totul-se-intampla-cu-un-scop-si-imi-va-folosi
 
 

„Fie vom găsi o cale, fie vom face una”
~ Hannibal

 
 
 
 
 
Cred că ai citit şi auzit multe povestiri motivaţionale despre oameni care au trecut prin diverse greutăţi şi au descoperit că de fapt acele situaţii ascundeau oportunităţi.
 
Şi pentru că au fost optimişti şi au crezut că totul se va termina cu bine, au reuşit să vadă beneficiile din spatele evenimentelor neplăcute.
 
Nu am scris acest articol pentru a convinge că totul are o însemnătate sau un făgaş pozitiv în viaţă. De fapt, uneori în spatele unor întâmplări nefaste nu se ascunde nimic bun. Oricât am căuta. Ce facem în acele situaţii?
 
Noi alegem întotdeauna ce credem despre viaţă. Un eveniment nu este bun sau rău în sine, doar noi îi ataşăm o anumită semnificaţie, punem o etichetă.
 
Spre exemplu, imaginează-ţi o persoană care urcă într-un autobuz însoţită de un câine, care începe să latre. Un pasager consideră lătratul foarte enervant, alt pasager crede că este adorabil, al 3-lea pasager este înfricoşat de câine, iar al 4-lea nici nu bagă în seamă animalul, pentru că este preocupat de problemele personale.
 
Cum este de fapt lătratul câinelui? Enervant? Adorabil? Înfricoşător? Sau nici nu este demn de luat în seamă?
 
Ce ne facem atunci când nu vedem nici un beneficiu într-o situaţie pe care am etichetat-o dificilă?
 
Inventăm noi unul! Ne putem folosi oricând creativitatea pentru a utiliza situaţia în favoarea noastră.
 
Vreau să subliniez că aceasta nu este o atitudine „pozitivistă”, de evitare a problemelor. Chiar îţi recomand să observi cu atenţie aspectele negative şi apoi să le exploatezi în favoarea ta!
 
Cum ar fi dacă ai alege să crezi că totul se întâmplă în viaţa ta cu un scop şi îţi va folosi?
Ce ai gândi despre viaţa ta? Cum ai răspunde în situaţiile pe care le etichetai drept problematice? Cum te-ai comporta cu oamenii care s-au purtat urât cu tine?
 
Ca orice abilitate nouă, acest mod de a gândi funcţionează mai bine dacă îl exersezi. Aşa că îţi propun un experiment pentru următoarele 3 zile:
 
De fiecare dată când vei întâlni orice persoană sau situaţie care te deranjează, te enervează sau îţi provoacă orice sentiment negativ, urmează acţiunile de mai jos:
 
1. Bucură-te că ai prilejul să testezi acest mod de gândire!
 
Exprimă-te fizic: ridică pumnul în semn de victorie, zâmbeşte, freacă-ţi mâinile cu satisfacţie şi suflecă-ţi mânecile – e timpul să iei înapoi controlul vieţii tale 🙂
 
2. Caută un mod cât mai creativ de a valorifica acea situaţie neplăcută!
 
Foloseşte-ţi imaginaţia şi curiozitatea pentru a găsi un sens cât mai neaşteptat în ceva ce considerai până acum un necaz.
 
3. Sărbătoreşte!
 
Poţi sări, poţi striga, poţi dansa ca şi cum ai câştigat o competiţie sportivă!
 
Asta e partea cea mai importantă – îţi dai seama ce ai realizat?! Majoritatea oamenilor se lasă copleşiţi de probleme, dar tu ai demonstrat că poţi să le întorci în favoarea ta!
 
 
Sunt convins că poţi găsi sau crea o semnificaţie favorabilă în orice moment, oricât de greu ar părea. Pentru mine acesta este adevăratul curaj în viaţă, să îţi asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce ţi se întâmplă.
 
Şi în loc să speri că circumstanţele se vor îmbunătăţi, să devii tu mai bun, să găseşti în tine toate resursele.
 
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments