Ai stat vreodată treaz(ă) până dimineața să asiști la un răsărit de soare?

E un moment deosebit…

Și un apus este frumos, dar vine după o zi obositoare și de obicei sunt mulți oameni în jurul tău.

Dar un răsărit este un început la care asiști singur(ă), cu gândurile tale, și te întrebi: ”Oare cum va fi această zi, ce posibilități vor apărea?”

Un an nou este ca un răsărit: există atâtea posibilități, încât dacă ai puțină imaginație poți să le simți… parcă poți să le atingi.
 

Ce facem de obicei la început de an? Ne stabilim obiective.

Tu ai făcut asta la începutul acestui an?

În acest articol NU vom vorbi despre obiective mari – vom vorbi de un lucru interesant prin care le putem atinge.
 

La fiecare sfârșit de an, mă întâlnesc cu un grup de prieteni și stabilim împreună țeluri pentru următorul an. La fel am făcut și de data aceasta, dar mi-am dat seama că atât eu, cât și cei din jurul meu se concentrează destul de mult asupra lucrurilor pe care trebuie să le facă.

Trebuie să reușim, să facem, să dregem, acesta va fi cel mai bun an din viața mea!

Și dacă nu o să fie, ce mă fac?? 🙂

Există această presiune pe care singuri o exercităm asupra noastră și de multe ori e vorba de niște obiective pe care nici măcar nu ni le dorim cu adevărat. Dar vedem că le au alții sau sunt lucruri impuse de societate și ne încăpățânăm să le bifăm.

Atenție, este foarte bine să îți definești clar ceea ce vrei să realizezi în anul în care vine, îți recomand să-ți faci inclusiv un bucket list cu acele dorințe apropiate de sufletul tău.

Însă de această dată am mai făcut ceva diferit: mi-am pus întrebarea ”Ce fel de persoană am nevoie să fiu pentru a face sau a obține anumite lucruri?”

Apoi a venit o întrebare și mai interesantă: ”Ce acțiuni am nevoie să fac?”
 

Secretul stă în acțiunile mici.

De cele mai multe ori, ne propunem să facem lucruri mari. Tu ți-ai impus obiective mari pentru anul în curs?

Și eu! Dar până să ajungem să le realizăm, s-ar putea să ne demotivăm.

De aceea, acum ne vom gândi la acțiunile mici, pe care le putem face zi de zi sau săptămânal, în mod consecvent.

Îți dau exemplul meu: mi-am propus să fiu ceva mai ordonat. Nu cel mai ordonat, ci puțin mai ordonat. Important este să fac ceva pentru asta zilnic.

Când îți propui să faci acțiuni mici în mod constant, e mult mai ușor să le duci la capăt. E mult mai realizabil!

Faptul că faci ceva cu succes zi de zi sau săptămână de săptămână îți dă încrederea că ai reușit ceva, îți dă o împlinire (spre deosebire de lucrurile mari la care muncești luni întregi).

Și încă ceva: dacă acționezi constant, vei vedea că efectul se răspândește în mai multe zone din viața ta. Dacă ești mai organizat reușești să-ți termini munca într-un timp mai scurt. Asta înseamnă că poți munci și câștiga astfel mai mult, sau poți folosi timpul rămas pentru a sta cu familia sau pentru a te relaxa.

 
Și pentru că nu e suficient să citim sau să ascultăm acest concept, îți recomand să scrii în următoarele minute o simplă acțiune pe care vrei s-o faci în acest an, în mod constant.

Exemple: Să nu mai pun zahăr în ceai sau cafea, să îmi rezerv 15 minute în fiecare dimineață pentru a-mi planifica ziua, să merg pe jos până la metrou în loc să iau autobuzul trei stații.

Scrie acțiunea și frecvența: recomand ceva ce poți face zilnic, dar poate fi și săptămânal sau o dată la două săptămâni.

 
Acest exercițiu te va ajuta foarte mult să te autodisciplinezi. Acele acțiuni mici se vor transforma în obiceiuri de viață și în câteva luni te vei întreba cum ai trăit până atunci fără ele 🙂

Iar dacă vrei să ai rezultate și mai mari, întâlnește-te periodic cu un grup de oameni care au interese comune, astfel vă puteți motiva reciproc mult mai ușor.

Poți găsi un astfel de grup la evenimentul nostru bilunar de vorbit în public și dezvoltare personală ”Liga vorbitorilor în public” – am văzut rezultate spectaculoase la cei care au venit în mod constat.

Ce acțiuni mici ai ales la exercițiul de mai sus? Adaugă comentariul tău sub acest articol, poate îi inspiri și pe alții care citesc blogul nostru!

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments