Sursa foto: flickr.com, licenta aici

Sursa foto: flickr.com, licenta aici


Te-ai privit vreodată într-o oglindă de carnaval, care îţi distorsionează trăsăturile?
 
Fiecare din noi are o asemenea oglindă în minte, şi fiecare se vede altfel decât îl văd ceilalţi.

 

Felul în care ne vedem pe noi înşine determină foarte mult modul în care ne comportăm, şi implicit rezultatele pe care le avem în viaţă. Cu totii avem un potenţial uriaş îngropat în adâncul nostru, dar din păcate rareori ne dăm seama de acest lucru.

 

Maxwell Maltz era un chirurg plastician care a observat că după ce repara defectele de pe corpurile şi feţele pacienţilor săi, unii câştigau imediat încredere în sine văzând rezultatul, dar alţii continua să se vadă la fel.
 
Acest fapt a fost dovada incontestabilă că pe lângă imaginea exterioară, fizică, mai avem şi o imagine interioară, mai puternică decât simţurile noastre. Atât de puternică încât pacienţii se uitau în oglindă la o faţă frumoasă, fără cicatrici, dar în mintea lor vedeau aceleaşi răni.

 

În viziunea lui Maxwell Maltz, descrisă în best-sellerul „Psiho-Cibernetica”, imaginea de sine este bazată pe convingeri. Acestea sunt părerile puternice pe care le avem despre noi şi despre lume, ochelarii prin care vedem viaţa.
 
Convingerile despre sine se formează în mai multe moduri – cum ar fi influenţa experienţelor din trecut sau felul în care ne văd ceilalţi. Spre exemplu, dacă suntem convinşi de faptul că nu vorbim bine în public, de fiecare dată când vom avea ocazia să rostim câteva cuvinte în faţa mai multor oameni, prestaţia va fi pe măsura credinţei noastre.

 

Imaginea de sine, modul în care ne vedem pe noi înşine reprezintă cheia către o viaţă de succes şi este mult mai importantă decât simpla gândire pozitivă. Dacă afirmi „Voi reuşi în afaceri” dar ai convingerea că nu eşti un bun afacerist, afirmaţia nu te va ajuta foarte mult. De aceea trebuie să lucrezi mai întâi în interior pentru a vedea rezultate şi în exterior.

 

Dar mai întâi te invit să-ţi verifici imaginea interioară în oglinda ta, prin câteva întrebări simple:
 

  • Cum te vezi din punct de vedere social, în relaţiile cu ceilalţi?
  • Cum te vezi în relaţie cu sexul opus?
  • Cum te vezi din punct de vedere al capabilităţilor tale profesionale?
  • Cât de mult crezi că meriţi în viaţă?
  • Cât de mult crezi că te poţi îmbunătăţi?
  •  

Indiferent ce ai răspuns la întrebările de mai sus, vestea bună este că imaginea de sine nu este ceva rigid, ci se poate schimba în mai multe moduri.
 
În continuare îţi prezint 4 metode care pot fi aplicate foarte uşor în viaţa ta:
 
1) Caută succese în experienţa ta trecută şi foloseşte-le pentru următoarele provocări. Cât despre eşecuri, învaţă din ele apoi uită-le.
 
Maxwell Maltz compară procesul de învăţare şi de câştigare de încredere cu felul în care o torpilă îşi găseşte ţinta. Mai întâi, torpila porneşte pe o traiectorie greşită, iar când primeşte instrucţiunea că nu e pe calea cea bună, îşi corectează traseul şi programul cibernetic memorează această corecţie. După o serie de corecţii, programul renunţă la memoria greşelilor (pentru că le-a folosit deja) şi reţine doar succesele – acum ştie să ajungă la ţintă rapid!
 
2) Caută compania oamenilor de calitate, despre care ştii că te susţin şi îţi ridică moralul.
 
Suntem influenţaţi de ceilalţi chiar dacă vrem, chiar dacă nu vrem. Este bine să nu ne pese de ce cred ceilalţi, dar ne va ajuta foarte mult faptul că vom avea şi sprijinul lor. Ei ne vor creşte imaginea de sine din exterior, mai ales atunci când suntem în situaţii dificile în care ne vine greu să accesăm resursele dinăuntru.
 
3) Exersează în ‘teatrul minţii’ ceea ce vrei să performezi în viaţa reală
 
În Psiho-Cibernetica, autorul descrie un experiment făcut cu 3 echipe de jucători de baschet. În etapa de pregătire, prima echipă exersează aruncatul la coş, a doua echipă stă pe bancă fără să facă nimica, iar a 3-a echipă stă pe bancă exersând mental – doar imaginându-şi că aruncă la coş. După aceea, fiecare echipă aruncă la coş o serie de lovituri care sunt numărate.
 
Bineînţeles că prima echipa, care s-a antrenat, a înscris de mai multe ori faţă de a doua care nu a făcut nimic. Surpriza vine din partea jucătorilor din echipa 3, care s-au antrenat mental – aceştia au reuşit să înscrie aproape la fel de bine ca cei prima echipă, care s-au antrenat fizic.
 
4) Observă-te pe tine prin ochii unei persoane care te iubeşte
 
Acest exerciţiu vin de la Paul McKenna şi e foarte simplu: uită-te în oglindă, dar imaginează-ţi că te vezi prin ochii unei persoane care te iubeşte (poate fi partenerul, un părinte, un prieten etc). Chiar dacă tu îţi descoperi şi îţi critici toate imperfecţiunile, oare cum te vede o persoană care te apreciază cu adevărat? Pune exerciţiul în practică şi vei avea o surpriză.. 🙂
 
Nici experienţele din trecut, nici felul în care te văd ceilalţi nu reprezintă nimic în comparaţie cu potenţialul tău, care este inimaginabil. Îţi poţi creşte oricând imaginea de sine, iar acest lucru se va vedea şi în exterior, prin încrederea ta crescută cu care vei aborda viaţa.
 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments