatea dacă ne rănim sau în cazul în care ne accidentăm mortal.

Vă dați seama că oamenii se uitau unii la alții râzând nervos – nu și-au imaginat că vor semna așa ceva. Iar mie începea să îmi bată inima din ce în ce mai tare…

Bineînțeles că nu eram obligați să facem exercițiul. Dar eu am semnat pentru că eram curios, deși nu prea credeam că îl voi duce până la capăt.

Apoi Harv a început să ne „încurajeze”. Ne-a spus că dacă facem pasul spre săgeată prea repede, aceasta se va curba, ne va intra pe sub bărbie în gură, iar gustul de metal nu este atât de plăcut.

A continuat apoi în stilul lui ironic: „Dacă faceți pasul prea încet – dacă ezitați – vârful va intra în gât și atunci veți înțelege de ce au covoarele culoarea roșu închis: pentru a economisi la nota de plată pentru curățenie!”

Când am auzit aceste vorbe am început să fiu copleșit de teamă. Lucrurile deveneau serioase…

M-am uitat în jurul meu și am văzut unele fețe nervoase, persoane speriate ca mine. Dar am observat și o grămadă de oameni care erau foarte curajoși!

Unul din ei era un adolescent foarte isteț care făcea parte din grupul nostru și râdea relaxat, spunând că abia așteaptă să vină săgeata.

În acel moment a început să-mi fie rușine că eram atât de înfricoșat.

Ți-a fost vreodată rușine de teama ta? Te-ai gândit că nu e normal să te simți așa, că ar trebui să ai mai mult curaj?
 

Îmi spuneam că aș fi vrut să fiu și eu mai îndrăzneț și aveam sentimentul că sunt inferior față de ceilalți în acel moment.

Încercam să găsesc motive pentru a NU face exercițiul: „Nu o să fie o tragedie dacă nu îl fac… nu trebuie să-mi demonstrez nimic. Sigur pot să o fac, dar nu azi – poate data viitoare :)”

Dar în loc să mă las condus de aceste scuze, mi-am amintit ce ne-a spus Harv, cu o zi în urmă:

Frica este un instrument bun pentru supravieţuire, dar nu pentru prosperare. Creierul va încerca întotdeauna să ne păcălească folosind tot felul de scenarii, pentru că așa ne ține în siguranță – doar că prețul pentru asta este o viață trăită în mediocritate.

Când simţi că te copleşesc aceste gânduri, nu te lupta cu ele, ci doar observă-le și spune-i minţii: „Mulţumesc că mi-ai împărtășit asta”. Apoi acționează în ciuda fricii!

Aşa că am ignorat ceea ce auzeam în capul meu şi am intrat hotărât cu gâtul în săgeată, care s-a rupt foarte ușor – exercițiul propriu-zis a durat o secundă.

Mi-e greu să descriu trăirile pe care le-am avut imediat după aceea: săream în sus de bucurie şi mă îmbrăţişam cu cei din jur ca un sportiv care tocmai a câștigat o competiție mondială 🙂
Harv Eker ne instruise să sărbătorim la sfârşit, pentru a asocia învingerea fricii cu sentimente pozitive.

M-am uitat în jurul meu şi am văzut 2 categorii de experienţe: unii oameni erau ca mine, extrem de bucuroşi că au trecut peste o frică majoră.

A doua categorie era formată din cei care nu fuseseră atât de speriaţi la început – pentru ei satisfacţia nu era aşa de mare, nu simţeau că făcuseră ceva extraordinar. Principiul contrastului funcționase și în acest caz.

Atunci am realizat că grație fricii mele, experiența a fost mai intensă și am avut mult mai mult de câștigat: pentru mine chiar a fost o depășire a propriilor limite.

 
În urma acestei întâmplări, am învățat câteva lecții foarte valoroase:

1. Nu ai nevoie să-ți fie rușine de faptul că îți este frică într-un anumit moment. E ceva absolut normal – cu toții avem temeri. Doar că puțini au curajul să le recunoască.

2.
Cu cât e mai mare teama, cu atât mai mult vei câștiga la capitolul încredere în sine atunci când o vei depăși. Asta doar dacă realizezi că ai făcut un lucru extraordinar și te feliciți imediat după, pentru a lega sentimente pozitive de doborârea barierelor.

3. Putem folosi aceste experiențe ca pe o rampă de a ne dezvolta enorm. În momentul în care depășim o limită, se destramă și altele și ne eliberăm astfel de unele blocaje de care nici măcar nu eram conștienți.
 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm la workshop-ul nostru despre inteligență socială și încredere în sine ”Cea mai răsplătită inteligență”

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments